Bibliografia de Pep Vila i Medinyà

Publicacions de Pep Vila i Medinyà (1974-)

Última actualització: 23 d'abril de 2023

Un compromís amb les paraules

Hem gaudit breument de la llum

A Maria Toldrà

Aquest recull exigeix un advertiment al possible lector. A instàncies de familiars i d’alguns estudiosos/es amics meus, aplego en aquesta relació gairebé tota la bibliografia dels meus treballs periodístics, de creació literària i de recerca, potser en un noranta-nou per cent, la majoria dedicats a aspectes sobre la llengua, la literatura i la cultura catalanes, ordenats i barrejats tots segons un escalonament cronològic. A l’hora d’indexar la informació, soc conscient que hi ha treballs periodístics publicats al Punt Catalunya Nord que no he pogut catalogar convenientment. També hi ha més d’una col·laboració en diversos mitjans periodístics locals i d’altres racons de Catalunya de la qual no guardo còpia. Gràcies, però, a les noves tecnologies, la majoria dels treballs periodístics aquí indexats es poden consultar digitalment a les xarxes.

I és només a aquestes circumstàncies que cal atribuir que hagi publicat aquest recull de les meves publicacions. No és pas perquè jo tingui alguna vel·leïtat personal. Fora de l’àmbit universitari, al qual no pertanyo, però amb el qual col·laboro sovint, el currículum que m’he anat bastint no em serveix per a gaire bé res, és una passió inútil. Amb tenacitat i sense falla he publicat tot aquest material després de fer-me el pa vuit hores diàries, durant quaranta-tres anys, en altres feines encara més prosaiques. En definitiva, a hores perdudes, com una mena de Doctor Jekyll i Mr. Hyde, encara m’ho estic passant bé. He provat de prendre notes sobre el que em semblava que és la meva manera d’entendre el món, sense buscar mai l’eficàcia ni el rendiment immediat, mogut només pel meu gust personal. Sempre m’he considerat un investigador privat que ha contribuït a perfilar unes quantes línies de recerca sobre la llengua i cultura de tots els catalans.

He treballat amb més o menys eficàcia tot seguint unes determinades línies de problemes culturals. El lector ja ho jutjarà. Potser és l’única casa de la qual en tinc la clau. Com deia en una ocasió l’escriptor hongarès Imre Kertész, dec frases i coses que he d’explicar.

Ningú ha de trobar estrany, em penso, que dediqui unes ratlles a persones d’amistat generosa, un senyal d’afecte personal, que m’han ajudat a créixer en aquestes parcel·les del saber, a contactes i a mestratges a través dels quals sempre he après quelcom, que generosament m’han ajudat en algunes de les meves recerques. Encara amb el risc de deixar-me’n algun, poso aquí ben alts els noms de Max Cahner, Narcís Comadira, Joan Domènech, Enric Frère (gendre de Josep-Sebastià Pons), Albert Manent, Josep Maria Marquès, Enric Mirambell, Ramon Miró, Joaquim Molas, Josep Maria Nadal, Pere Ponsich, Brígida Peyrou, Enric Prat, Josep Romeu, Albert Rossich, Carles Sapena, Dolors Serra, Rotllà Serres-Brià, Eduard Sierra, Antoni Simon i Maria Toldrà… Vegeu de Lluís Bonada la sèrie «L’opinió de Pere Gimferrer» (El Temps 893 [24-30/7/2001], p. 13), en la qual el crític i poeta barceloní valorava alguna de les meves aportacions al món de la cultura catalana.

En l’àmbit de la recerca podria penjar-me algunes medalles, algunes compartides amb altres estudiosos amb qui he fet recerques, però, ara i aquí, em conformo, sense falses modèsties, amb quatre o cinc. He tret a la llum una parcel·la d’una època amagada de la història de la llengua i literatura catalanes, la que es refereix al Rosselló (el teatre, els llibres de memòries, l’enaltiment de la figura de Jaubert de Paçà, Coquebert de Montbret, etc.). Vaig descobrir una edició setcentista francesa, de butxaca, que resumia l’epopeia del Tirant lo Blanc. Vaig valorar convenientment la biblioteca anglesa de Mercè Rodoreda, de l’exili, que dormia estotjada en un compacte de l’Arxiu Municipal de Girona. Del fons de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll, en vaig descriure el testimoni singular del manuscrit 68, que conté gairebé tota la poesia de Francesc Fontanella. He provat que uns capítols del tractat de bones pràctiques sexuals Speculum al foder són la traducció lliure d’un kamasutra turc. Als Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals de Perpinyà em vaig fer amb la transcripció llatina parcial, cal·ligrafiada per un estudiant, d’una obra de teatre escolar de Terenci. També vaig comunicar als responsables de l’edició de les obres completes de Pompeu Fabra l’existència en aquest dipòsit d’un curs de correspondència en català que seguia un alumne rossellonès; més endavant ha estat publicat al volum 8 de les seves Obres completes.

Com deia en una ocasió un clàssic en parlar de la feina feta: «Neque in bona segete nullum est spicum, nequam neque in mala non aliquod bonum» [ni en una bona collita deixa d’haver-hi una espiga vana, ni en una de dolenta deixa d’haver-n’hi una de bona]. No crec, però, que em pugui il·lusionar amb aquells versos d’Horaci de la darrera oda del seu llibre tercer: «una gran part de mi se sostraurà a Libitina [la deessa itàlica de la mort]».

Currículum

Josep Maria Vila Medinyà (Celrà, Girona, 1952). Investigador privat.

Es dedica preferentment a la història de la literatura, segles XVII, XVIII i XIX, amb l’edició de textos teatrals i memorialístics, culinaris, estudis de la llengua i la literatura catalanes al Rosselló. És un dels editors de la «plaquette» literària L’Estruç, de Senhal (des de 1984), responsable amb altres companys de l’edició dels Annals de l’Institut d’Estudis Gironins. Membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat d’Estudis Verdaguerians. Ha estat premi «Vila de Perpinyà» pels seus estudis sobre la literatura catalana al Rosselló, guanyador de la primera beca «Eiximenis», instituïda pel Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona, col·laborador de l’Institut de Llengua i Cultura catalanes F. Eiximenis, adscrit a la Universitat de Girona. Ha estat director de les Jornades Víctor Català, que periòdicament ha organitzat l’Ajuntament de l’Escala. Ha col·laborat al Nou Diccionari de Literatura Catalana d’Edicions 62 i al Diccionari d’Historiografia Catalana de la Gran Enciclopèdia Catalana, i en un darrer de traductors catalans. Juntament amb Narcís Figueras ha estat curador de la Miscel·lània en honor de Josep M. Marquès (Abadia de Montserrat, 2010).

Llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. En francès ha propiciat i ha fet el pròleg a l’edició francesa de La plus haute voix, «Préface» de Pep Vila a la traducció francesa de Patrick Gifreu de la Promenade d’anniversaire de Joan Vinyoli (París: La Différence, 1990). També ha signat la nota introductòria a la traducció francesa de Josafat (2016).

Sigles i abreviatures

ACECR = Annals del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès (Ripoll)

AIEE = Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos (Figueres)

AIEG = Annals de l’Institut d’Estudis Gironins

APEHOC = Annals del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (Olot)

ATCA = Arxiu de Textos Catalans Antics (Barcelona)

AVerd = Anuari Verdaguer (Vic)

BSASLPO = Bulletin de la Société Agricole, Scientifique et Littéraire des Pyrénées-Orientales (Perpinyà)

EBE = Estudis del Baix Empordà (Sant Feliu de Guíxols)

EG = Estudi General (Girona)

ELLC = Estudis de Llengua i Literatura Catalanes

EP = El Punt Diari de Girona

EPQC = El País: Quadern de Cultura

L&L = Llengua & Literatura (Barcelona)

Pr = Presència (Girona)

QS = Quaderns de La Selva (Santa Coloma de Farners)

RAlg = Revista de l’Alguer

RdC = Revista de Catalunya (Barcelona)

RdG = Revista de Girona

SdO = Serra d’Or

SI = Sol Ixent (Cadaqués)

Vad = Vademècum

Bibliografia

1974

  1. Primeres proves [poesia], pròleg de Narcís Comadira, edició d’autor, Girona: Indústria Gràfica Taberner, 1974.

1976

  1. «Homenatge a Saint John Perse», Ressò, 87 (Santa Coloma de Farners, gener 1976).
  2. «L’art com a acció i reflexió» [entrevista a Narcís Comadira], Pr 449 (20/11/1976), p. 18-19.
  3. «La lletra de convit 75 anys després», Pr 446 (30/10/1976), p. 29-31.
  4. «La lliga del bon mot a Girona», RdG 74 (1976), p. 61-63.
  5. «La memòria col·lectiva», Pr 447 (6/11/1976), p. 19.
  6. «La Revista de Girona i el seu temps», RdG 75 (1976), p. 177-178.
  7. «Les noves valors de la poesia catalana», Pr 442 (2/10/1976), p. 24.
  8. Ressenya de Josep Palau i Fabre, Quaderns de l’Alquimista, Pr 439 (11/9/1976), p. 23.
  9. «Què passa amb les traduccions?», Pr 443 (9/10/1976), p. 21.
  10. Ressenya de Martí de Riquer, Los trovadores, Ressò, 94 (setembre 1976).

1977

  1. «Dues meditacions sobre el poder», Pr 473 (7/5/1977), p. 4.
  2. «El presoner», Pol·len d’entrecuix, Barcelona: Edicions del Mil69, 1977, s/p.
  3. «L’aparador de les revistes», Pr 474 (14/5/1977), p. 28-29.
  4. «Un discurs patriòtic de Francesc Matheu, llegit en el Certamen d’Olot setembre 1898», RdG 81 (1977), p. 381-382.
  5. «Vocals», Price-Congrés. Festival de Poesia, Barcelona: Congrés de Cultura Catalana, 1977, p. 146.

1978

  1. «5 cartes d’Àngel Guimerà a Botet i Sisó», RdG 84 (1978), p. 301-302.
  2. [Entrevista a Pep Vila] de Pere Serafí [Miquel Pairolí], Pr 514 (maig 1978).
  3. Amb Enric Prat, «Lluís Faraudo de Saint Germain i la traducció catalana de Rabelais», SdO (gener 1978), p. 41-43.
  4. «Música del Paral·lel», Pr 508 (21/1/1978), p. 20.
  5. Uns llavis gramàtics, Barcelona: Edicions, 62, 1978 (L’Escorpí de poesia).

1979

  1. «Els programes de Fires (1939-1975)», Programa de Fires, Ajuntament de Girona, 1979.

1980

  1. «Demà, el desert», EP (22/6/1980), p. 11.
  2. «El “Compendi breu del que ha de ensenyar lo mestre” (Barcelona, 1630)», EP (19/11/1980).
  3. «L’obra literària del Dr. Josep Ametller i Viñas», El Dr. Josep Ametller i Viñas, l’home i l’obra, Girona: Col·legi de Metges, 1980, p. 85-104.
  4. «La mort de Virgili, de Hermann Broch», Avui (dimarts, 9/12/1980).
  5. «Lletra des de Iugoslàvia», EP (diumenge, 8/6/1980).
  6. «Una nova aportació al tema del miracle de les mosques» [ressenya d’un manuscrit gironí del segle XVII], Pr 533 (febrer 1980), p. 19 i 21.
  7. Una poètica quotidiana, presentació d’una exposició de fotografia de Ferran Freixa, Girona: Galeria Spectrum Canon, 19/12/1980 a 14/1/1981.

1981

  1. «Apologia de la llengua catalana. Nota i tria», Cant d’un Poble any 2, 5 (Girona: ADAC, 1981), p. 7-10.
  2. «Dues mostres de teatre català del segle XVII», RdG 97 (1981), p. 299-310.
  3. Amb Enric Prat, «Francesc Fontanella, vers i prosa», L’Estruç 8 (Girona, 1981), p. 1-6.
  4. Amb Montse Bruget, «L’antic teatre a Girona (II)», EP (dimecres, 30/12/1981), p. 29.
  5. «Les dispositions del teatro. Un tractat d’escenografia teatral del segle XVII», L’Estruç 7 (Girona, 1981), p. 1-2.
  6. «Les eines del manobre» [poesia], RdG 95 (1981), p. 129-134.
  7. «Lluna de fel», L’Estrof 4 (Lleida, hivern-primavera 1981), p. 119-121.
  8. «Materials per una nova valoració del teatre català i rossellonès dels segles XVIII i XIX», BSASLPO (1980-1981), p. 81-90.
  9. «Metròpolis», Reduccions 13 (1981), p. 19-26.
  10. Amb Montse Bruget, «Notes sobre l’antic teatre a Girona», EP (dijous, 29/10/1981), p. 44-45.
  11. «Noves aportacions a l’estudi del “Cicle de la Passió”», Miscel·lània del Col·legi Universitari de Girona I, Girona, 1981, p. 41-52.
  12. «Poemes de Fernando Pessoa», Cant d’un Poble any 2, 4 (Girona: ADAC, 1981), p. 13-14.
  13. Quim Bosch entre l’ètica i l’estètica, full de presentació d’una exposició fotogràfica, Barcelona i Girona: Galeria Spectrum Canon.
  14. «Teatre del segle XVIII. Vers i prosa», L’Estruç 12 (Girona, 1981), p. 1-3.
  15. «Un manuscrit de Fontanella», Miscel·lània Pere Bohigas I, Montserrat, 1981, p. 139-159.

1982

  1. «Assaig d’una bibliografia de Josep Pla», RdG 98 (1982), p. 115-122.
  2. «Correspondència de Prudenci Bertrana i Carles Rahola a Carme Montoriol», EP (dijous, 15/4/1982).
  3. «Els orígens de la Càbala i el centre cabalístic de Girona segons Gershom G. Scholem», RdG 101 (1982), p. 339-349.
  4. «I de lluny et parlo. Epístola a una amiga, finalista al 1er Premi Just Maria Casero», EP (7 i 8/4/1982).
  5. Amb Montse Bruget, «L’antic teatre a Girona (III)», EP (dimecres, 3/2/1982).
  6. «Llegir i escriure, mirar la vida del passat», Programa Oficial de Fires, Ajuntament de Girona, 1982, p. 45-47.
  7. «Una màscara a l’aigua» [conte], Pr 562 (setembre 1982), p. 54.

1983

  1. «Alguns plecs poètics del segle XVII conservats a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll», RdG 104 (1983), p. 237-252.
  2. «El conceptisme en les “Tragèdies de la Passió” rosselloneses», BSASLPO 91 (1983), p. 93-101.
  3. «Evocació de Guerau de Liost en el cinquantenari de la seva mort», RdG 105 (1983), p. 317-328.
  4. «L’etapa rossellonesa de Francesc Fontanella», L’Estruç 6 (Girona, juliol 1983), p. 3-7.
  5. Relació dragmàtica de la nativitat del Fill de Déu [tesi de llicenciatura], UAB, 1983.
  6. «Sermó d’en Carnestoltes» [poesia], Papers d’informació Municipal 14 (març 1983), p. 2.
  7. Amb Montse Bruget, Festes públiques i teatre a Girona. Segles XIV-XVIII. Notícies i documents, Ajuntament de Girona, 1983.
  8. «Un davallament de la creu del segle XVII», AIEG 26 (1982-1983), p. 383-403.
  9. «Una excursió del Baró de Maldà a Girona», El Batall 2 (Girona: ADAC, 1983), p. 23.

1984

  1. Editorial del Butlletí de l’ADAC 33 (Girona, octubre 1984), p. 1.
  2. «Els oratoris en la Girona del segle XVIII. Recull d’impresos», RdG 109 (1984), p. 41-43.
  3. «La processó del Dijous Sant a Verges», Pr 634 (15/4/1984), p. 15 seg.
  4. «La Renaixença cultural a Girona. Esbós d’una cronologia cultural gironina al segle XIX», EP (diumenge, 28/10/1984), p. 36-37.
  5. «No deixem callar el “Call”», EP 1803 (11/12/1984), p. 7.
  6. «Plecs poètics catalans dels segles XVI i XVIII conservats a la Biblioteca del Palau de Peralada», RdG 108 (1984), p. 190-192.
  7. «Un vocabulari gremial del segle XVII (1655)», Gremis i Oficis a Girona, Ajuntament de Girona, 1984, p. 203-316.
  8. «Una lloa profana, en català, de finals del segle XVII», Estudis Escènics 25 (1984), p. 73-91.
  9. «Unes dècimes i diàlegs satírics del segle XVIII», RdG 108 (1984), p. 180-183.

1985

  1. «El gran germà ens vigila», EP 1844 (31/1/1985), p. 7.
  2. «Els premis literaris. Un carreró sense sortida», El Batall 12 (Girona: ADAC, abril 1985).
  3. «La cultura i les subvencions», EP 1884 (dimarts, 19/3/1985), p. 5.
  4. «La disputa de Barcelona», EP 1831 (19/2/1985), p. 7.
  5. «Per la reforma de l’Institut d’Estudis Gironins», EP 1831 (15/2/1985), p. 17.
  6. «Suggestiu recull de poesia catalana eròtica catalana del segle XVII», EP 1911 (19/4/1985), p. 34.
  7. «Una mort ben dolça», EP 1905 (12/4/1985), p. 5.

1986

  1. «Jesús batejat per sant Joan Baptista. Pastoral rossellonesa del segle XVIII», Estudis Escènics 28 (1986), p. 163-182.
  2. «L’obra erudita de Josep-Sebastià Pons», SdO (juliol-agost 1986), p. 20-22.
  3. La Renaixença a Girona. Antologia de textos i documents, Diputació de Girona, 1986.
  4. «Llorens, un bruixot de Besalú», EP 2411 (dimecres, 26/11/1986), p. 29.
  5. Amb Enric Prat, «Narcís Comadira. Un home entremaliat que fa de la paraula un joc subtil», Pr 739 (20/4/1986), p. 19-26.
  6. «Records proustians del Col·legi Joan Bruguera», EP 2426 (dissabte, 13/12/1986), p. 6.
  7. «Repertori de manuscrits de teatre rossellonès (I)», Estudis de Literatura Catalana en honor de Josep Romeu i Figueras II, Montserrat, 1986, p. 369-396.

1987

  1. Bocavulvari eròtic de la llengua catalana I: Dels orígens fins al segle XVII, Barcelona: El Llamp, 1987.
  2. «De Catalunya a Catalunya per damunt de la ratlla» [correspondència de Jacint Verdaguer], SdO 334 (juliol-agost 1987), p. 37-39.
  3. De la literatura popular a les tradicions de Pasqües, CEDACC; Ajuntament de Perpinyà, 1987.
  4. «Girona vista pels seus escriptors», EP (divendres, 23/10/1987), p. 36-37.
  5. «La trajectòria de Narcís Comadira», RdG 121 (1987), p. 94.
  6. «Repertori de manuscrits de teatre rossellonès (II)», Miscel·lània Antoni M. Badia i Margarit VI, Montserrat, 1987, p. 329-342.

1988

  1. «Diez años de bibliografía lingüística del Rossellón (1977-1987)», Antropos 81 (Barcelona, 1988), p. 16-17.
  2. «L’escenografia en la Tragèdia “Fructuosa” de l’il·lustríssim màrtir Sant Fructuós», Miscel·lània d’homenatge a Enric Moreu-Rey III, Montserrat, 1988, p. 331-349.
  3. «L’experiència interior de Fernando Pessoa (1888-1935)», EP 2901 (17/6/1988), p. 37.
  4. «Una generació sense novel·la», RdG 127 (març-abril 1988), p. 114.

1989

  1. «Alícia en el país de les meravelles», EP (dimecres, 15/11/1989).
  2. «Cultura rima amb caricatura», EP (divendres,11/8/1989).
  3. «Dalí va publicar el “Manifest Groc” l’any 1928 en una revista de La Bisbal», EP (24/2/1989), p. 143.
  4. «Dels pecats del piu Déu se’n riu», EP (dijous, 23/11/1989).
  5. «El català i la “Revolució Francesa”», EP (dimecres, 20/9/1989).
  6. «En memòria de Joan Vinyoli», EP (dimecres, 13/12/1989).
  7. «Entre la metàfora i la procacitat», EP (diumenge, 25/2/1989), p. 12-13.
  8. «Erotisme i gèneres literaris», RdG 137 (1989), p. 116.
  9. «Espurnes de la Guerra Civil», EP (dijous, 7/9/1989).
  10. «Estels en la galàxia de Gütemberg», EP (dimecres, 16/8/1989).
  11. «Freud, psicoanàlisi i literatura», EP (dimecres, 11/10/1989).
  12. «Inquisidors gironins», EP (dimarts, 17/10/1989).
  13. «L’agulla al costat de l’elefant», EP (dimarts, 24/10/1989).
  14. «L’arbre del bé i del mal», EP (dimecres, 25/8/1989).
  15. «L’estat de la memòria escrita», EP (dimecres, 20/12/1989).
  16. «La disputa lingüística al Rosselló a través dels prefacis de les obres impreses (1590-1698)», El barroc català. Actes de les jornades celebrades a Girona els dies 17, 18 i 19 de desembre de 1987, Barcelona: Quaderns Crema, 1989, p. 631-654.
  17. «La mata de jonc», EP (dimecres, 13/9/1989).
  18. «La Xirona que no m’enamora», EP (divendres, 3/11/1989).
  19. «Literatura, ficció i realitat», EP (divendres, 1/12/1989).
  20. «Llengua i literatura a Occitània», EP (dimecres, 8/11/1989).
  21. Amb Enric Prat, «Lo judici de Paris, pastor, una peça teatral bilingüe catalano-occitana del segle XVIII», Actes del vuitè col·loqui internacional de llengua i literatura catalanes I, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989, p. 325-342.
  22. Amb Brígida Payrou, «Notice sur la langue catalane ou romance de Jaubert de Paçà (1833)», L&L 3 (1988-1989), p. 459-480.
  23. «Pairalisme i Consells Comarcals», EP (dijous, 31/8/1989).
  24. «Política de normalització lingüística», EP (dijous, 12/10/1989).
  25. «Política lingüística i normalització», EP (dijous, 5/10/1989).
  26. «Sobre la poesia. Una conversa amb Simona Gay i Josep Pla», Reduccions 49 (Vic, juny 1989), p. 85-89.
  27. «Sobre un museu modernista», EP (divendres, 8/12/1989).
  28. Teatre català del Rosselló. Segles XVII-XIX I, Barcelona: Curial Edicions Catalanes, 1989.
  29. «Viatgers i Girona al segle XVIII», EP (divendres, 29/9/1989).

1990

  1. Bocavulvari eròtic de la llengua catalana II: Segles XVIII, XIX i XX, Barcelona: Edicions de la Magrana, 1990.
  2. «Cròniques urbanes: la dama blanca», EP (divendres, 20/4/1990).
  3. «De Joan Amades», EP (diumenge, 4/11/1990).
  4. «Deu anys de pujolisme», EP (dissabte, 19/5/1990).
  5. «El cant dels ocells», EP (diumenge, 9/9/1990).
  6. «El Centenari de Joan Amades (1890-1959)», La Farga 112 (Salt, maig-juny 1990), p. 24.
  7. «El cicle de teatre nadalenc: Els Pastorets», Pastorets a Girona, Ajuntament de Girona, 1990, p. 11-25.
  8. «El descrèdit de la política», EP (dijous, 15/3/1990).
  9. «El misteri d’Elx», EP (diumenge, 17/8/1990).
  10. «El Montseny», EP (diumenge, 16/12/1990).
  11. «El teatre passionístic en la història», EP (divendres 30/3/1990).
  12. «El Tirant de Sant Feliu», Pr (28/10 a 3/11/1990), p. 44-46.
  13. «Els drets lingüístics dels catalanoparlants», RdG 140 (1990), p. 93-94.
  14. «Els fruits saborosos», EP (diumenge, 1/7/1990).
  15. «En defensa de la lletra», RdG 143 (1990), p. 87-89.
  16. «Escenografia i preceptiva dramàtica en el teatre rossellonès dels segles XVIII i XIX », Caplletra 9 (1990), p. 179-194.
  17. «Festes», EP (diumenge, 30/12/1990).
  18. «Galiza», EP (diumenge, 29/7/1990).
  19. «Joan Amades i la cultura popular», EP (dimarts 23/1/1990).
  20. «Jocs màgics. Un llibre d’entreteniment en la societat catalana del segle XIX », SdO 364 (abril 1990), p. 60 seg.
  21. «Josep Esquirol», EP (diumenge, 21/10/1990).
  22. «L’al·legoria del Corpus», EP (diumenge, 17/6/1990).
  23. «L’antibarcelonisme», EP (diumenge, 26/8/1990).
  24. «L’antropofàgia cultural madrilenya», EP (dimecres, 7/2/1990).
  25. «La croada de la llengua», RdG 140 (maig-juny 1990), p. 93.
  26. «La cultura popular, encara», EP (dimecres, 31/1/1990).
  27. «La pagesia», EP (diumenge, 7/10/1990).
  28. «La plus haute voix», prefaci a la traducció francesa de Patrick Gifreu de la Promenade d’anniversaire de Joan Vinyoli, París: La Différence, 1990, p. 7-14.
  29. «Mantis Religiosa», EP (diumenge, 2/12/1990).
  30. «Màrtirs de la llengua», EP (diumenge, 6/5/1990).
  31. «Narcís Roure i Figueras», EP 3612 (diumenge, 23/9/1990), p. 10.
  32. «Naufragi», Punt-Diari Nord (Perpinyà, divendres, 7/12/1990).
  33. «Octavio Paz», EP (diumenge, 18/11/1990).
  34. «Pere Marcé i Sentaló», Punt-Diari Nord (Perpinyà, divendres, 7/12/1990).
  35. «Practicar la moral de l’esclau», EP (divendres, 9/3/1990).
  36. «Reflexions sobre el dret a la llibertat», EP (dimecres, 17/1/1990).
  37. «Roda al món i torna al Born», EP (dissabte, 7/4/1990).
  38. «Sant Martí del Canigó», EP (diumenge, 3/6/1990).
  39. Amb Enric Prat, Teatre complet de Josep Sebastià Pons, Barcelona: Columna, 1990.
  40. «TV3, el 33 i la cultura catalana», EP (dimecres, 10/1/1990).
  41. «Una educació sentimental», Pr (29/4/1990), p. 157-159.
  42. «Una lletra de Batista i Roca a Rafael Calvo Serer (1972)», SdO 362 (febrer 1990), p. 45-48.
  43. «Versos bruts: una historia del cul», ELQC (1990).
  44. «Vilafranca del Conflent», EP (diumenge, 15/7/1990).

1991

  1. «A Banyoles han perdut els rems», EP (diumenge, 24/3/1991).
  2. «A propòsit de Bartolomé Palau i la dramatúrgia espanyola del segle XVI a Catalunya», EG 11 (1991), p. 99-112.
  3. «Catalans a Madrid», EP (diumenge, 7/4/1991).
  4. «D’esquena a Perpinyà», Punt Diari Catalunya Nord (23/8/1991).
  5. «De topònims i altres símbols», EP (dissabte 9/11/1991).
  6. «Documents per a la història del teatre català al Rosselló», Amics de Besalú. VII Assemblea d’Estudis del seu Comtat I, Besalú, 1991, p. 7-55.
  7. Amb Enric Prat, «Dos poemes del segle XVIII», Quaderns del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (1990-1991), p. 59-66.
  8. «El Castellet com un forat del pany», Punt Diari Catalunya Nord (8/3/1991).
  9. «El cor se’m bolcava», EP (diumenge, 10/3/1991).
  10. Amb Enric Prat, Entremès del Ball dels Ermitans, Banyoles: Centre d’Estudis, 1991.
  11. «Estudis i comentaris de poesia catalana (Poesia en el context cultural del segle XVII al XVIII)» [ressenya], Avui any II, 99 (22/11/1991).
  12. «Girona vista per Carles Bosch de la Trinxeria», EP (diumenge, 1/12/1991).
  13. Amb Enric Prat, Josep Sebastià Pons. Prosa Completa I, Barcelona: Columna, 1991.
  14. «L’afer Bonaventura Xaupí», Punt Diari Catalunya Nord (1991?).
  15. «L’aplec de Santa Quitèria», EP (diumenge, 2/6/1991).
  16. «L’escenificació del “Martiri de sant Julià i santa Basilisa”, obra dramàtica rossellonesa del segle XIX», RAlg 2 (1991), p. 209-221.
  17. «L’imperi de la llengua», EP (diumenge, 13/1/1991).
  18. «La comèdia del sant sopar de Sant Esteve d’en Bas», RdG 146 (maig-juny 1991), p. 42-47.
  19. «La síndrome de Puerto Rico», EP (diumenge, 5/5/1991).
  20. «Llegir», EP (diumenge, 19/5/1991).
  21. «Memòria de Carles Rahola», Butlletí del Grup Excursionista i Esportiu Gironí 1 (1991), p. 19.
  22. «Montserrat», EP (diumenge, 7/12/1991).
  23. «Objectiu militar», EP (diumenge, 24/2/1991).
  24. «Representacions de teatre al Rosselló. Esbós d’una cronologia», Miscel·lània Joan Fuster III: Estudis de llengua i literatura, A. Ferrando i A. G. Hauf (ed.), Universitat de València; Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1991, p. 297-310.
  25. «Tirant lo Blanc», EP (diumenge, 21/4/1991).
  26. «Toluges al segle XVIII», Punt Diari Catalunya Nord (15/2/1991).
  27. «Trobadors i joglars», EP (diumenge, 10/2/1991).
  28. «Un nou despotisme il·lustrat», EP (diumenge, 30/6/1991).
  29. «Venim del nord, venim del sud», EP (diumenge, 16/6/1991).
  30. «Víctor Català», EP (diumenge, 27/1/1991).
  31. «Vida i poesia en l’obra de Tomàs Garcés», SdO 383 (novembre 1991), p. 41-43.

1992

  1. «Ça c’est la France», EP 4222 (diumenge, 6/9/1992), p. 11.
  2. «Dues mostres de teatre representat a Maó durant la dominació francesa (1756-1763)», Revista de Menorca 1/1 (1992), p. 59-80.
  3. «El castell de Sant Ferran», EP (diumenge, 1/3/1992).
  4. «El fons Vallat, un arxiu català a Montpeller», ELQC (26/11/1992), p. 4.
  5. «El misteri d’Elx, el primer espectacle total en català» [ressenya de Francesc Massip, La festa d’Elx i els misteris medievals europeus (1991)], ELQC (8/10/1992).
  6. «El nostre patrimoni escrit», EP (divendres, 18/12/1992).
  7. «El Partit Popular a Catalunya», EP (divendres, 10/4/1992).
  8. «El teatre medieval», EP (dimecres, 8/7/1992).
  9. «Els premis Bertrana, a València», EP (10/11/1992).
  10. Amb Enric Prat, «Entremès del Ball dels Ermitans, Banyoles», Miscel·lània Jordi Carbonell 3, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1992, p. 113-187.
  11. «Girona vista per Tomàs Garcés», EP (divendres, 17/5/1992).
  12. «Igualtat per viure (diversitat per conviure)», EP (6/2/1992).
  13. «Joan Lluís Vives i els Borja», EP (divendres, 15/5/1992).
  14. «Josep Carner, encara. Discurs en un acte als Jocs Florals», SdO 391-392 (juliol-agost 1992), p. 71-72.
  15. «La biblioteca anglesa de Mercè Rodoreda», ELQC (18/6/1992), p. 8.
  16. «La conquesta de Granada celebrada a Girona», RdG 153 (juliol-agost 1992), p. 14-15.
  17. «La Costa esbravada», EP (diumenge, 7/6/1992).
  18. «La lleugeresa del llibre», EP (dimecres, 14/10/1992).
  19. «La normalització lingüística a l’Institut Nacional de la Seguretat Social de Girona», Llengua i Administració 45 (juny 1992), p. 3.
  20. «La Renaixença a Girona», dins Manuel Jorba, Joaquim Molas i Antònia Tayadella (ed.), Actes del Col·loqui Internacional sobre la Renaixença (18-22/12/1984), Barcelona: EUC, 1992, p. 189-213.
  21. «No els entenem», EP 4196 (divendres, 7/8/1992), p. 13.
  22. «Sefarad», EP (diumenge,19/1/1992).
  23. Amb Felip Gardy i Enric Prat, Teatre català del Rosselló: Lo judici de Paris, pastor 2, Barcelona: Curial, 1992.

1993

  1. «Anna Maria Antigó, la santa incorrupta», Pr (24-30/1/1993).
  2. «Asseguts, els coixos no es coneixen», EP (diumenge, 11/4/1993).
  3. «Bibliografia de la llengua i literatura catalanes al Rosselló», AIEG 32 (1993), p. 267-370.
  4. «Cavall de Troia», EP (divendres, 8/10/1993).
  5. Amb Júlia Butinyà i Enric Prat, «Comèdia de Santa Tecla (obra hagiogràfica del segle XVIII)», AIEG 32 (1993), p. 197-265.
  6. Amb Sílvia Rovira, «Consueta del Juý, estudi, transcripció i notes», L&L 5 (1992-1993), p. 103-145.
  7. «Dinou dècimes descarades de desig», Senhal 12 (1993).
  8. «El paisatge de la cançó» [ressenya de J. Maideu, Llibre de cançons], RdG 158 (maig-juny 1993), p. 98-99.
  9. «El peatge de viure en català», EP (diumenge, 19/12/1993).
  10. «El pensament lingüístic en les revistes modernistes i noucentistes gironines (1888-1914)», dins Enric Prat i Pep Vila (ed.), Actes de les primeres jornades d’estudi sobre la vida i l’obra de Caterina Albert Paradís Víctor Català, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1993, p. 417-504.
  11. «El PSC i la Catalunya del segle XXI», EP (dimecres, 10/11/1993), p. 9.
  12. «Els catalans tenim la culpa de tot», EP (dimarts, 7/9/1993).
  13. «Estudis i interpretacions de poesia popular i tradicional», ELQC (dijous, 25/11/1993).
  14. «Ferrater en català», EP (diumenge, 18/4/1993).
  15. «Fi de segle amb dinosaures», EP (divendres, 5/3/1993).
  16. «Inventaris», ELQC (dijous, 30/9/1993).
  17. «Joaquim Ruyra, revisat» [ressenya de M. Lluïsa Julià, Joaquim Ruyra, narrador], RdG 156 (1993), p. 96-97.
  18. «L’enquesta Coquebert de Montbret (1806-1812) sobre la llengua dels Països Catalans», RdC 72 (març 1993), p. 38-55.
  19. «La coneixença del català al Rosselló a través d’una enquesta escolar de 1863», RdC 74 (maig 1993), p. 43-50.
  20. «La dolça França», EP (diumenge, 11/2/1993).
  21. «La llengua catalana al Rosselló durant el segle XVIII», RdC 78 (1993), p. 45-69.
  22. «La nit de Sant Joan de Josep Romeu», EP (diumenge, 27/6/1993).
  23. «Marges d’erudició», ELQC (dijous, 1/7/1993).
  24. «Notes sobre el primer melodrama a Catalunya i al Rosselló (1863)», RdC 76 (juliol-agost 1993), p. 143-152.
  25. «Quan el flabiol refila» [ressenya a Músics de flabiol i bombo. Els fabliolers del rodal d’Arbúcies], RdG 161 (1993), p. 93-94.
  26. «Qui són els catalans del nord?», EP (dissabte, 10/7/1993).
  27. «15 anys, 15 antanys de la Llibreria 22», RdG 161 (1993), p. 8-9.
  28. «Raimon Obiols i l’ecologisme», EP 4538 (diumenge, 8/8/1993), p. 7.
  29. «Si Déu no existeix», EP (diumenge, 9/1/1993), p. 7.
  30. «Te quieres ir ya, Jordi?», EP (dimarts, 8/6/1993).
  31. «Ventura i risc de Catalunya», EP (diumenge, 9/5/1993).

1994

  1. «Cançoner de l’Empordà», RdG 166 (1994), p. 100-101.
  2. «Cantilenes de l’Empordà» [ressenya d’Esteve Albert, Cançoner de l’Empordà], RdG 166 (setembre-octubre 1994), p. 100-101.
  3. «Catalunya serà andalusa o no serà», EP (13/5/1994).
  4. «Del comte Arnau i altres mites pirinencs», EP (dimecres, 16/2/1994).
  5. «Desemboscar les notícies», EP (dimarts, 11/1/1994).
  6. «El català, un animal sensitiu i eròtic», EP (dijous, 20/10/1994).
  7. Amb Júlia Butinyà i Dolors Condom, «El quadern d’exercicis catalano-llatins de Narcís Collell (1740-1744)», Quaderns del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (1994), p. 229-241.
  8. «Els Beatles, escultors de consciències», EP (17/11/1994).
  9. Amb Francesc Massip, «Estudi preliminar: Josep Romeu, historiador del teatre», dins Josep Romeu i Figueras, Teatre català antic I, Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona; Curial, 1994, p. 5-33.
  10. «L’escriptura, mirall d’una comunitat» [ressenya de M. Josepa Arnall, L’escriptura en terres gironines…], RdG 165 (juliol-agost 1994), p. 92-94.
  11. «L’escriptura, mirall d’una comunitat», RdG 165 (juliol-agost 1994), p. 92-94.
  12. Amb Ramon Alberch, «L’epistolari del filòsof gironí Narcís Roure i Figueras», AIEG 34 (1994), p. 249-291.
  13. «L’exèrcit i el català», EP (dimarts, 12/7/1994).
  14. «L’experiència transcendida», ELQC (dijous, 14/4/1994).
  15. «La bobina del segle», EP (dimarts, 20/12/1994).
  16. «La burgesia catalana i les seves disfresses», EP (divendres, 17/8/1994).
  17. «La cuina del Ripollès de principi de segle», EP (dijous, 20/10/1994).
  18. «La diada de la llengua catalana», EP (31/12/1994), p. 27.
  19. Amb Ramon Miró, «La Pastorel·la devota, pastorets anònims del segle XVIII», dins Carlos Romero i Rossend Arqués (ed.), La cultura catalana tra l’umanesimo e il barocco. Atti del V Convegno dell’Associazione Italiana di Studi Catalani, Pàdua: Programma, 1994, p. 339-368.
  20. «La píndola RU-486 i la bioètica», EP (divendres, 15/4/1994).
  21. «La prohibició governativa de 1801 sobre les representacions teatre en català», RdG 165 (juliol-agost 1994), p. 36-39.
  22. «La resurrecció del canonge Mulet, una comèdia desconeguda del vuit-cents català», RdC 85 (maig 1994), p. 120-127.
  23. «Menú medieval», Pr (4/12/1994), p. 21-22.
  24. «Notes a un vocabulari francès-català de 1917», Miscel·lània Germà Colón I [ELLC 28], Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1994, p. 179-199.
  25. «Pateix Catalunya la síndrome d’Estocolm», EP (divendres, 17/9/1994).
  26. «Un conte català de començament del segle XVI: els tres germans i el rei de França»», EG 14 (1994), p. 49-57.
  27. «Un jovent desmobilitzat», EP (dilluns, 13/6/1994).
  28. Amb Joan Boada, Joan Plana i Enric Prat, Un receptari d’adrogueria i confiteria del segle XVII (1663) de Francesc Corominas, Ajuntament de Girona, 1994.
  29. «Un romanç castellà del segle XVII contra la pirateria turca a Tossa de Mar», QS 7 (1994), p. 157-164.
  30. «Una impressió frustrada de la “Gramàtica catalana” de Josep Ullastra», SdO 410 (febrer 1994), p. 32-33.
  31. «Unamuno i Catalunya», EP (diumenge, 13/11/1994).
  32. «Unes “redondillas” de 1651 en honor de Sant Josep, patró d’una confraria de Montagut», APEHOC (1994), p. 89-101.
  33. «Vells», EP (dimecres, 9/3/1994).

1995

  1. «Beget, un poble maquillat», EP (dijous, 14/9/1995).
  2. «Capítols d’una histèria espanyola», EP (dimecres, 12/4/1995).
  3. «Dis-le-lui en catalan», EP (dissabte, 27/5/1995).
  4. «El des(concert) de Cap d’Any», EP (4/1/1995).
  5. «El fracàs d’una certa visió d’Espanya», EP (dijous, 14/1/1995).
  6. «El fragment d’Illa (Rosselló) del segle XIV», Els Marges 54 (desembre 1995), p. 77-84.
  7. «El governador militar de Girona polemitza sobre la llengua en els Jocs Florals de Font-Romeu (1926)», Exèrcit i societat a la Catalunya contemporània, Girona, 1995 (Quaderns del Cercle, 11), p. 81-94.
  8. «El PP i la unitat de la llengua», EP (dilluns, 9/10/1995).
  9. «Els meus franquistes», EP (dimecres, 6/12/1995).
  10. «Els tractats catalans higiènico-sexuals de l’edat mitjana», EP (diumenge, 20/8/1995), p. 23.
  11. «Girona de la A a la Z. Teoria i pràctica de la ciutat», RdG 170 (1995), p. 79.
  12. «Història d’un Tetragrammaton cabalístic», RdG 172 (setembre-octubre 1995), p. 79.
  13. «L’humanitat, una espècie mutant», EP (dilluns, 12/6/1995).
  14. «La correspondència del poeta empordanès Jaume Maurici», AIEE 28 (1995), p. 321-334.
  15. «La insolvència de la cultura catalana», EP 5270 (dimarts, 15-8-1995).
  16. «La llengua catalana al Rosselló», dins Pep Valselobre i Joan Gratacós (ed.), La llengua catalana al segle XVIII, Barcelona: Quaderns Crema, 1995, p. 499-546.
  17. «La qualitat de l’esperma humà», EP (dimecres, 15/2/1995).
  18. «Llibres d’història dels Països Catalans i obres lul·lianes a Rouen», L’Avenç 194 [Plecs d’història local, 88] (juliol-agost 1995), p. 38-39.
  19. «Manuscrit d’una Representació de la passió i mort de Jesucrist», Programa de Setmana Santa de Girona, 1995. Processó Sant Enterrament, s/p.
  20. «Notes de lectura a un procés d’estupre comès a la ciutat de Càller (1623)», RAlg 6 (1995), p. 103-116.
  21. «Notes sobre les antigues representacions teatrals a les comarques gironines», AIEG 35 (1995), p. 237-324.
  22. «Noves fonts per a l’estudi del segle romàntic», RdC 101 (novembre 1995), p. 124-139.
  23. «Quan la cançó popular és motiu de controvèrsia», RdG 170 (1995), p. 109.
  24. «Quo vadis, Boadella», EP (dimecres, 8/11/1995).
  25. «Un esbós d’un poema», QS 8 (1995), p. 185-196.
  26. «Un fragment d’un misteri gironí de la Resurrecció del segle XV», RdG 168 (gener-febrer 1995), p. 52-57.
  27. «Una consueta de la passió garrotxina transcrita per Nolasc del Molar», APEHOC 13 (1995), p. 61-73.
  28. «Una gran crònica sobre la Girona del Barroc», RdG 168 (gener-febrer 1995), p. 93-95.
  29. «Una pragmàtica contra els bandolers», RdG 171 (juliol-agost 1995), p. 19.
  30. «Una reivindicació político-lingüística de l’època de la Restauració (1878)», SdO 425 (maig 1995), p. 37-38.
  31. «Una versió rossellonesa setcentista del Tractat de cirugia de Georges de Lafaye», RdC 92 (gener 1995), p. 51-57.
  32. «Una visió enciclopèdica de la Catalunya del Vuit-cents: les memòries de C. S. Cuynat», RdC 97 (juny 1995), p. 41-57.
  33. «Viatge al país de les rates», EP (dimarts, 11/7/1995).
  34. «Vull baixar d’aquest món, atureu-lo!», EP (dimarts, 21/3/1995).

1996

  1. «Anicet de Pagès de Puig vist per Llorenç Vives. Una conferència», AIEE 29 (1996), p. 441-471.
  2. «Antropònims i topònims del segle XVI en un full volander sobre la repressió del bandolerisme (1563)», Cahiers de l’Université de Perpignan 24 [Onomàstica a la Catalunya Nord] (1996), p. 325-337.
  3. «Bandositats a Sant Martí Sapresa (1602-1604)», QS 9 (1996), p. 85-100.
  4. «Biblioteques i arxius eclesiàstics a l’abandó», EP (diumenge, 4/2/1996).
  5. «Cadaqués, pur», EP (dilluns, 26/2/1996).
  6. «Des de quan i on s’aixecaven castells?», Cultura 559 (Valls, març 1996), p. 29.
  7. «El capitalisme ha perdut la por», EP (dimarts, 19/3/1996).
  8. «El Davallament de la creu a Perpinyà durant el segle XVII», RAlg 7 (1996), p. 69-84.
  9. «El (des)prestigi de la poesia», EP (dimarts, 15/10/1996).
  10. «El drama litúrgic a Girona de R. B. Donovan, Presentació i apèndix a la traducció catalana», AIEG 35 (1996), p. 201-203 i 231-235.
  11. «El drama litúrgic a Sant Joan de les Abadesses als segles XIV i XV», RdC 111 (octubre 1996), p. 91-109.
  12. «Elx, frontera de la llengua», EP (dimarts, 19/11/1996).
  13. «Fer casa a part», EP (dilluns, 8/7/1996).
  14. «Joglars i ministrils al Rosselló a traves de la documentació d’arxiu», dins Francesc Massip (ed.), Formes teatrals de la tradició medieval. Actes del VII Col·loqui de la Société Internationale pour l’Étude du Théâtre Médiéval. Girona, juliol de 1992, Barcelona: Institut del Teatre, 1996, p. 231-236.
  15. «La celebració del centenari de 1898», EP (dissabte, 10/8/1996).
  16. «La Festa de l’Assumpció i el llit de la Mare de Déu a Girona», Festa d’Elx 48 (1996), p. 97-114.
  17. «La gènesi d’un article de Josep Pla sobre l’escultor Manolo Hugué», Quinze anys sense Josep Pla, Palafrugell: Ajuntament; Revista de Palafrugell, 1996, p. 12.
  18. «La virolla, una primitiva ruleta medieval», EP (27/12/1996).
  19. «Les pastorals rosselloneses», RdC 113 (1996), p. 113-125.
  20. «Les traduccions d’obres franceses i italianes al Rosselló», RdC 109 (juliol-agost 1996), p. 103-129.
  21. «Literatura popular gironina», RdG 175 (març-abril 1996), p. 66-95.
  22. «Literatura popular i literatura tradicional», RdG 175 (1996), p. 68-73.
  23. «Lletres de mossèn A. Alcover i F. de B. Moll a Irene Rocas, corresponsal de l’Obra del Diccionari a Llofriu», Randa 38 (1996), p. 111-150.
  24. «Nota sobre el vulgarisme “collonar”», EP (dissabte, 4/5/1996).
  25. «Per què l’esquerra no mana quan governa», EP 5571 (14/6/1996), p. 15.
  26. «Pla i Manolo vistos per Josep Pla», ELQC (dijous, 2/5/1996), p. 8.
  27. «Polèmiques sobre la llengua, els símbols i la política catalana a la Girona de la Restauració», El Catalanisme Conservador, Girona, 1996 (Quaderns del Cercle, 12), p. 175-205.
  28. «Postal de Castella», EP (dissabte, 14/12/1996).
  29. «Què menjaven els ciutadans de Girona al segle XVII?», EP (divendres, 17/5/1996), p. 39.
  30. «Roser de tot l’any, de Jacint Verdaguer. Una traducció inèdita de Justí Pepratx», AVerd 9 (1995-1996), p. 225-248.
  31. «Rossend Serra i Pagès, professor de català a Ripoll», ACECR (1995-1996), p. 131-139.
  32. «“Tempus Fugit” de Josep Romeu», EP (dissabte, 17/2/1996), p. 26.
  33. «TV3 és realment la nostra?», EP (dilluns, 8/4/1996).
  34. «Un fragment de la vida de la vida de sant Grau», APEHOC (1996-1998), p. 225-239.
  35. «Una democràcia envellida prematurament», EP (dimecres, 11/9/1996).
  36. «Una vella i nova “Oda a Girona”», RdG 177 (juliol-agost 1996), p. 44-46.
  37. «Uns goigs medievals i setcentistes sobre sant Eudald, patró de la vila de Ripoll», ACECR (1994-1995 [1996]), p. 65-81.

1997

  1. «Antoni de Sant Geroni, un escriptor vigatà bilingüe», Ausa XVII, 138 (Vic, 1997), p. 319-332.
  2. Amb Enric Prat, «Cançó nova dels esclaus espanyols. De la surtida de la esclavitut y mal que y avia [a] Alger», Revista de Menorca (1997/1), p. 191-202.
  3. «Cartes d’Antoni Maria Alcover a Rossend Serra i Pagès, Narcís Oller i Johannes Fastenrath», Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana 53 (1997), p. 331-352.
  4. «Dos poemes autògrafs de Josep Carner», RdG 183 (juliol-agost 1997), p. 35-37.
  5. «Dues cartes del canonge Jaume Collell a l’erudit mallorquí Gabriel Llabrés», Ausa XVII, 139 (Vic, 1997), p. 381-384.
  6. «Dues cartes del periodista Eugeni Xammar (1943)», RdG 184 (1997), p. 52-53.
  7. «El cansament del catalanisme», EP (dimecres, 16/7/1997).
  8. «“El catalán se acaba”», EP (dimarts, 16/9/1997), p. 7.
  9. «El centenari de Carles Bosch de la Trinxeria», EP (dimarts, 22/4/1997).
  10. «El culte Assumpcionista y el llit de la Mare de Déu de Vic», Festa d’Elx 49 (1997), p. 173-183.
  11. «El menjar a l’obra de Bosch de la Trinxeria», EP (dilluns, 23/6/1997).
  12. «El “tamagotx”», EP (divendres, 21/3/1997).
  13. «El teatre rossellonès del sis-cents», Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans, Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1997, p. 256-257.
  14. «El “Tirant lo Blanc i Partinobles”, dues obres de la “Bibliothèque Universelle des Romans” (1775-1789)», RdC 121 (setembre 1997), p. 99-122.
  15. «El “Tratado de differentes curiosidades”, un receptari bisbalenc d’adrogueria i confiteria», EBE (1997), p. 95-110.
  16. «El vil lingüisme», EP (dimecres, 14/5/1997), p. 7.
  17. «F. Jaubert de Paçà i les seves Recherches historiques sur la langue catalane (1831)», dins Manuel Jorba, Antònia Tayadella i Montserrat Comas (ed.), El segle romàntic. Actes del Col·loqui sobre el romanticisme. Vilanova i la Geltrú (1995), Vilanova i la Geltrú: Biblioteca Museu Balaguer, 1997, p. 337-364.
  18. Fradera, Marcelo, Inspiracions del jove Curro. Poemes eròtics del segle XIX, Pep Vila (ed.), Barcelona: Edicions de La Magrana, 1997.
  19. «Joan Coromines i les institucions catalanes», EP (dijous, 9/1/1997).
  20. «Josep Pla i una dedicatòria: “Año de la Victòria”», Revista de Palafrugell 41 (març 1997), p. 12.
  21. «L’autoodi», EP (dijous, 21/8/1997).
  22. «La festa cortesana», EP (divendres, 24/10/1997).
  23. «La matança del porc», EP (dimecres, 12/2/1997).
  24. «La reinvenció de les tradicions», EP (divendres, 21/11/1997).
  25. «Les banderes del diputat López de Lerma», EP (dimarts, 23/12/1997), p. 21.
  26. «Lletres creuades entre Fèlix Torres Amat i Josep Tastú», RdC 123 (1997), p. 104-143.
  27. Ressenya de Carme Morell i Montadi, El teatre de Serafí Pitarra: entre el mite i la realitat», L&L 8 (1997), p. 598-603.
  28. «Ordinacions de la confraria de Santa Maria de la Catedral de Girona (1380)», AIEG 38 [Congrés d’homenatge al Dr. Pere de Palol] (1996-1997), p. 1581-1598.
  29. Précis sur la romance catalane. Histoire du vailant chevalier Tiran le Blanc (facsímils d’unes desconegudes impressions franceses de 1779 i 1783), edició i pròleg de Pep Vila, Girona: Diputació de Girona, 1997.
  30. «Rossellonesos i catalans: una correspondència per damunt de la ratlla», Amics de Besalú. VIII Assemblea d’Estudis del seu Comtat, Besalú, 1996 [1997], p. 105-134.
  31. «Un cavallet a la processó del Corpus gironí de 1595», RdG 182 (maig-juny 1997), p. 43-45.
  32. «Un soliloqui i una nadala d’Antoni Moles», RdC 117 (abril 1997), p. 103-123.
  33. «Una carta de Josep Aladern al catalanòfil alemany Johannes Fastenrath», Revista del Centre de Lectura de Reus, 35 (maig 1997), p. 7-8.
  34. «Una impressió frustrada de la Gramàtica de Josep Ullastre», RdC 119 (juny 1997), p. 85-87.
  35. Amb Narcís Figueras Capdevila, «Una passió de Sant Jordi del segle XII», RdC 118 (1997), p. 69-79.
  36. Visió de la cultura popular en l’obra de Carles Bosch de la Trinxeria (1831-1897), Figueres: Institut d’Estudis Empordanesos, 1997.

1998

  1. «Altres exemples de la virtualitat de la “magrana” com a aparell escènic», Festa d’Elx, 50 (1998), p. 191-195.
  2. Amb Antoni Simon, Cròniques del Rosselló. Segles XVI-XVII, Barcelona: Curial, 1998.
  3. «Edicions i reedicions de Josep Romeu i Figueras», L&L 9 (1998), p. 454-464.
  4. Amb Enric Prat, «El Glosar de “La història vertadera de sas desgràcias de un jove mallorquí”», Randa 41 (1998), p. 63-83.
  5. «El Médico Aubray”, un melodrama editat a Figueres», AIEE 31 (1998), p. 417-433.
  6. El Teatre, Diputació de Girona, 1998 (Quaderns de la Revista de Girona, 79; Guies, 34).
  7. «El teatre d’aficionats a la Bisbal: un segle de vida», AIEG 39 (1998), p. 475-477.
  8. «El victimisme dels monolingües castellans», EP (dimecres, 1/4/1998), p. 13.
  9. «“Emporion”, una revista de la Bisbal, divulgadora de l’avantguarda daliniana», EBE (1998), p. 221-234.
  10. Ressenya d’Entremesos Mallorquins, ATCA 17 (1998), p. 668-670.
  11. «Estimat Carles Rahola», RdG 191 (1998), p. 92.
  12. «L’estudi del teatre català medieval», RdC 126 (febrer 1998), p. 142-163.
  13. «La bibliografia interdisciplinària de l’Alt Empordà d’Inés Padrosa i Gorgot» [ressenya], AIEG 39 (1998), p. 471-474.
  14. «La segona revolució francesa», EP (dijous, 12/2/1998), p. 12.
  15. «Les traductions d’oeuvres françaises et italiennes dans le théâtre catalan du Roussillon», Revue de Sociolinguistique 44 (1998), p. 41-68.
  16. «Marques de biblioteca», RdG 190 (1998), p. 122.
  17. Ressenya de Carme Morell i Montadi, La famosa Comèdia de la Gala està en son punt, ATCA 17 (1998), p. 665-666.
  18. Amb Enric Prat, Notes i dietaris de la família Fina (1561-1878), Ajuntament de Palafrugell, 1998.
  19. «Onze lletres de mossèn Gudiol i Cunill adreçades al folklorista Rossend Serra i Pagès», Analecta Sacra Tarraconensia 71 [Miscel·lània Àngel Fabregas] (1998), p. 877-888.
  20. «Quatre lletres del bibliòfil Ernest Moliné i Brasés a Gabriel Llabrés», Estudis baleàrics 58-59 (1997-1998), p. 179-183.
  21. «Un artista del vers del segle XV» [ressenya], RdG 190 (1998), p. 102.
  22. «Un inventari de béns de la “Compañía Dramática de Aficionados y del Teatro” de Banyoles (1844)», AIEG 39 (1998), p. 359-366.
  23. Amb Enric Prat, «Un inventari de la casa Fina de Palafrugell (1708)», EBE (1998), p. 115-126.
  24. «Un nou document sobre la presència de l’impressor alemany Joan Rosembach a Perpinyà», ATCA 17 (1998), p. 535-539.
  25. «Una lletra de Jacint Verdaguer a l’Ajuntament de Begur», RdG 189 (juliol-agost 1998), p. 50-51.
  26. Amb Ramon Miró, «Visió d’Esperança Alegre (Lleida, 1500). Una visita del més enllà», dins Ximo Company i Isidro Puig (ed.), La pintura gòtica dels Ferrer i altres aspectes (in)coneguts al voltant de la Seu Vella de Lleida. S. XIII-XVIII, Lleida: Amics de la Seu Vella, 1998, p. 327-353.

1999

  1. «Ai Carall! Quan l’escrivà trempava la ploma», Els ninots de l’escrivà. Catàleg de l’exposició, Girona: Arxiu Històric de Girona, 1999, p. 20-21.
  2. «500 cançons del Ripollès», RdG 196 (setembre-octubre 1999), p. 94.
  3. «Dos cançoners catalans del segle XIX, desconeguts», Homenatge a Arthur Terry 3 [ELLC 39], Barcelona: PAM, 1999, p. 157-178.
  4. «El procés de Girona sobre la vida de Salvador d’Horta», RdG 194 (1999), p. 42-47.
  5. Amb Antoni Homs, «L’olotí Miquel Matas i la seva “Devota peregrinació de la Terra Sancta y ciutat de Hierusalem”», AIEG 40 (1999), p. 123-136.
  6. Amb Enric Prat i Rotllà Serrès-Brià, «El “Llibre de notes y cosas curiosas” de la família Bonafós de Corbera», ACECR / IBIX 1 (1998-1999), p. 221-258.
  7. «El piment, una beguda confegida a la catedral de Girona durant el segle XIV», AIEG 40 (1999), p. 87-93.
  8. «Els arxius des de l’òptica dels usuaris», RdG 197 (novembre-desembre 1999), p. 78-80.
  9. «En el bicentenari de la mort de Miquel Ribes, traductor de Racine», RdC 146 (1999), p. 140-148.
  10. «La casera d’un vell recriminada pel gendre (Palamós, 1771)», RdG 194 (1999), p. 45-47.
  11. «La gastronomia empordanesa a Peralada. Receptes d’una cuina vivent», RdG 195 (1999), p. 96.
  12. «Lletres d’Aurora Bertrana a Ventura Gassol», RdG (març-abril 1999), p. 86-89.
  13. «Manuscrits catalans de la família Puiggarí de Perpinyà», L&L 10 (1999), p. 317-328.
  14. Ressenya de Pere Marcet i Joan Solà, Història de la lingüística catalana 1775-1900: repertori crític, RdC 136 (1999), p. 137-140.
  15. Mossèn Tapiola i la cuina de Palafrugell, Revista de Palafrugell; Ajuntament de Palafrugell, 1999 (Galeria de personatges, 1), 26 p.
  16. «Receptes d’una cuina vivent» [ressenya], RdG 195 (1999), p. 96.
  17. «Sobre un manual de sastreria català del sis-cents, copiat i refet a Santa Cristina d’Aro», EBE 18 (1999), p. 91-98.
  18. «Tres articles folklòrics de Josep Cortils i Vieta, apareguts al “Butlletí de l’Associació d’Excursions Catalanes”», Blanda (Blanes, 1999), p. 113-122.
  19. «Una col·lecció d’impresos italians entre els papers d’Antoni Bastero i Lledó», AIEG 40 (1999), p. 205-225.
  20. «Una sol·licitud de 1851 per a representar el drama de la passió a Figueres», AIEE 32 (1999), p. 429-441.
  21. «Unes comèdies representades a Girona l’any 1600», AIEG 40 (1999), p. 137-143.

2000

  1. «A Fragment of a Fifteenth-century Mystery Play in Catalan about the Resurrection», Mediaevalia 22 (2000), p. 183-208.
  2. «“Adsumus”, l`oració del consell municipal gironí», RdG 198 (2000), p. 54-55.
  3. «Antoni de Bastero, Història de la llengua catalana de F. Feliu» [ressenya], RdG 202 (setembre-octubre 2000), p. 438-439.
  4. «Assagistes i estudiosos», Biblioteca bàsica de les comarques gironines, El Punt, 2000, p. 110-111.
  5. «El català a l’època moderna» [ressenya], RdG 199 (2000), p. 94.
  6. «El receptari “El Cafetero del Ampurdán”, amb altres fórmules de la terra», EBE (2000), p. 155-172.
  7. «El regne de la cultura popular. Obra del cançoner popular de Catalunya», RdG 201 (juliol-agost 2000), p. 92.
  8. «Els “pop-ups”, llibres amb vida», RdG 199 (2000), p. 8-9.
  9. Amb Enric Prat, Francesc Jaubert de Paçà. Recherches historiques sur la langue catalane (1824). Estudi introductori i facsímil, Perpinyà: Trabucaire, 2000.
  10. «Goigs de la diòcesi d’Elna» [ressenya], ATCA 19 (2000), p. 734-735.
  11. Amb Júlia Butinyà i Enric Prat, «La comèdia hagiogràfica de Santa Quitèria (segle XVII)», AIEG 41 (2000), p. 191-266.
  12. «La passió representada el 1752 a l’Hospital», Hospital de la Santa Creu de Vic. Història d’una institució assistencial, Arxiu Històric Comarcal d’Osona, 2000, p. 139-145.
  13. «La primera història del català» [Antoni de Bastero], RdG 202 (setembre-octubre 2000), p. 90-91.
  14. La Setmana Santa a Girona, IEG; Ajuntament de Girona, 2000.
  15. Amb Pere Garcia Vidal, «Les arts escèniques», RdG 200 (2000), p. 337-348.
  16. Les litúrgies del menjar a les terres gironines, Diputació de Girona, 2000.
  17. Amb Josep M. Marquès, «Llicències i permisos de representacions teatrals en les comarques gironines de la Contrareforma», ATCA 19 (2000), p. 481-502.
  18. Mas Casellas i Enric, Josep M., Comèdia nova, en dos actes, de la resurrecció del canonge Mulet, estudi, edició i notes de Pep Vila, Barcelona: Biblioteca de Catalunya, 2000.
  19. Amb Enric Prat, Memorias del arte de cosina y pastelería y confituras y geleas de Joan Baptista Panyó, Barcelona: Quaderns Crema, 2000.
  20. «Nota de lectura. Una lletra de l’escriptor olotí Pau Estorch i Siqués a Víctor Balaguer», AIEG 41 (2000), p. 593-594.
  21. Amb Josep M. Nolla, «“Notice historique sur la ville et le comté d’Empurias” de Francesc Jaubert de Paçà (Presentació i facsímil de l’edició de 1823)», AIEG 41 (2000), p. 419-530.
  22. Quan els records parlen: visions etnogràfiques de Tomàs Carreras i Artau (Anglès, Sala Fontbernat, Fira de Sant Antoni, 20 de gener del 2001) [catàleg d’exposició], textos de Miquel Tarrés i Serra, Lluís Calvo i Calvo i Pep Vila, Ajuntament d’Anglès, 2000.
  23. «Receptaris de cuina i rebosteria conservats a l’Arxiu Municipal», L’Arjau 38 (Sant Feliu de Guíxols, novembre 2000), p. 4-6.
  24. «Ressenya: Inés Padrosa i Gorgot, Bibliografia interdisciplinària de l’Alt Empordà», AIEG 41 (2000), p. 591-592.
  25. «Ressenya: Sobre una antologia de lírica popular», AIEG 41 (2000), p. 589-590.
  26. «Retorn a l’absent. Jaume Subirana, Josep Carner: l’exili del mite (1945-1970)» [ressenya], Avui (dijous, 2/11/2000), p. XI.
  27. «Textos i versos del poeta empordanès Jaume Maurici», AIEE 33 (2000), p. 273-288.
  28. «Tractats de cuina i de rebosteria catalans», AIEG 41 (2000), p. 267-388.
  29. «Tres cartes de Víctor Català al folklorista Rossend Serra i Pagès», Fulls d’Història Local 78 (L’Escala, gener-febrer 2000).
  30. Amb Albert Rossich, «Un cançoner català del Barroc», AIEG 41 (2000), p. 179-189.
  31. Un receptari de cuina de l’antic monestir benedictí de Banyoles (segles XVIII-XIX). Amb un epíleg sobre Miquel Agustí, autor dels «Secrets d’Agricultura», Banyoles: Ajuntament, 2000 (Quaderns de Banyoles), 59 p.
  32. «Un record per a Miquel Agustí, autor del “Llibre dels secrets d’agricultura, casa rústica i pastoril”», RdC 153 (2000), p. 125-141.
  33. «Un rudiment d’un misteri nadalenc del segle XV», Ausa 145 (Vic, 2000), p. 247-249.
  34. «Un vergelità del segle XIX» [ressenya], RdG 202 (2000), p. 95.
  35. «Una religiosa clarissa de Vic, lectora del “Cant Espiritual” d’Ausiàs March (1570)», RdC 150 (2000), p. 133-141.
  36. Amb Enric Prat, «Una versió desconeguda del Ball d’en Serrallonga», Actes de l’Onzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes III, Joan Mas i Vives, Joan Miralles i Pere Rosselló (ed.), Barcelona: AILLC; PAM, 2000, p. 217-251.
  37. «Una versió setcentista de la popular poesia “Adéu, vila d’Olot”», Comarca d’Olot 1047 (13/4/2000), p. 28-29.

2001

  1. «Albergueries, hostals, fondes i restaurants» [ressenya], RdG 207 (juliol-agost 2001), p. 68-71.
  2. Amb Albert Rossich, «Bibliografia sobre el teatre català antic (segles XIII- XVIII)», El teatre català dels orígens al segle XVIII. Actes del II Col·loqui Problemes i Mètodes de Literatura Catalana Antiga: «Teatre Català Antic», Girona, 6 al 9 de juliol 1998, Albert Rossich, Antoni Serrà Campins i Pep Valselobre (ed.) amb la col·laboració de David Prats Vidal, Kassel: Reichenberger, 2001, p. 427-512.
  3. «De com un mestre de minyons barceloní va demanar permís per establir-se a Girona (1637)», AIEG 42 (2001), p. 335-338.
  4. «El català entre els segles XVI i XVIII», dins «Història de la llengua», Francesc Vallverdú (dir.), Enciclopèdia de la llengua catalana, Barcelona: Edicions 62, 2001.
  5. «El cicle nadalenc al Rosselló», RdC 168 (2001), p. 86-98.
  6. «El “Dictionnaire de la langue verte”, d’Alfred Delvau (1883)», El Plafó. Butlletí d’Informació Cultural d’Olot 32 (febrer 2001), p. 5.
  7. El jardí de les paraules, Girona: CCG. Curbet Edicions, 2001.
  8. «El mite de l’au Fènix» [ressenya], RdG 205 (2001), p. 91-92.
  9. «El viatge d’estudis de Francesc Eiximenis a París», QS 13 (2001), p. 265-267.
  10. «El viatge de Thomas Platter per la Catalunya del segle XVI», RdC 164 (2001), p. 116-133.
  11. «El viatge de Thomas Platter per la Catalunya del segle XVI. El país de fa quatre segles», Cultura (dijous, 7/6/2001), p. VII.
  12. Amb Gabriel Ensenyat, «Els dos fragments de la passió mallorquina del segle XIV», El teatre català dels orígens al segle XVIII. Actes del II Col·loqui Problemes i Mètodes de Literatura Catalana Antiga: «Teatre Català Antic», Girona, 6 al 9 de juliol 1998, Albert Rossich, Antoni Serrà Campins i Pep Valselobre (ed.) amb la col·laboració de David Prats Vidal, Kassel: Reichenberger, 2001, p. 121-139.
  13. «Els misteris de la condició humana» [ressenya de Josep Romeu i Figueras, Ésser i Estar], Avui (dijous, 11/1/2001), p. XV.
  14. «Fullets històrics francesos, de tema gironí, a la Biblioteca Municipal de Tolosa de Llenguadoc», AIEG 42 (2001), p. 361-364.
  15. Amb Enric Prat, «Joan Baptista Molí, Relació d’un fet qui es passà al Coral en l’any 1599», Senhal 63 (primavera 2001).
  16. «L’art d’església» [ressenya], RdG 206 (2001), p. 92-93.
  17. Amb Enric Prat, «L’Espanyola (1835). Una visió romàntica de la ciutat de Girona», AIEG 42 (2001), p. 469-482.
  18. «L’estudi del teatre medieval», Del Actor Medieval a Nuestros Días. Actas del Seminario celebrado los días 30 de Octubre al 2 de Noviembre de 1996, con motivo del IV Festival de Teatre i Música Medieval d’Elx (Elx 28 de Octubre a 2 de Noviembre), Elx: Institut Municipal de Cultura; Ajuntament d’Elx, 2001, p. 75-90.
  19. «L’obra de Pere Serafí», Pr (2-8/11/2001), p. 37.
  20. «La passió barroca rossellonesa del segle XVII», Revue d’Études Catalanes 4 (Montpeller, 2001 [2003]), p. 189-205.
  21. «La “Relació nova i molt curiosa de la vida dels pastors”», ACECR (2000-2001), p. 213-236.
  22. «La “Revista de Girona”, del franquisme a la democràcia», AIEG 42 (2001), p. 561-570.
  23. «Lectura apassionada de Víctor Català» [ressenya], RdG 208 (setembre-octubre 2001), p. 92-93.
  24. «Les cartes dels reis» [ressenya], RdG 208 (2001), p. 94-95.
  25. «Nous textos poètics occitanocatalans» [ressenya], RdG 209 (novembre-desembre 2001), p. 88-89.
  26. «Papers de Joaquim Ruyra», Blanda 4 (Blanes, 2001), p. 99-105.
  27. Amb Enric Prat, «Pere Courtais, L’Homero rossellonès (1868)», Senhal 65 (estiu 2001).
  28. Amb Enric Prat, Poesia eroticoburlesca rossellonesa del segle XIX: Obres de Fra Pere i Poésies catalanes écrites par Monsieur F. Jaubert de Passa, Perpinyà: Trabucaire, 2001.
  29. «Prefaci» a Alexandre Cuéllar, Altres temps, altres hores, Girona: Curbet Comunicació Gràfica, 2001, p. 7-9.
  30. «Recordant el penúltim record», RdG 208 [Fulls de la Revista] (setembre-octubre 2001), p. 108-109.
  31. Amb Enric Prat, «Records del Rosselló: 1887, poemes de Pere Talrich, dibuixos de Dolors Cárceles», Senhal 62 (Girona: Ajuntament, 2001).
  32. Amb Josep M. Marquès, «Referències al teatre medieval en les actes capitulars de la catedral de Girona», AIEG 42 (2001), p. 261-280.
  33. Amb Miquel Sitjar, «Reginald Poc, escriptor i predicador dominicà», ACECR (1999-2000 [2001]), p. 115-139.
  34. «Sobre un pas del segle XVII propietat de la Confraria de la Puríssima Sang de Jesucrist», Programa de Setmana Santa de Girona, 2001. Processó Sant Enterrament, p. 70-73.
  35. «Teatre neoclàssic i il·lustrat», El teatre català dels orígens al segle XVIII. Actes del II Col·loqui Problemes i Mètodes de Literatura Catalana Antiga: «Teatre Català Antic», Girona, 6 al 9 de juliol 1998, Albert Rossich, Antoni Serrà Campins i Pep Valselobre (ed.) amb la col·laboració de David Prats Vidal, Kassel: Reichenberger, 2001, p. 81-102.
  36. «Textos i versos del poeta empordanès Jaume Maurici», AIEE 33 (2001), p. 273-288.
  37. «Un paper reivindicatiu sobre la situació socioeconòmica de Girona en el segle XVIII», AIEG 42 (2001), p. 411-422.
  38. «Una edició gironina de 1637 del “Llibre dels bons amonestaments” d’Anselm Turmeda», AIEG 42 (2001), p. 339-359.
  39. Una passió olotina medieval, Diputació de Girona, 2001 (Col·lecció F. Montsalvatje).
  40. «Unes pàgines de folklore palamosí», EBE 20 (2001), p. 171-188.

2002

  1. Amb Sílvia Rovira, «Comentaris a dos poemes del “Cançoner de l’Ateneu”», Miscel·lània Giuseppe Tavani 31 [ELLC XLIV], Abadia de Montserrat, 2002, p. 19-36.
  2. «Creus dels Improperis», Programa Oficial de Setmana Santa 2001, Girona: Impremta Pagès, 2002, p. 63-67.
  3. «Del “diari” de Jules Renard», Els fulls de l’escriptori 4 (Girona: Curbet edicions, desembre 2002), p. 2-3.
  4. «Devocions populars del Pla de l’Estany», RdG 215 (novembre-desembre 2002), p. 669.
  5. «El concepte de Pàtria en l’obra de Jacint Verdaguer», Es Pedrís Llarg 62 (Begur, desembre 2002), p. 16-17.
  6. Amb Enric Prat, «Émile Leguiel, crític de Verdaguer (L’Atlàntida i Canigó)», AVerd 11 [Actes del V Col·loqui sobre Verdaguer «Verdaguer i el segle»] (2002 [2003]), p. 225-238.
  7. San Andrés Cemeli-Serra, Xavier de, «Homenatge a Verdaguer», ed. i notes d’Enric Prat i Pep Vila, Senhal 73 (Girona, 2002).
  8. «Homenatge d’Olot a Maria Immaculada (1906)», El Cartipàs del Plafó 3 (Olot, octubre 2002), p. 4.
  9. «L’adquisició dels manuscrits dels “Exorcismes i Visions” de Jacint Verdaguer per a l’Arxiu de Sant Pere de Ripoll», ACECR (2001-2002), p. 157-180.
  10. «L’arribada del coco a Girona (1827)», Diari de Girona (5/5/2002), p. 15.
  11. «L’astúcia i l’enginy d’un soldat», Els fulls de l’escriptori 3 (Girona: Curbet edicions, abril 2002), 2 p.
  12. «La premsa a Barcelona durant el primer terç del segle XVII» [ressenya de Henry Ettinghausen, Notícies del segle XVII: la premsa a Barcelona entre el 1612 i el 1628], Cultura (7/2/2002), p. XIV.
  13. «La visita dels felibres a la Bisbal (1868)», EBE 21 (2002), p. 193-216.
  14. Les cartes de les famílies Roger i Roses. Notícies de Palafrugell des dels segles XVIII i XIX, Josep Matas, Enric Prat i Pep Vila (ed.), Arxiu Municipal de Palafrugell, 2002.
  15. «Les col·laboracions literàries a “L’Empordà. Àlbum”», L’Empordà. Àlbum, Sant Feliu de Guíxols; Figueres: Institut d’Estudis del Baix Empordà; Institut d’Estudis Empordanesos, 2002, p. VIII-IX.
  16. Amb Enric Prat, Mil anys de llengua i literatura catalanes al Rosselló, Perpinyà: Llibres del Trabucaire, 2002.
  17. Amb Enric Prat, «Papers de Víctor Català», II Jornades d’estudi «Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), 1869-1966», Publicacions de l’Abadia de Montserrat; Ajuntament de l’Escala, 2002, p. 435-459.
  18. «Permisos i anuncis de representacions de teatre català religiós al Rosselló (segle XIX)», RdC 178 (novembre 2002), p. 100-116.
  19. «Petita contribució a la bibliografia de Joaquim Ruyra», Blanda 5 (2002), p. 118-125.
  20. «Poètica d’una realitat contrastada» [ressenya de Josep Romeu, Imatges i metàfores], Cultura (11/7/2002), p. VIII.
  21. «Sobre l’edició políglota de “L’Atlàntida” de Jacint Verdaguer», Blanda 5 (2002), p. 126-131.
  22. «Una breu crònica de la Guerra Gran, referida a Agullana», AIEE 35 (2002), p. 225-250.
  23. «Unes “cobles”, vuitcentistes, editades a benefici de Sant Feliu», L’Arjau 44 (Sant Feliu de Guíxols, novembre 2002), p. 19-21.
  24. «Vides privades. La correspondència de la família Conill de Lloret de Mar», QS 12 (2002), p. 287-292.

2003

  1. Avisos o sien regles senzilles a un principiant cuiner o cuinera […] Felip Cirera (Felip de Palàcio), Pep Palau (presentació), Montserrat Angelats i Pep Vila (ed.), Vic: Patronat d’Estudis Osonencs, 2003.
  2. «Comentaris a unes cobles rosselloneses sobre les ànimes del purgatori», AIEG 44 (2003), p. 251-254.
  3. Entrades bibliogràfiques per al Diccionari d’Historiografia Catalana, Antoni Simon Tarrés (dir.), Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2003.
  4. «Dos nous manuscrits del “Viatge a l’Infern de Pere Porter”», AIEG 44 (2003), p. 247-250.
  5. «Dos nous manuscrits del “Viatge a l’Infern de Pere Porter”» [versió reduïda], Quadern de Sils. Revista Municipal d’Informació i Cultura XV, 45 (agost 2003), p. 16-17.
  6. «El canon de la cuina catalana» [ressenya de Jaume Fàbrega, El gust d’un poble. Els plats més famosos de la cuina catalana, 2002], RdG 217 (març-abril 2003), p. 90.
  7. «El llibre de Josep Bracons, jove passamaner de Barcelona», AIEG 44 (2003), p. 265-274.
  8. «El teatre profà al Rosselló, RdC 181 (febrer 2003), p. 23-50.
  9. «Els set goigs terrenals de la Verge Maria de la catedral de Girona», AIEG 44 (2003), p. 179-184.
  10. Amb Enric Prat, «Flors Catalanes. Poemes de Jaume Boher i Gabriel Boixeda», Senhal 79 (tardor 2003).
  11. «L’escriptura invisible: testimonis al marge», RdG 216 (2003), p. 91.
  12. «La baboia o virolla: L’ahir del joc de la ruleta», L’Avenç 281 (2003), p. 57-59.
  13. Amb Enric Prat, «La “Degollació de Sant Joan Baptista”, un drama bíblic representat a Foixà el 1904», EBE 22 (2003), p. 193-208.
  14. «La meva festa Major», Programa de la Festa Major, Ajuntament de Celrà, 2003.
  15. «La pàtria imaginada o imaginària», L’Avenç 279 (abril 2003), p. 5-6.
  16. Amb Francesc Massip i Mn. Joan Prat, La processó dels Dolors de Mieres i la representació de la Passió, Girona: CCG Edicions; Ajuntament de Mieres, 2003 (Quaderns de les 7 sivelles).
  17. «Lingüística i etnologia al segle XVIII: Lorenzo Hervás» [ressenya], Revista de lenguas y literaturas catalana, gallega y vasca 9 (2003), p. 189-194.
  18. Amb Glòria Granell, «Lletres d’Aurora Bertrana a Ventura Gasol», Els fulls de l’escriptori 7 (Girona: Curbet edicions, novembre 2003), p. 3-4.
  19. «“Lo qüento de l’infern”, una variant folklòrica del Viatge a l’infern de Pere Porter», QS 15 (2003), p. 239-243.
  20. «Orient eròtic. Versions de Pep Vila a partir de traduccions franceses», Senhal 77 (primavera 2003).
  21. «Poesia gironina en temps de la Guerra Civil», Els fulls de l’escriptori 5 (Girona: Curbet edicions, març 2003), s/p.
  22. Amb Enric Prat, «Sant Joan dins lo desert», Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes II, Marie-Claire Zimmermann i Anne Charlon (ed.), AILLC; PAM, 2003, p. 69-87.
  23. «Sobre una antologia de la literatura avantguardista, publicada a Figueres en 1920», Professor Joaquim Molas. Memòria, Escriptura, Història II, Barcelona: Universitat de Barcelona, 2003 (Col·lecció Homenatges), p. 1193-1206.
  24. «Un breu receptari de cuina popular olotina (segles XVIII-XIX)», Amics de Besalú. IX Assemblea d’Estudis del seu Comtat II, Girona, 2003, p. 157-164.
  25. «Un capítol de la història franciscana femenina» [ressenya de Valentí Serra de Manresa, Les Clarisses-Caputxines a Catalunya i Mallorca, 2003], RdG 217 (març-abril 2003), p. 93-94.
  26. Amb Èrika Serna, «Un dinar a casa de la família Gorgot (1808)», AIEE 36 (2003), p. 231-239.
  27. «Un tast de l’argot eròtic i sexual gironí», Els fulls de l’escriptori 6 (Girona: Curbet edicions, juny 2003), 3 p.
  28. «Una col·lecció de goigs catalans a la Biblioteca Municipal de Rouen», ATCA 22 (2003), p. 655-656.
  29. Amb Ramon Miró, «Una defensa del rei de Nadal al segle XVIII», Seu Vella: Anuari d’Història i Cultura 4 (Lleida, 2002-2003), p. 627-635.
  30. «Una nova relació, en prosa, del conte folklòric de la Baralla», AIEG 44 (2003), p. 255-264.
  31. «Unes “catriques” o “picasoles” de Setmana Santa», Programa de Setmana Santa, Girona, 2003, p. 59-61.
  32. «Verdaguer, company de viatge pel Rosselló», RdG 217 (març-abril 2003), p. 61-63.
  33. Pròleg a Nemesi Viñas i Bosch, La veu dels sentiments, Girona, 2003.
  34. «Vora l’aigua blava clarejava l’alba», RdG 220 [Fulls de la Revista] (setembre-octubre 2003), p. 107-110.
  35. «¡¡¡…Y Catalunya!!! (Mot final), una obra de teatre d’Hermenegild Vila Saglietti», L’Arjau 45 (Sant Feliu de Guíxols, febrer 2003), p. 16-18.

2004

  1. «Crisi de Catalunya hecha por las naciones estrangeras de Manuel Marcillo (1685)», El Plafó. Butlletí d’informació cultural d’Olot 2a època, 16 (febrer 2004), p. 4.
  2. «Deu kaikús de Shiki», Els fulls de l’escriptori 10 (Girona: Curbet edicions, abril 2004), p. 18.
  3. «El coixinet com a objecte litúrgic», L’Avenç 289 (març 2004), p. 57-59.
  4. «El dramaturg Sixt Veray, canonge de la catedral de Girona, en el context de la representació de la passió a Celrà (1703)», AIEG 45 (2004), p. 733-768.
  5. «El pedagog Antoni Busquets i Punset descobreix la fotografia», Els fulls de l’escriptori 9 (Girona: Curbet edicions, febrer 2004), p. 13.
  6. El Tarlà de Girona i les festes del carrer de l’Argenteria, Girona: Ajuntament de Girona, 2004.
  7. Josep Sebastià Pons, Barcelona: Fundació La Caixa, 2004 (Guia de lectura, 65), 8 p.
  8. Amb Ramon Pinyol. «Justí Pepratx, transcriptor de Verdaguer i recopilador de literatura catalana», AVerd 12, (2004), p. 91-106.
  9. Amb Èrika Serna, «L’inventari de Joan Ventura, enquadernador de Figueres (1856)», AIEE 37 (2004), p. 227-254.
  10. Amb Enric Prat, «La conversió del pastorell (Pastoral Nadalenca)», Senhal 83 (hivern 2004).
  11. Amb Enric Prat, La degollació de sant Joan Baptista, Diputació de Girona, 2004 (Col·lecció Francesc Montsalvatje).
  12. «La impremta en català a Perpinyà durant la primera meitat del segle XIX», Imprimerie édition et presse dans la première moitié du XIXè siècle, Perpinyà: L’Olivier, 2004, p. 141-166.
  13. Amb Enric Prat, «La traducció dels Contrabanders de Josep Tastu i la seva recepció contemporània», Miscel·lània Joan Veny IV, Barcelona: PAM, 2004, p. 209-255.
  14. «Les memòries d’un alcalde gironí», RdG 222 (gener-febrer 2004), p. 92-93.
  15. «“Llibre de guisados, escullits particularment de la cuyna estrangera (1867)”. El receptari de Melchor de Ferrer i de Manresa», EBE (2004), p. 91-132.
  16. «Lluís Bonifaç, constructor del “llit de l’Assumpta” de la catedral de Girona (1773)», AIEG 45 (2004), p. 769-790.
  17. «Paraules, arrels de la ment» [ressenya de Josep Romeu, Immers en la paraula], Avui (8/1/2004), p. X.
  18. «Presentació» de Josep Romeu i Figueras, Quotidianes, o quasi, Palma de Mallorca: Editorial Moll, 2004 (Col·lecció Balenguera), p. 7-17.
  19. Amb Rosa Angelats, Refranys i dites populars de Llofriu, recollides per Irene Rocas, Arxiu Municipal de Palafrugell, 2004.
  20. «Sant Vicenç, patró de Tossa i de Cotlliure», Turissa 2 (Tossa, octubre 2004).
  21. «Un devot empordanès puja a la Mare de Déu del Mont», AIEE 37 (2004), p. 407-411.
  22. «Viatge i llegenda en l’obra del suís Thomas Platter», EG 23-24 (2004) [Història i llegenda al Reinaixement. Actes del IV Col·loqui internacional Problemes i mètodes de literatura catalana antiga], p. 415-434.

2005

  1. Amb Èrika Serna, «Contraban de llibres a la ratlla de França (1820-1823)», RdC 208 (2005), p. 63-84.
  2. Dos impresos facsímils de la passió catalana del segle XVIII (Vic, 1773 i Manresa, 1798), Centre d’Estudis de la Setmana Santa de Girona, 2005.
  3. «Exvots metàl·lics», AIEG 46 (2005), p. 407-419.
  4. Jueus: obra de teatre original de Miquel de Palol, Pep Vila (ed.), Girona: CCG, 2005.
  5. Amb Jordi Frigola Arpa, «La Bisbal tenia Dansa de la Mort», Diari de Girona (diumenge, 3/7/2005).
  6. Amb Glòria Granell, «La feta del mussol, un Bertrana quasi inèdit», RdG 228 (2005), p. 32-36.
  7. «La infanticida de Pontós (1838)», AIEE 38 (2005), p. 305-312.
  8. Amb Glòria Granell, «Les cançons de l’instant de Jaume Maurici», AIEE 38 (2005), p. 313-346.
  9. Amb Santi Soler, «Lletres de bisbalencs de la Renaixença a l’escriptor i polític Víctor Balaguer (1867-1871)», EBE 24 (2005), p. 111-154.
  10. Amb Enric Prat, «Lo Pastorellet de la Vall d’Arles (Josep Bonafont) en el centcinquantenari del seu naixement», Senhal 93 (Girona, 2005).
  11. «Nota sobre Pere Màrtir i Felip Vergon, dos escriptors fills de la vila de Ripoll», ACECR 16 (2005), p. 35-42.
  12. «Pervivència de la festa de Sant Nicolau al Vallespir», AIEG 46 (2005), p. 461-474.
  13. Amb Guillem A. Amengual, «Textos de les Illes Balears a l’enquesta “Coquebert de Montbret», Randa 55 (2005), p. 69-88.
  14. «Un text autèntic: el procés contra el comte d’Empúries pel pecat de sodomia», AIEG 46 (2005), p. 481-489.

2006

  1. «Danses i festes de la mort», RdC 221 (2006), p. 111-114.
  2. «De la passió Didot (1345) a la passió Fonda (1819)», Actes del tretzè col·loqui internacional de llengua i literatura catalanes I, Barcelona: Abadia de Montserrat, 2006, p. 301-320.
  3. «Dramatitzacions i lectures de la passió a Ullà (1326) i Fonteta (1797)», EBE 25 (2006), p. 81-102.
  4. «El tractat setcentista de rebosteria i pastisseria de Joan Batista Jalabert, aprenent d’adroguer de Blanes», Blanda 9 (2006), p. 84-92.
  5. Amb Josep Soler i Palet i Joan Castaño, «Els Misteris i l’art gòtic», La Rella 19 (Elx, 2006), p. 127-159.
  6. «La Comedia famosa de los gloriosos mártires san Acisclo y Santa Victoria, representada a Breda (1615) i a Vidreres (1750)», QS 18 (2006), p. 181-187.
  7. Les Ordinacions de la pesquera de Cadaqués (s. XVI-XVIII), Enric Prat, Èrika Serna i Pep Vila (ed.), Palamós: Fundació Privada Promediterrània per a la Conservació, Estudi i Difusió del Patrimoni Marítim, 2006.
  8. Amb Enric Prat, «Lo Pastorellet de la Vall d’Arles (Josep Bonafont) en el centcinquantenari del seu naixement: nota proemial i tria de poemes d’“Ais” (1887) i “Ais i albades” (1914)», AIEG 47 (2006), p. 335-373.
  9. Martí Pol: papers i poemes d’una relació desinteressadament espiritual, Girona: CCG, 2006.
  10. «Notes històriques sobre la cerimònia barroca del davallament de la creu a l’església de Sant Feliu de Girona», 2n Congrés de Confraries, Congregacions i Germandats de Setmana Santa a Catalunya (Girona, 7, 8 i 9 d’octubre de 2005), Junta de Confraries de Girona, 2006, p. 51-66.
  11. Amb Enric Mirambell, «Notícies de casa Thió de Franciac en època de la guerra gran i durant la Guerra del Francès (1791-1811)», AIEG 47 (2006), p. 255-307.
  12. Amb Èrika Serna, Receptes i remeis de Pelegrí Estiu, Girona: Curbet, 2006 (Quaderns de les 7 sivelles).
  13. «Sobre un imprès gòtic en català editat a Perpinyà l’any 1511», La gravure de l’artisan à l’institution, 3e Journée d’étude sur l’imprimerie, 2005, Perpignan: Publications de l’Olivier, 2006, p. 136-196.
  14. «“Vora la mar” (1884) i “Els dos campanars”(1934): dos poemes de J. Verdaguer traduïts al francès», AVerd 14 (2006), p. 485-504.

2007

  1. «Carta oberta al poeta Miquel Martí Pol, l’amic absent», RdC 230 (2007), p. 108-112.
  2. «Dolços plaers dels segles XVII i XVIII», RdG 242 (2007), p. 83-87.
  3. «El receptari de cuina familiar de la palafrugellenca Júlia Frigola Girbal (segles XIX-XX)», EBE 26 (2007), p. 191-208.
  4. «Josep Tolrà de Bordas, divulgador de la llengua catalana», AVerd 15 (2007), p. 277-288.
  5. Amb Enric Prat, «La Fama en Lo Parnàs (1802), poema de Jaume Vada», Senhal 105 (Girona, 2007).
  6. Amb Caterina Capdevila Werning, «Les relíquies promotores del culte de sant Eudald», ACECR 18 (2007), p. 127-160.
  7. «Morals ultratjades, paisatges interiors de Castelló d’Empúries. El cas del prevere i de l’alcavota (1686)», AIEE (2007), p. 569-576.
  8. Amb Enric Prat, «Nou sonets de Josep Tharrats, il·lustracions de Ladislas Kijno (Variacions I i II sobre “L’Âme et la Danse” de Paul Valery)», Senhal 103 (Girona, 2007).
  9. «Sebastià Bover, autor del “Llibre de alguns particulars miracles, que nostra senyora de Montserrat…” (Girona, 1649)», AIEG 48 (2007), p. 151-216.
  10. «Un testament de Francesc Fontanella de 1658», AIEG 48 (2007), p. 343-353.
  11. Amb Narcís Figueras Capdevila, «Uns frares d’Hostalric a les Cent Nouvelles nouvelles (s. XV). Història d’un delme cobrat», QS 19 (2007), p. 163-188.

2008

  1. Camós, Narcís, Jardín de Maria, plantado en el Principado de Cataluña (Girona, 1772) [edició facsímil dels capítols del bisbat de Catalunya], Ángel Rodríguez i Pep Vila (ed.), Diputació de Girona, 2008.
  2. Amb Enric Prat, «Càntic sobre lo ayre de “Joseph venut per sos germans” (1843)», AVerd 16 (2008), p. 223-242.
  3. De la felicitat gastada, Girona: CCG, 2008 (Poesia al cànter 5).
  4. Entrades bibliogràfiques per al Diccionari de Literatura Catalana, Àlex Broch (dir.), Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2008.
  5. «El pas pel Pasteral, un record de la infantesa de Prudenci Bertrana», QS 20 (2008), p. 251-255.
  6. Els sentits d’Eros, Diputació de Girona; Caixa de Girona, 2008.
  7. Amb Enric Prat, «Francès Rôs, ¡Nadal!, gravat de Llorenç Vallespir (segle XVIII)», Senhal 112 (Girona, 2008).
  8. Goigs en llaor de Felip V, inventor del número 100. Calendari de l’any 2008 per a la Llibreria 22 de Girona, Girona: Marquès Tallers Gràfics, 2008.
  9. «L’artilleria de l’esperit», RdG 250 (2008), p. 58-60.
  10. Amb Èrika Serna, «L’estada del jove Salvador Dalí a la presó (1924)», AIEE 39 (2008), p. 341-355.
  11. Amb Jaume de Puig i Oliver i Ramon Miró, «La consueta de Sant Joan de Perpinyà», ATCA 27 (2008), p. 115-350.
  12. Amb Enric Prat, «La conquista de Mallorca per Don Jaume I el Conquistador (1859), un poema èpic d’Albert de Quintana», EBE 27 (2008), p. 225-248.
  13. «“La tragèdia o martiri de Sant Jaume, una obra de teatre hagiogràfic rossellonès” (1841)», El Camí de Sant Jaume i Catalunya. Actes del Congrés Internacional celebrat a Barcelona, 2003, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007-2008, p. 533-542.
  14. «Petit retrat del doctor Josep Maria Marquès», RdG, 247 (2008), p. 31.
  15. «Speculum al foder. Noves fonts per a l’estudi de l’Speculum al foder, un tractat de pràctiques sexuals, un joc de cossos», AIEE 39 (2008), p. 546-555.
  16. «Una edició gironina, de començament del segle XIX de les “Instruccions per la ensenyança de minyons” de Baldiri Reixac», AIEG 49 (2008) [Treballs en homenatge al Dr. Enric Mirambell i Belloc, cronista oficial de la Ciutat de Girona], p. 595-618.

2009

  1. «A la Mare de Déu del Far (1956). Nota bibliogràfica», QS 21 (2009), p. 367-372.
  2. «Algunes lletres adreçades al poeta olotí Josep Maria de Garganta», APEHOC 20 (2009), p. 253-285.
  3. Amb Enric Prat, «Diàleg de l’estudiant i la majordona: diàleg anònim del segle XVIII, boixos solts d’impremta (s. XVIII)», Senhal 116 (Girona, 2009).
  4. «Els discursos catalans de Ramon de Trobat i Vinyes (1665-1672)», Estudis sobre l’època i l’obra de Francesc Fontanella (1622-1683/85), Girona: Documenta Universitària, 2009, p. 85-123.
  5. Amb Jordi Bohigas, Enric Mirambell i Enric Prat, «La crònica de l’argenter Miquel Feu sobre la Guerra del Francès a Girona ciutat i comarques», AIEG 50 (2009), p. 357-470.
  6. Amb Ramon Miró, «La defensa de la llengua catalana de Gonzalo Saura (1807)», Revista Cultural de l’Urgell 23 (Tàrrega, 2009), p. 414-451.
  7. Amb Enric Prat, «La poesia rossellonesa d’Esteve Aragó en el context de la literatura catalana del seu temps», Les Arago, acteurs de leur temps. Actes du colloque tenu à Perpignan, Archives Départementales des Pyrénées-Orientales, du 12 au 14 novembre 2003, Perpinyà: ADPO, 2009.
  8. Amb Enric Prat, «La “Relació verídica y descripció verdadera…” de Bernat Ribera», Miscel·lània Joaquim Molas 3, Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009, p. 59-114.
  9. Amb Enric Prat, «Noms de casa. Poemes de Jaume Boixeda (1837-1898)», Senhal 118 (2009).
  10. «Records d’una representació del “Ball d’En Serrallonga” a Llofriu i Torrent», EBE 28 (2009), p. 181-188.
  11. «Sobre l’ús i la conservació de l’article salat, il·lustrat amb un conte de Josep Camós (1936)», EBE 28 (2009), p. 215-224.
  12. «Tres notes d’arxiu sobre Francesc Fontanella», Estudis sobre l’època i l’obra de Francesc Fontanella (1622-1683/85), Girona: Documenta Universitària, 2009, p. 179-183.
  13. Amb Èrika Serna, «Un viatge artístic, literari i sentimental per Cadaqués (1931)», AIEE 40 (2009), p. 339-373.

2010

  1. «Al·legacions d’un quinto de Vilobí d’Onyar (1807)», QS 23 (2010), p. 201-204.
  2. «Aparicions i pactes diàbolics», El Viatge a l’Infern. Interpretació artística del relat de Pere Porter (segle XVII), Ajuntament de Sils, 2010, s/p.
  3. Amb Enric Prat, Santi Soler i Rafel Ginebra, De la Guerra Gran a la Guerra del Francès: la història vista des de l’Alt Lluçanès: Memòries d’Isidre Serrat i Portavella (Alpens, 1751-1822), Vic: Patronat d’Estudis Osonencs, 2010.
  4. «Documentació d’abadies, convents i priorats de les comarques gironines a la sèrie H dels Arxius dels Pirineus Orientals de Perpinyà (ADPO)», AIEE 41 (2010), p. 521-526.
  5. Amb Enric Prat, «“España desperta ab los bramidos del mònstruo d’Europa”, un entremès català sobre la Guerra del Francès», AIEG 51 [III Congrés d’Història de Girona. Guerra i poder en terres de frontera (1792-1823)] (2010), p. 353-402.
  6. «Fra Joan Gaspar Roig i Jalpí, traductor del cartoixà castellà Antonio de Molina», Blanda 13 (2010), p. 142-149.
  7. Amb Josep Barris i Enric Prat, Francesc Jaubert de Paçà. Recerques històriques i geogràfiques sobre la muntanya de Roses i el Cap de Creus, Ajuntament de Roses, publicacions municipals, 2010.
  8. Amb Enric Prat, «Jesús batejat per lo precursor Sant Joan Baptista», Miscel·lània en honor de Josep Maria Marquès, Diputació de Girona; Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010, p. 381-389.
  9. Ressenya a El Mont, més enllà de l’horitzó, RdG 263 (novembre-desembre 2010), p. 111.
  10. «L’estudi de la llengua i la literatura catalanes al Rosselló al segle XIX: balanç i estat de la qüestió», AVerd 18 (2010), p. 253-292.
  11. «La casa de La Sopa», RdG 263 (novembre-desembre 2010), p. 30-33.
  12. «Notes d’arxiu», AIEG 51 [III Congrés d’Història de Girona. Guerra i poder en terres de frontera (1792-1823)] (2010), p. 521-530.
  13. «Notes personals del cadaquesenc Vicenç Escofet, habitant a Barcelona (1723-1757)», AIEE 41 (2010), p. 473-480.
  14. «Pla va visitar dos cops la casa de La Sopa», RdG 263 (2010), p. 30-34.
  15. Ressenya de fra Valentí Serra de Manresa, Cuina caputxina. Les pitances dels frares. Barcelona, Editorial Mediterrània, 2010, Analecta Sacra Tarraconensia 83 (2010), p. 931-933.
  16. «Teatre i òperes franceses representades a Girona durant la dominació napoleònica», AIEG 51 [III Congrés d’Història de Girona. Guerra i poder en terres de frontera (1792-1823)] (2010), p. 465-500.
  17. «Un drama passionístic de la Biblioteca Pública de Girona», Setmana Santa: Girona 2010, Girona: Junta de Confraries de Girona, etc., 2010, p. 68-69.
  18. «Un mestre d’escola d’Hostalric desitja opositar a la Càtedra de Gramàtica de l’aula de la ciutat de Girona (1773)», QS 22 (2010), p. 161-165.
  19. «Un recull de modismes empordanesos recollits pel folklorista reusenc Cels Gomis Mestres (Figueres,1883)», AIEE 41 (2010), p. 481-495.
  20. «Un tractat setcentista d’urbanitat i de bones maneres. Lectures d’una família palamosina», EBE 29 (2010), p. 223-240.

2011

  1. Col·laboracions al Diccionari de la traducció catalana, Montserrat Bacardí i Pilar Godayol (dir.), Vic: Eumo Editorial; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de les Illes Balears; Universitat Jaume I; Universitat de Vic; Eumo, 2011.
  2. «Comentaris al poema del llibre Caritat: “Lo bruel. Tradició”», AVerd 19 (2011), p. 519-529.
  3. «El cant de la sibil·la i les torres d’Hèrcules», RdG 266 (maig-juny 2011), p. 54-56.
  4. «El gravat a Girona. Les terres gironines en 300 imatges antigues (1610-1915)», Gavarres 19 (primavera-estiu 2011), p. 13.
  5. «El mite de l’au fènix» [ressenya], RdG 205 (2001), p. 91-92.
  6. El Receptari de medicina popular i supersticiosa (1580-1620) de Joan Saló i Estrader, Girona: Ajuntament, 2011.
  7. «La “Comèdia dels Pecats Mortals”, una obra de teatre religiós al·legòric, bilingüe, representada a Peratallada (1781): Primera aproximació», EBE 30 (2011), p. 83-106.
  8. «La conversió de Santa Magdalena», Setmana Santa. Programa, Girona: Imp. Pagès, 2011, p. 58-61.
  9. «La ferritxa del gloriós màrtir Sant Daniel», AIEG 52 (2011), p. 1017-1020.
  10. «La poesia art de la memòria, joc màgic de paraules», Els fulls de l’escriptori 4 (Girona: Curbet edicions, 2011), p. 29-34.
  11. «La recuperació del ball del drac», RdG 264 (gener-febrer 2011), p. 56-59 [reedició amb petits canvis a SI 24 (juny 2017), p. 63-65].
  12. Amb Enric Prat, «La representació de la mort a Peratallada (1781)», Senhal 127 (2011).
  13. «Llibres en català al catàleg de la llibreria de Vicente Dorca de Girona (1874). Notes a l’existència d’un gabinet de lectura a la ciutat (1847?)», AVerd 17 (2009 [2011]), p. 511-531.
  14. Amb Aitor Roger, «Menús de guerra del cuiner Vila», Blanda 14 (2011), p. 124-136.
  15. Amb Dolors Condom, «Ordenanzas […] un mètode escolar de llatí, imprès a Olot (segle XVIII)», APEHOC 22 (2011), p. 125-134.
  16. Amb Enric Prat, «Revisió de les “Memòries de mossèn Curp”, rector de Vilallonga dels Monts (s. XVII), editades per Emmanuel Coste (1919-1920)», AIEG 52 (2011), p. 507-564.
  17. «Sobre el destí de Catalunya. Un país amb febleses, sense idees clares», RdC 267-268 (desembre 2010 – gener 2011), p. 162-168.
  18. «Un breu receptari vigatà de medicina popular d’inicis del segle XVI», Ausa XXV (Vic, 2011), p. 419-427.
  19. «Un drama costumista de F. X. Godo (1893)», AIEE 42 (2011), p. 179-192.
  20. Amb Èrika Serna, «Un inventari de la família Ballesta de Cadaqués», AIEG 52 (2011), p. 755-782.
  21. «Una ortotipografia francesa de Jaume Bro, impressor occità del setcents establert a Girona», AIEG 52 (2011), p. 1021-1026.
  22. «Una patacada que ens parla d’una malcasada», SI 15 (juny 2011), p. 45.

2012

  1. «Aforística mèdica», RdG 272 (maig-juny 2012), p. 54-56.
  2. Bocavulvari eròtic de la llengua catalana, Girona: Curbet, 2012.
  3. Amb Aurora Pérez Santamaria, «Carasses a la seu de Girona», RdG 273 (julio-agost 2012), p. 50-52.
  4. «Carles Riba, a Cadaqués», Alberes 8 (tardor-hivern 2012), p. 90-91.
  5. Amb Ramon Miró, «Comèdia de un Rey irritat / contra sa filla per ser enamorada / de un caballer, una obra del barroc rossellonès popular», AIEG 53 (2012), p. 411-518.
  6. «“Cuba Espanyola”, un poema colonialista de Josep Cortils i Vieta (1885)», Blanda 15 (2012), p. 94-101.
  7. Amb Jordi Curbet i Hereu, «El diari de Pere Jaume, director espiritual i exorcitzador d’una noieta de Palafrugell (1820-1824)», EBE 31 (2012), p. 179-224.
  8. Amb Ramon Miró, «El millor manuscrit il·luminat del Breviari d’Amor, copiat a Lleida i guardat a Sant Petersburg», Seu Vella: Anuari d’Història i Cultura 5 (2004-2006 [2012]), p. 407-411.
  9. «El valor social de la llengua en una carta d’àmbit privat», AVerd 20 (2012), p. 163-166.
  10. «Jordi Pere Cerdà, poeta rossellonès», Poetari 1 (Girona: Curbet edicions, març 2012), p. 37-42.
  11. «“L’espanyol despullat”, un gravat irònic sobre la presa de Perpinyà (1642)», AIEG 53 (2012), p. 605-612.
  12. «L’inventari de l’adroguer de Cadaqués Nicolau Bofill (1643)», AIEG 53 (2012), p. 612-630.
  13. Amb Enric Prat, «La caiguda d’Adam i Eva (Dues peces anònimes dels segles XVIII i XIX)», Senhal 132 (març 2012).
  14. «La Sileta o la vida d’una cançó», Poetari 2 (Girona: Curbet edicions, novembre 2012), p. 33-36.
  15. Les cuines del peix al segle XVIII, Càtedra d’Estudis Marítims. Fundació Promediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del Patrimoni Marítim, UdG; Ajuntament de Palamós, 2012, 34 p.
  16. «Nicolau Bofill (1604-1643), adroguer de Cadaqués», SI (Cadaqués, desembre 2012), p. 51-52.
  17. «Pàgines d’història sagrada. Un gravat culte sobre el procés religiós a Jesús», Programa de Setmana Santa, Girona, 2012, p. 60-62.
  18. Ressenya de Jordi Pla, Jaume Maurici, La mirada noucentista, AIEE 43 (2012), p. 423-424.
  19. Amb Eduard Sierra, «Textos populars catalans dels segles XV-XVI. Un apòcrif assumpcionista, una còpia dels Amonestaments de Turmeda, una representació nadalenca i unes oracions supersticioses», QS 24 (2012), p. 27-54.
  20. «Un guió per a la processó del Dijous Sant a Girona», AIEG 53 (2012), p. 643-650.
  21. «Una reglamentació per al bon funcionament dels hostals al Corregiment de Girona (1784)», AIEG 53 (2012), p. 613-643.

2013

  1. «Abeceroles de l’any 1768», Alberes 10 (tardor-hivern 2013), p. 41.
  2. «Dos exemplars d’uns goigs del Santíssim Misteri de Sant Joan de les Abadesses, en doble foli, acolorits a mà (segles XVIII i XIX)», ACECR (2011-2012 [2013]), p. 31-44.
  3. «El culte marial al Rosselló i a Catalunya» [ressenya], AIEG 54 (2013), p. 657-660.
  4. «El “forat de la Pentecosta” a Sant Joan de Perpinyà», AIEG 54 (2013), p. 684-688
  5. «“Es cap d’es moro”, la carassa perduda de l’orgue de Cadaqués», SI (juny 2013), p. 44-45.
  6. «Iconografia de les carasses o caps de moro als orgues de les esglésies catalanes: una representació del triomf del cristianisme sobre l’islam», AIEG 54 (2013), p. 677-684.
  7. «Jacobé de Joaquim Ruyra traduït per Josep Carner (1909)», Blanda 16 (2013), p. 72-80.
  8. «Josep Pella i Forgas, poeta i prosista en català», EBE 32 (2013), p. 319-345.
  9. «L’alliberament dels mots i dels sentits», Poetari 3 (Girona, juny 2013), p. 24-28.
  10. Amb Enric Prat, «L’espectacle del teatre religiós rossellonès. Una representació de la Passió a Banyuls dels Aspres (1888) presenciada per Pierre Vidal», AVerd 21 (2013), p. 19-38.
  11. Amb Pere Roura Sabà, «L’inventari de béns del doctor Jacint Garí, prevere i rector de la vila de Maçanet de Cabrenys», AIEE 44 (2013), p. 391-420.
  12. Amb Júlia Butinyà i Enric Prat, «La comèdia de Sant Julià i Santa Basilissa (1752 de Narcís Collell)», ehumanista/Ivitra [en línia] 3 (2013), p. 398-542. https://www.ehumanista.ucsb.edu/ivitra/volumes/3
  13. Amb Guerau Palmada, «La festa austriacista de Banyoles de l’any 1710», AIEG 54 (2013), p. 429-452.
  14. La memòria sota el mar. El naufragi de l’Annunziata i la Gran Pelikana en aigües del Cap de Creus (Diumenge, 22/3/1654), Institut d’Estudis Gironins; Associació d’Estudis Rossellonesos, 2012-2013.
  15. «Un fragment d’una carta d’amor del segle XVIII », Tabulari 8 (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, juliol 2013), s/p.
  16. «Un fragment de distícs morals catalans», Mot so razo 12 (2013), p. 33-38.
  17. «Un nou testimoni de “Les estil·lades y amoroses lletres trameses per Berthomeu Sirlot a la sua senyora y per ella a ell”», Scripta [en línia] 1 (juny 2013), p. 105-130. https://ojs.uv.es/index.php/scripta/article/view/2581
  18. «Una col·lecció de beceroles i altre material didàctic i pedagògic dels segles XVIII i XIX», AIEG 54 (2013), p. 661-676.
  19. «Una passió dramàtica catalana del segle XVIII», RdG 279 (juliol-agost 2013), p. 52-55.

2014

  1. Agulló i Vidal, Ferran, Marines, Pep Vila (ed.), Girona: Curbet, 2014.
  2. Amb Enric Prat, «“Al Gaiter del Llobregat”, un poema en honor de Joaquim Rubió i Ors del mestre i impressor gironí Anton Figaró i Oliva (1842)», AVerd 22 (2014), p. 105-121.
  3. «Carles Bosch de la Trinxeria», Alberes 11 (2014), p. 68.
  4. «Carme Montoriol i la poesia japonesa antiga», Poetari 5 (Girona: Curbet edicions, juliol 2014), p. 14-17.
  5. «Carta a Cadaqués d’Elena Quiroga», Poetari 4 (Girona, desembre 2013), p. 54-57.
  6. «“Dins la nit els meus anys”, glossa d’un poema de Carles Riba ofert als amics en un homenatge a Cadaqués (1952-1953)», AIEE 45 (2014), p. 499-511.
  7. Amb Enric Prat i Salvador Vega, «El dietari de Can Borràs d’Ultramort», AIEG 55 (2014), p. 393-490.
  8. «El receptari o llibre mestre de la família Silvestre, adroguers i confiters de Verges», EBE 33 (2014), p. 355-379.
  9. «L’excursionisme i la marina», Blanda 17 (2014), p. 96-103.
  10. «L’home de Sant Domingo», Girones 1 (Girona, 2014), p. 84-85.
  11. Amb Eduard Sierra, «Malfactors penjats i altres fets ocorreguts a València segons una carta conservada a l’Arxiu Municipal de Girona (1444)», AIEG 55 (2014), p. 603-614.
  12. «Sobre la prohibició de representar un episodi de la passió dramàtica catalana la “Presa”, al poble de Lladó (1690)», AIEE 45 (2014), p. 431-438.
  13. Amb Enric Prat, «Tres poemes eròtics en català i occità copiats en un cançoner rossellonès», Scripta [en línia] 4 (2014), p. 80-95. https://ojs.uv.es/index.php/scripta/article/view/4487
  14. «Un receptari de pastisseria», Alberes 12 (2014), p. 61.
  15. «Una disputa entre barbuts», RdG 282 (gener-febrer 2014), p. 108.
  16. «Una versió literària del “Viatge a l’infern de Pere Porter” signada per l’escriptor mallorquí Llorenç Riber», QS 26 (2014), p. 17-166.
  17. Ressenya de Vides medievals de sants: difusió, tradició i llegenda, Marinela Garcia Sempere i M. Àngels Llorca Tonda (ed.), Alacant: Institut Universitari de Filologia Valenciana, 2012, Caplletra 56 (primavera 2014), p. 269-272.

2015

  1. «Adolf Fargnoli orfebre, ebenista i poeta mal conegut», RdG 288 (gener-febrer 2015), p. 64-67.
  2. «Alguns aliments a la taula de la gent de Blanes (segles XIV-XVIII)», Blanda 18 (2015), p. 67-77.
  3. «Barbarismes d’ús quotidià a Girona», Girones 9 (Girona, tardor-hivern 2015), p. 84-85.
  4. «Carlemany, història i llegenda», Gironacultura 8 (maig-juny 2015), p. 36-37.
  5. Amb Julia Butinyà i Enric Prat, Comèdia de sant Julià i santa Basilissa, Diputació de Girona, 2015.
  6. «Cuina familiar entre el XIX i el XX», Gavarres 27 (estiu 2015), p. 96-97.
  7. Amb Enric Prat, «Documents de bona ensenyança per los fills: un tractadet anònim de bones maneres de final del s. XVI o principi del XVII provinent de la família Carles de Girona», Senhal 143 (maig 2015).
  8. «El carnaval d’Urgell», Gironacultura 7 (març-abril 2015), p. 12-13.
  9. Ressenya d’Enric Casasses, Intent de comentar-hi el poema d’en Joan Maragall, «Soleiada», RdG 290 (maig-juny 2015), p. 100.
  10. Amb Josep Maria Barris i Ruset i Pol Meseguer, «Els dotze barrils d’anxova de Roses i un casament comtal», Programa de la Festa Major de Roses, Ajuntament de Roses, agost 2015, p. 29-35.
  11. «Guillaume Apollinaire, valedor i coneixedor de la cultura catalana», Poetari 6 (Girona, abril 2015), p. 47-51.
  12. Amb Sílvia Mancebo, «La confraria de Sant Sixt i Sant Hou de Celrà (1588)», AIEG 56 (2015), p. 419-438.
  13. Ressenya de Llegendes i tradicions de Tossa de Vicenç Esteban Darder, RdG 290 (maig-juny 2015), p. 102.
  14. «Les patacades: un ball parlat, un cant ballat cadaquesenc», dins Francesc Massip, Pere Navarro i Montserrat Palau (ed.), Teatralitat Popular i tradició. II Congrés Internacional de Balls Parlats, Catarroja: Editorial Afers, 2015, p. 307-321.
  15. «Miquel Pairolí, un home i una obra convincents», El Procés 7 (Santa Coloma de Farners, 2015), p. 88-90.
  16. Ressenya d’Emili Samper Prunera, De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915), Tarragona: Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, 2013, Catalan Review, 29 (2015), p. 139-141.
  17. «Un mar de peixos gustosos al Golf de Roses», AIEG 56 (2015), p. 445-454.
  18. «Una lletra de Joaquim Ruyra a Ernest Moliné i Brasés (Blanes, 1896)», QS 27 (2015), p. 123-126.
  19. «Unes altres sibil·les a la processó del Dijous Sant a Girona», AIEG 56 (2015), p. 439-444.
  20. «Uns goigs setcentistes figuerencs dedicats a santa Helena, venerada a la capella de la Santa Creu de Sant Pere de Rodes», AIEE 46 (2015), p. 429-445.
  21. «Vestir i desvestir a Sant Sebastià de la Guarda», EBE 34 (2015), p. 343-359.

2016

  1. «A Dolors Condom Gratacós, abans de marxar del banquet de la vida», Dolors Condom en el record, Mariàngela Vilallonga (ed.), Girona: Càtedra del Patrimoni Literari, UdG, 2016, p. 97-98.
  2. «A propòsit d’un recull de censures a l’obra del lul·lista mallorquí Sebastià Riera, aplegades per la Inquisició (segles XVI-XVIII)», El Procés 8 (2016), p. 155-165.
  3. «Aspectes de la cuina i l’alimentació, a l’època del Barroc, al Convent de Sant Domènec de Girona», AIEG 57 (2016), p. 187-234.
  4. «Bolero Mallorquí», Poetari 10 (Girona: Curbet edicions, octubre 2016), p. 74-76.
  5. «Cançó popular gironina per rebre els Reis», El Punt Avui (diumenge, 25/12/2016), p. 16.
  6. «Desenganys caducs de la terra». Fragments d’una passió culta rossellonesa del Barroc (còpia de 1696), Pep Vila (ed.), Institut d’Estudis Gironins; Associació d’Estudis Rossellonesos, 2016, 167 p.
  7. «Documents interns: drets i deures dels confrares de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist (s. XIX, inicis del segle XX)», Programa de Setmana Santa de la Junta de Confraries, Girona, 2016, p. 76-79.
  8. «El geògraf Francesc de Paçà», Alberes 15 (primavera-estiu 2016), p. 88-89.
  9. «“El joc de l’oca”. Metàfora d’una carrera entrebancada per la vida», Primeres impressions. Xilografies gironines. S. XVII-XX, Girona: Museu d’Art, 2016, p. 38-41.
  10. «Epíleg» a Ricard Expósito i Amagat, Nivells d’alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya Moderna, Maçanet de la Selva: Editorial Gregal, 2016, p. 195-201.
  11. «Étude préliminaire» a la traducció catalana de Prudenci Bertrana, Josafat, nouvelle, París: L’autre Espagne; L’Harmattan, 2016, p. 9-17.
  12. «“L’Hivern”, un poema de Josep Carner (des)conegut», Poetari 9 (Girona: Curbet Edicions, 2016), p. 50-52.
  13. «La impremta a Perpinyà, segles XVI-XVIII. Complexitat dels usos lingüístics, llibres i llengües en contacte», Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona 54 (2013-2014 [2016]), p. 413-452.
  14. «La mort celebrada: un litigi entre la cúria eclesiàstica de Girona per uns drets funerals de la parròquia de Bell-lloc d’Aro (1738-1739)», EBE 35 (2016), p. 83-107.
  15. «Si pots… de Rudyard Kipling, en traducció catalana d’Ernest Moliné i Brasés (1932)», Poetari 9 (Girona, abril 2016), p. 31-34.
  16. «Tres receptes de rebosteria blanenca del segle XIX», Blanda 19 (2016), p. 123-126.
  17. Amb Ramon Miró, «Un cas curiós de crim per honra a Verdú», Revista Cultural de l’Urgell 30 (2016), p. 99-115.
  18. «Una llicència per pescar nocturna en dies festius, per a poder pagar el deute del rescat dels cadaquesencs Joan i Bartomeu Llorens (segles XVI-XVII), captius a Algèria i Egipte», AIEG 57 (2016), p. 447-458.
  19. «Vet aquí que per temps quan encara els animals parlaven», pròleg a les Rondalles de Solitud de Victor Català, Ajuntament de l’Escala; Museu de l’Anxova i de la Sal, 2016, p. 7-9.

2017

  1. Bota-Gibert, Josep, La Pell del mar ha triat els teus ulls, Joaquim Vilar i Pep Vila (ed.), Girona: Curbet edicions, 2017.
  2. «Dos articles de Joaquim Botet i Sisó amb motiu de la mort de Jacint Verdaguer i una addenda verdagueriana sobre Eucarístiques, obra pòstuma», AVerd 25 (2017), p. 93-104.
  3. «Inventari aproximatiu a l’obra filològica catalana d’erudits i escriptors rossellonesos (segle XIX)», Vad [en línia] (2017). https://mariatoldra.com/2017/12/5/inventari-aproximatiu-a-lobra-filologica-catalana-derudits-i-escriptors-rossellonesos-segle-xix/
  4. «Joaquim Botet i Sisó, poeta, traductor, folklorista, crític i estudiós de la llengua i la literatura catalanes», AIEG 58 (2017), p. 71-125.
  5. «La cuina catalana d’Esteve Tomàs Sala (1930?)», Vad [en línia] (2017). https://mariatoldra.com/2017/12/19/la-cuina-catalana-desteve-sala-tomas-1930/
  6. «La mirada grega de Fidel Aguilar», Vad [en línia] (2017). https://mariatoldra.com/2017/7/21/la-mirada-grega-de-fidel-aguilar/
  7. «“Les Encantàries de Blanes”, un poema festiu atribuït a Joaquim Ruyra», QS 28 (2017), p. 171-181.
  8. «Un reglament imprès per a la creació de l’Instituto Provincial de Gerona (1841)», 175 anys de l’Institut Jaume Vicens Vives. Miscel·lània d’Estudis, Girona: AMPA de l’IEVV, 2017, p. 79-111.
  9. Un tractat cadaquesenc de pastisseria i confiteria de final del s. XIX, Pere Vehí Contos (presentació), Jaume Fàbrega i Salvador Garcia-Arbós (pròlegs), Enric Prat, Èrika Serna i Pep Vila (ed.), Cadaqués: Bar Boia, 2017.
  10. «Una col·lecció de refranys i ditxos de la gent de mar, recollits per Frederic Rahola (1918)», Vad [en línia] (2017). https://mariatoldra.com/2017/7/9/una-colleccio-de-refranys-i-ditxos-de-gent-de-mar-recollits-per-frederic-rahola-1918/
  11. «Una llibreta amb velles receptes de rebosteria i de cuina popular provinent de Rupià», EBE 36 (2017), p. 39-47.
  12. «Una recepta selvatana per agafar guilles», QS 29 (2017), p. 169-172.
  13. «Una traducció castellana de l’emblemàtic llibre “La Cuynera Catalana” (Barcelona, 1836) amb altres entremesos», Vad [en línia] (2017). https://mariatoldra.com/2017/8/6/una-traduccio-castellana-de-lemblematic-llibre-la-cuynera-catalana-barcelona-1836-amb-altres-entremesos/

2018

  1. «Algunes precisions a l’edició de bibliòfil de Solitut de Víctor Català (1929)», Encesa Literària, 6 (2018), p. 39-44.
  2. «Com fer joc i guanyar indulgències amb un catecisme endevinatori» Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/5/17/com-fer-joc-i-guanyar-indulgencies-amb-un-catecisme-endevinatori/
  3. Amb Rosa Maria Gil, «Del plat a la pàgina escrita. Els receptaris i les notes de cuina, rebosteria, conserves i adrogueria de la família Masó-Aragó de Girona», AIEG 59 (2018), p. 493-568.
  4. «Dels retrets a la ira. Els desenganys de Rita Espinet, una malcasada de Palamós (1811-1824)», EBE 37 (2018), p. 77-95.
  5. «Diners o la vida. Una nota sobre el bandolerisme a la Garrotxa (1798)», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/1/2/diners-o-la-vida-una-nota-sobre-el-bandolerisme-a-la-garrotxa-1798/
  6. «Dues imatges òptiques amb vistes acolorides de la ciutat de Vic (1800-1850)», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/5/2/dues-imatges-optiques-amb-vistes-acolorides-de-la-ciutat-de-vic-1800-1850/
  7. «Dues versions catalanes d’una oda d’Horaci, signades per Josep Bota-Gibert», Blanda 21 (2018), p. 126-129.
  8. «El reglament alimentari de l’Hospital de pobres de la vila de Cadaqués (1827)», SI 25 (juny 2018), p. 70-72.
  9. «Els grans noms de la literatura rossellonesa contemporània, convidats d’honor a la Llibreria 22 de Girona», 22 x 40. 40 anys de la Llibreria 22 a Girona, 1978-2018, número únic (2018), p. 12. https://llibreria22.net/downloads/addpdf/addpdf_1120.pdf
  10. Amb Ramon Miró, «Festes, cuina i litúrgia en la celebració de capítols provincials dels frares de Sant Francesc a Cervera, anys 1448, 1501 i 1537», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/1/28/festes-cuina-i-liturgia-en-la-celebracio-de-capitols-provincials-dels-frares-de-sant-francesc-a-cervera-anys-1448-1501-i-1537/
  11. Amb Enric Prat, «Joan Matamala, Pedrera de Mata, ¡Visca la República!», Senhal 155 (Girona, desembre del 2018).
  12. «La força plàstica del boix de les cobles setcentistes olotines en honor al gloriós bisbe i confessor sant Eloi», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/9/26/la-forca-plastica-del-boix-de-les-cobles-setcentistes-olotines-en-honor-al-glorios-bisbe-i-confessor-sant-eloi/
  13. «“La forza d’Ercole” / “les torres d’Hèrcules”, uns primitius castells de reminiscències venecianes que s’alçaren a Girona (mitjan segle XVII)», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/1/15/la-forza-dercole-les-torres-dhercules-uns-primitius-castells-de-reminiscencies-venecianes-que-salcaren-a-girona-mitjan-segle-xvii/
  14. «La ratafia de Tuïr i altres destil·lats», Alberes 19 (2018), p. 70.
  15. «Nous materials sobre el cicle nadalenc al Rosselló», dins Francesc Massip i Lenke Kovács (ed.), Ara ve Nadal! Formes espectaculars en les festes d’hivern, Catarroja; Barcelona: Editorial Afers, 2018, p. 95-120.
  16. «Quan el temps literari va irrompre en el temps històric d’Empúries», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/2/11/quan-el-temps-literari-va-irrompre-en-el-temps-historic-dempuries/
  17. «Ratafies, licors plurals», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/4/8/ratafies-licors-plurals/
  18. «Sobre l’incunable gironí de Flors de virtut (1497): l’exemplar únic de la biblioteca Pierpont Morgan de Nova York)», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/10/24/sobre-lincunable-gironi-de-flors-de-virtut-1497-lexemplar-unic-de-la-biblioteca-pierpont-morgan-de-nova-york/
  19. «Tríptic dels Sants Metges de Canet d’Adri», 12 mesos / dotze obres. Museu d’Art de Girona, 2017, Girona, 2018, p. 16-19.
  20. «Un poema mal conegut de Carles Fages de Climent», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/6/21/un-poema-mal-conegut-de-carles-fages-de-climent/
  21. Amb Ramon Miró, «Una cançó estudiantil de protesta a les acaballes de la Universitat cerverina», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/3/18/una-canco-estudiantil-de-protesta-a-les-acaballes-de-la-universitat-cerverina/
  22. «Una oració en català entre les pàgines d’un llibre d’hores d’Elna (segle XVè)», Vad [en línia] (2018). https://mariatoldra.com/2018/7/28/una-oracio-en-catala-entre-les-pagines-dun-llibre-dhores-delna-segle-xve/
  23. «Una primera descripció», La Mare de Déu del Mont, Cassà de la Selva: EG Editorial Gavarres, 2018, p. 68-69.

2019

  1. «Cadaqués vist per l’artista i escriptor barceloní Juli Vallmitjana», SI 26 (juny 2019), p. 82-85.
  2. «Disset receptes de cuina i de rebosteria, més un remei per al reumatisme de la família Burguès-Coromines de Girona (segle XIX)», Vad [en línia] (2019). https://mariatoldra.com/2019/3/17/disset-receptes-de-cuina-i-de-rebosteria-mes-un-remei-per-al-reumatisme-de-la-familia-burgues-coromines-de-girona-segle-xix/
  3. Amb Josep Garcia, El cançoner de Can Garcia, Girona: Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa; Curbet Edicions, 2019 (Quaderns de les 7 Sivelles).
  4. «El Nou Diccionari de Biografies rosselloneses» [ressenya], AIEG 60 (2019), p. 505-507.
  5. Amb Konstantí Kontos, Èrika Serna i Pere Vehí Contos, Els Kontos, una nissaga de bussos i corallers, edició privada del bar Boia 69 (Cadaqués 1946-2015), Boia nit, Cadaqués, 2019, 267 p.
  6. Amb Rosa Maria Gil i Enric Prat, Entre Montblanc i Barcelona. Diari d’una senyoreta de 1918, Valls: Cossetània Edicions, 2019, 124 p.
  7. «Epíleg» a Josep Sebastià Pons, Poesia catalana completa, Girona: Edicions de la ela geminada, 2019, p. 981-990.
  8. Ressenya d’Epistolari català dels Borja, Miquel Batllori (†), Joan Requesens i Maria Toldrà (ed.), València, 2017, Revista Borja. Revista de l’IIEB [en línia] 6 (2017-2018). https://elsborja.cat/revista-borja/epistolari-catala-dels-borja-a-cura-de-miquel-batllori-joan-requesens-i-maria-toldra-valencia-2017-541-p/
  9. «“Florejada bisbalenca”, un poema acolorit i festiu del bisbalenc Josep Vancells i Marquès (maig de 1868)», EBE (2019), p. 97-127.
  10. Fradera, Marcelo, Inspiracions del jove curro: poemes eròtics del segle XIX, Pep Vila (ed.), 2a edició corregida i augmentada, Vad [en línia] (2019). https://mariatoldra.com/2019/9/13/inspiracions-del-jove-curro-poemes-erotics-del-segle-xix/
  11. Amb Joaquim Franquet Poch, Goigs en llaor del bisbe i màrtir Sant Narcís, Barcelona: Amics dels Goigs, 2019 [29/10/2019]. 1 foli a doble cara.
  12. «Herbes medicinals i remeis casolans observats a l’Alt Empordà», Savardera XXI. Revista de l’Associació de veïns de Palau-Savardera 25 (hivern 2019), p. 9-10.
  13. «Hostals, fondes, cuines, dolços, licors, remeis i arrendaments a Cassà de la Selva», dins Dolors Grau i Rosa Maria Gil (ed.), En l’espai llegim el temps. Arquitectures molt viscudes al Cassà del segle XX [en línia], Ajuntament de Cassà de la Selva, 2019 (Conferències de l’Arxiu, 2), p. 97-118. https://www.cassaarxiu.cat/images/Conferencies/en%20l%27espai%20llegim%20temps.pdf
  14. «“La humilitat glaçada de la mort”, un ésser omnipresent en la poesia de J. S. Pons», Encesa Literària 7 (Figueres, 1er semestre 2019), p. 67-71.
  15. «Llibres dedicats per Jacint Verdaguer a l’amic i poeta gironí Josep Franquet i Serra. Notes sobre altres materials verdaguerians del mateix fons», AVerd 27 (2019), p. 97-107.
  16. «Noves descripcions de manuscrits de cuina, adrogueria, rebosteria i de remeis gironins (segles XVIII-XIX)», AIEG 60 (2019), p. 323-368.
  17. «Pere Verdaguer, Un català banyat per la Il·lustració francesa», RdG 317 (novembre-desembre 2019), p. 42-45.
  18. «“Qui vol portar l’arjau?” Un homenatge, amb el pretext d’un poema de Ruyra, als presos polítics i exiliats catalans», Vad [en línia] (2019). https://mariatoldra.com/2019/10/14/qui-vol-portar-larjau-un-homenatge-amb-el-pretext-dun-poema-de-ruyra-als-presos-politics-i-exiliats-catalans/ [Versió reduïda a El Punt Avui (dimecres, 13/11/2019).]
  19. «Sobre l’ofici de pellaire. El testimoni d’un albadiner gironí», AIEG 60 (2019), p. 467-483.
  20. «Sobre un full, un efímer setcentista català de temàtica mèdica», Vad [en línia] (2019). https://mariatoldra.com/2019/2/4/sobre-un-full-un-efimer-setcentista-catala-de-tematica-medica/
  21. «Un costum simbòlic: el dinar de morts servit per Joan Baptista Jalabert, adroguer de la vila de Blanes», Blanda 22 (2019), p. 59-62.
  22. «Un costumari rossellonès en clau nostàlgica: Quan la sang era més espessa que l’aigua de Rotllà Serres-Brià» [ressenya], AIEG 60 (2019), p. 509-511.
  23. «Un efímer propagandístic, en clau simbòlica, de l’època de la guerra dels Segadors (1642)», Vad [en línia] (2019). https://mariatoldra.com/2019/4/26/un-efimer-propagandistic-en-clau-simbolica-de-lepoca-de-la-guerra-dels-segadors-1642/
  24. «Un protocol per atendre malats i ferits de guerra, possiblement a l’Hospital de Santa Caterina de Girona, durant la guerra de Successió», Vad [en línia] (2019). https://mariatoldra.com/2019/11/21/un-protocol-per-atendre-malalts-i-ferits-de-guerra-possiblement-a-lhospital-de-santa-caterina-de-girona-durant-la-guerra-de-successio/
  25. «Unes cobles satíriques contra alguns estaments nobiliaris de Besalú (segles XVIII-XIX)», APEHOC 30 (2019), p. 105-116.
  26. Amb Enric Prat, «Uns apunts setcentistes atribuïts al rossellonès Josep Xaupí sobre ortografia catalana, francesa i llatina», Vad [en línia] (2019). https://mariatoldra.com/2019/5/25/uns-apunts-setcentistes-atribuits-al-rossellones-josep-xaupi-sobre-ortografia-catalana-francesa-i-llatina/

2020

  1. «Aliments en temps de pandèmies (1587)», El Senyal, 207 (juny 2020), p. 24.
  2. «Bisbetons i reis mags a Montserrat», Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/12/6/bisbetons-i-reis-mags-a-montserrat/
  3. Amb Èrika Serna, Cadaqués desaparegut, El Papiol: Efadós, 2020.
  4. «Cal·ligrafies gòtiques al tríptic dels Sants Metges de Canet d’Adri (1611)», Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/1/14/calligrafies-gotiques-al-triptic-dels-sants-metges-de-canet-dadri-1611/
  5. «Edició crítica de la tragèdia Delphinus, de Franciscus Satorres (1543)» [ressenya], Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/7/24/edicio-critica-de-la-tragedia-delphinus-de-francesc-satorres-1543/
  6. «Josep Sebastià Pons. Viurem amb la paraula que accepta la confidència», Reduccions 116 (2020), p. 236-244.
  7. «El Carnestoltes dona voltes (Girona, 1773)», Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/2/23/el-carnestoltes-dona-voltes-girona-1773/
  8. «El clergat francès refugiat a la diòcesi de Girona (1791-1792) durant la Revolució francesa: Un inventari de noms, procedències i llocs d’establiment», Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/11/22/el-clergat-frances-refugiat-a-la-diocesi-de-girona-1791-1792-durant-la-revolucio-francesa-un-inventari-de-noms-procedencies-i-llocs-destabliment/
  9. Amb Maria Rosa Serra Milà, «L’Entremès del tonto prudent, una obreta misògina del segle XVIII, d’orígen mallorquí», Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/5/4/lentremes-del-tonto-prudent-una-obreta-misogina-del-segle-xviii-dorigen-mallorqui/
  10. «L’Oda a la Mare de Déu del Vilar (1889) d’August Vilaret i Cendrich», Blanda 23 (2020), p. 86-93.
  11. «Les poesies de fra Joan Salom, astrònom valencià del segle XVI» [ressenya], Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/7/28/les-poesies-de-fra-joan-salom-astronom-valencia-del-segle-xvi/
  12. Paraulari de Cadaqués: Repertori auxiliar de veus, mots, expressions i conceptes, presentació de Dani Vivern, Girona, 2020 [en línia]. https://mariatoldra.com/2020/9/22/paraulari-de-cadaques/
  13. Amb Narcís Soler i Masferrer, «Presentació», AIEG 61 (2020), p. 9-12.
  14. Amb José Luis Bartolomé, Quatre quartets de T. S. Eliot: Versió catalana de Lluís Maria Aragó (1965), Girona, 2020 [en línia]. https://mariatoldra.com/2020/10/27/quatre-quartets-de-t-s-eliot-versio-catalana-de-lluis-maria-arago-1965/
  15. «Sistemes alimentaris observats en el Llibre [de] la Comanda, refató y infermeria (1779-1791) de l’Hospital Santa Caterina de Girona», AIEG 61 (2020), p. 307-354.
  16. «Un aplec de receptes del Ripollès (segles XVIII-XIX). Dotze receptes copiades del prevere ripollès Josep Elias Taurinyà (1781), més altres tres provinents d’un mas de Vilallonga de Ter (mitjan segle XIX)», ACECR (2017-2019 [2020]), p. 225-241.
  17. «Un manual de confiteria de Santa Coloma de Farners (s. XVIII-XIX)», QS 32 (2020), p. 93-107.
  18. «Una especulació sobre el desenllaç de la narració “Pa i Raïm”, de Josep Pla (1951)», Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/6/7/una-especulacio-sobre-el-desenllac-de-la-narracio-pa-i-raim-de-josep-pla-1951/
  19. «Una gramàtica italiana impresa a Girona (Antoni Oliva, 1824)», Vad [en línia] (2020). https://mariatoldra.com/2020/3/28/una-gramatica-italiana-impresa-a-girona-antoni-oliva-1824/
  20. Una nadala de Carles Fontseré, Nadala 2020 per a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.
  21. Amb Jordi Curbet, «Unes proses amoroses i de galanteig de Ramon Homs, rector de Púbol», EBE 39 (2020), p. 165-191.
  22. Villanueva, Francesc de, Notes per a un manual de la pesca a l’Empordà (1928), Enric Prat, Pep Vila, Lurdes Boix i Alfons Garrido (ed.), Palamós: Fundació promediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni cultural i marítim, 2020.

2021

  1. «Baudelariana», Vad [en línia] (2021). https://mariatoldra.com/2021/4/9/baudelairiana
  2. Ressenya de Joan Castaño i García, Una festa escrita. Llibres, plets i sermons del Misteri d’Elx, Alacant: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, 2018, 461 p., Escena valenciana I (2021), p. 210-213.
  3. «Josep Carner, poeta civil de la República catalana», Vad [en línia] (2021). https://mariatoldra.com/2021/4/25/josep-carner-poeta-civil-de-la-republica-catalana/
  4. «La passió dramàtica rossellonesa del reverent Francisco Esperiqueta», Costabona, 10 (Prats de Molló, 2021), p. 55-58.
  5. «Melos, o quan els grecs van desembarcar a Cadaqués: un exercici d’ucronia», RdG 325 (març-abril 2021), p. 38-39.
  6. «Nota i edició a una lloa d’una passió barroca rossellonesa (1738)», Vad [en línia] (2021). https://mariatoldra.com/2021/7/10
  7. Paraulari de Cadaqués I, Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, 2021, 482 p. [2a ed. augmentada]
  8. «Sobre un gravat d’una cuina conventual», Vad [en línia] (2021). https://mariatoldra.com/2021/1/16/sobre-un-gravat-duna-cuina-conventual/
  9. Tots els vins tenen una ànima. Esbós d’un retrat d’Eduard Puig Vayreda [en línia], Institut d’Estudis Empordanesos, 2021. https://iee.cat/en-record-de-leduard-puig-vayreda-pep-vila/
  10. «Una primera comunió entre lliris de penitència (1940)», Vad [en línia] (2021). https://mariatoldra.com/2021/2/20/una-primera-comunio-entre-lliris-de-penitencia-1940/
  11. «Les cassoles i el rebost de Gerió en 19 porcions. Notes històriques sobre la cuina gironina (segles XIV-XIX)», Menjars de Fires, Girona: Ajuntament de Girona, 2021, p. 90-111.
  12. «Papers privats: Un llibre de notes i comptes de la família Pérez Claras (1842-1872) (I)», AIEG LXII (2021), p. 477-524.
  13. «De Celrà a Ripoll amb la cançó de la malmaridada», ACECR 2021, p. 105-113.
  14. «Paraules de celebració en la presentació a la segona edició del llibre de Firmo Ferrer i Casadevall», Mots i dites que es deien a Cadaqués, Centre d’Estudis Cadaquesencs, 2021, p. 15-19.
  15. «El “Llibre de l’art de quynar” (1787), de fra Sever d’Olot, i altres fantasies gastronòmiques», RdG 329 (novembre-desembre 2021), p. 40-41.
  16. «Uns goigs directament vinculats a unes relíquies sentcentistes. Objectes de la passió de Crist venerat a l’església de Sant Pere de Pals (1773)», EBE 40 (2021), p. 137-153.
  17. «De l’amor passió a l’assenyat. Un joc de contraris en un cant de la musa jocosa, obra del prevere i llatinista Josep Castells i Arbós (1878)», AVerd 28 (2020), p. 147-167.
  18. «Notes de lectura extretes d’arxius i biblioteques franceses que convenen a l’estudi de la llengua i la literatura catalanes», AVerd 29 (2021), p. 57-70.
  19. Amb Rotllà Serres-Brià, «La Regla de la gloriosa Santa Clara (Perpinyà, 1707), un imprès no inventariat», dins Llengua, literatura i impremta: Perpinyà, segles XVI-XIX, Eulàlia Miralles i Marc Sogues, ed., Barcelona IEC, 2021, p. 153-157.
  20. «La impremta en català a Perpinyà durant la primera meitat del segle XIX», dins Llengua, literatura i impremta: Perpinyà, segles XVI-XIX, Eulàlia Miralles i Marc Sogues, ed., Barcelona: IEC, 2021, p. 179-193.
  21. «Joaquim Ruyra, orfebre del sonet, llegit en set ensonyaments», Blanda 24 (2021), p. 91-97.
  22. «El llibre de “Casos resolts”», Butlletí de l’Associació d’Història Rural 50 (octubre 2021), p. 32-35.
  23. «La consueta de l’església de Santa Maria de Cadaqués de 1753», Vad [en línia] (2021). https://mariatoldra.com/2021/12/24/la-consueta-de-lesglesia-de-santa-maria-de-cadaques-de-1753

2022

  1. «Mots, proverbis i frases fetes sobre el món del menjar i el beure», RdG 330 (gener-febrer 2022), p. 74-75.
  2. Amb Joan Manel Barceló i Céline Mutos Xicola, «Sobre un repertori d’òperes còmiques en francès que s’havien de representar a Girona durant la dominació napoleònica (1814)», Vad [en línia] (2022) https://mariatoldra.com/2022/03/23/sobre-un-repertori-doperes-comiques-en-frances-que-shavien-de-representar-a-girona-durant-la-dominacio-napoleonica-1814/
  3. «Pinzellades històriques. El mas Puig de Dalt. Can Llagosta», Celrè, Revista Municipal de Quart 113 (març 2022), p. 24-25.
  4. «Dinar pantagruèlic en la inauguració de l’altar dedicat a la Confraria del Roser a l’església de Rigar», RdG 331 (març-abril 2022), p. 70-71.
  5. «Una excursió als cingles de Talaixà de Carles Bosch de la Trinxeria» [fragment], Frontissa (10 març 2022), s. p.
  6. «El cant de la Sibil·la de Sant Andreu del Torn (segle XIV)» [editorial], El Cartipàs 142 (Olot, abril 2022), p. 1.
  7. Amb Joaquim Vilar, Carles Bosch de la Trinxeria: Antologia explicada, Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, 2022.
  8. «Poètiques d’imitació (1): Jordi de Sant Jordi», Vad [en línia] (2022) https://mariatoldra.com/2022/05/23/poetiques-dimitacio-1-jordi-de-sant-jordi/
  9. «Narcís Monturiol a Cadaqués. A propòsit del “Discurso de gracias de Narcís Monturiol al pueblo de Cadaqués”, 1861», SI (juny 2022), p. 96-100.
  10. «Esmolem l’enteniment i la llengua», RdG 332 (maig-juny 2022), p. 90-93.
  11. «Ironia, pessimisme i perfecció formal», ressenya del llibre d’Anatole France, El jardí d’Epicur (Girona, 2020), RdG 332 (maig-juny 2022), p. 105.
  12. «Avisos i instruccions per lo principal cuiner, un manual de cuina catalana setcentista», RdG 332 (maig-juny 2022), p. 62-63.
  13. «La cuina observada en els Avisos i instruccions per lo principiant cuiner (II)», RdG 333 (juliol-agost 2022), p. 56-57.
  14. «El llibre dels vins d’Arnau de Vilanova: la medicina del vi». Ressenya de la traducció de Patrick Gifreu. Alella: Vipob Edicions, 2022, Vad [en línia] (2022) https://mariatoldra.com/2022/07/05/el-llibre-dels-vins-darnau-de-vilanova-la-medicina-del-vi/
  15. «Poètiques d’imitació (2): Jaume Roig», Vad [en línia] (2022). https://mariatoldra.com/2022/09/28/poetiques-dimitacio-2-jaume-roig/
  16. «La passió dramàtica rossellonesa del reverent Francisco Esperiqueta, 2na part», Costabona 11 (Prats de Molló, 2022), p. 61-66.
  17. «Uns menús (I)», RdG 334 (novembre-desembre 2022), p. 60-61.
  18. Amb Pere Roura Saba, Vocabulari maçanetenc, Ajuntament de Maçanet de Cabrenys, 2022.
  19. «La cerimònia dels “Goigs dels Ous” a Perpinyà», Publicació digital de la Coordinadora de Centre d’Estudis de Parla Catalana [en línia] (3 octubre 2022), p. 1. https://www.frontissa.cat/noticia/78474/la-cerimonia-dels-goigs-dels-ous-a-perpinya
  20. «Llibre de notes de la família Pérez-Claras de Girona (II)», AIEG LXIII (2022), p. 359-408.
  21. Diversos autors, Del Puerto de la Selva a Figueras, Tucumán, Argentina, 2022. [Edició digital també impresa a Figueres]
  22. «Confits de plata», dins Menjars de fires, II, Girona: Ajuntament de Girona, 2022, p. 78-98.
  23. «Uns menús. El menú de Cap d’Any del Motel Empordà de Figueres (1962) i l’àpat d’homenatge a Pau Casals (1930) (II)», RdG 335 (setembre-octubre 2022), p. 60-61.
  24. Setge i presa de Cadaqués. Plan de la Ville (1665), edició del mapa commemoratiu, Cadaqués: Llibreria Ses Minves, 2022.
  25. Processó de la nit del Dijous Sant a Perpinyà, 1787, gravat commemoratiu, edició d’autor.
  26. «Auca dels baladrers de França, un full bilingüe vuitcentista en francès i català», Vad [en línia] (2022) https://mariatoldra.com/2022/11/12/auca-de-baladrers-de-franca-un-full-bilingue-vuitcentista-en-frances-i-catala/
  27. «Uns mots de presentació: el valor de l’ancestralia», dins Carles Bosch de la Trinxeria, Pla i muntanya, Girona: Diputació, 2022, p. 9-12.
  28. «Uns àpats festius de fa 100 anys», Alberes 28 (tardor-hivern 2022), p. 76-77.
  29. «La figura de Sant Sebastià de la Bisbal i de Palafrugell», Gavarres 42 (tardor-hivern 2022), p. 7.
  30. «Un informe de lectura de Jaume Riera i Sans sobre un procés medieval inquisitorial de l’any 1405, conservat a l’Arxiu Diocesà de Barcelona», Scripta [en línia] 20 (2022), p. 22-26. https://ojs.uv.es/index.php/scripta/article/view/25847
  31. «Una lloa de la “Presa y mort y passió de Christo Nostre Senyor” (ms. 264 de la Biblioteca Episcopal de Vic)», Ausa XXX/189 (2022), p. 493-505.
  32. «L’escolà escorxat que va perdre el prepuci (1621)», Vad [en línia] (2021). https://mariatoldra.com/2022/12/28/lescola-escorxat-que-va-perdre-el-prepuci-1621/
  33. «Un episodi de sequera a Blanes. La intercessió de la mare de Déu del Vilar contra un episodi d’eixut (1752)», Blanda 25 (2022), p. 92-98.
  34. «L’escriptor Manuel Vilà Dalmau (1887-1954). L’esponerós esqueix de l’estètica jocfloralista», dins El poeta amarat de Tossa. Antologia d’obra i vida de Manuel Vilà Dalmau (Manlleu 1887-Tossa 1954), edició i estudi de Fidel Aromir Masaguer i David Moré Aguirre, Tossa: Institut d’Estudis Tossencs, 2022, p. 15-19.
  35. «Noms de les persones que intervenen en representacions amateurs de tres peces de teatre religiós popular a la Catalunya del Nord (segle XIX)», dins Llengua, dialecte i frontera al nord del país, ed. Joan Peytaví i Jérémy Sardà, Barcelona: Societat d’Onomàstica; Perpinyà: PUP, 2022, p. 101-109.

2023

  1. «La casa Pont de Cadaqués, un exemple d’indústria agroalimentària potent», RdG 336 (gener-febrer 2023), p. 58-59.
  2. «El llit de Joaquim Botet i Sisó», RdG 337 (març-abril 2023) p. 54-55.
  3. «Una «patrica-patroca» rossellonesa per anar a matar els jueus (1934)», Vad [en línia] (2023). https://mariatoldra.com/2023/04/07/una-patrica-patroca-rossellonesa-per-anar-a-matar-els-jueus-1934/
  4. «Gil Torras i Bassols: xocolater i magatzemista de productes colonials a Olot (1850) (I)», RdG 337 (març-abril 2023) p. 62-63.
  5. «Processó de la nit del Dijous Sant a Perpinyà, 1787», Gravat commemoratiu. Programa Setmana Santa, Girona: Junta de confraries, 2023, p. 84-85.
  6. «Plan de la ville de Cap daques (1662?)», ed. facsímil amb una introducció, edició d’autor (I).
  7. «Plan de la ville de Cap de Quiers. Setge i presa de Cadaqués (1655)», ed. facsímil amb una introducció, edició d’autor (II).
  8. Els goigs, Girona: Diputació de Girona, 2023 (Quaderns de la Revista de Girona, 227; Guies, 97).
  9. Diversos autors, Les memòries del cadaquesenc Melitón Escofet 1888-1957, Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, 2023 (Boia 69).
  10. Ressenya de Marinela Garcia Sempere; Antoni Mas i Miralles; Joan M. Perujo Melgar (ed.), Flos sanctorum o vides dels sants pares (vol. 1-1 i 1-2), Caplletra 74 (abril 2023), p. 323-326.

Articles no localitzats

  1. «Banyuls de la Marenda, 1883», Punt Diari Catalunya Nord.
  2. La nova versió Browning, «El Jardí de Maria» dirigit per Patrick Gifreu, Comissariat; Institut Municipal d’Acció Cultural de Reus, Ajuntament, s/d [1995], p. [6].

Addenda

El novembre de 2021 n’ha aparegut una edició en paper, en tirada limitada de 25 exemplars.

2 Comments

  1. Recull meravellós, tot el que desitjava saber i no veia per on començar. Magistral exposició de continguts i de continents… gràcies també a tu, Maria!

    Liked by 1 person

Els comentaris estan tancats.