Crèdits

L’autora

Maria Toldrà i Sabaté (Igualada, 1966). Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1989) i graduada en Informació i Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya (2020). Membre del comitè científic de l’Institut Internacional d’Estudis Borgians (coordinadora de les col·leccions “Biblioteca Borja” i “Biblioteca Borja Minor”, i editora de la sèrie Diplomatari Borja). Membre del Centre de Documentació Ramon Llull i col·laboradora de la Base de dades Ramon Llull (especialment a les seccions “Documents” i “Lul·listes”) (UB). Coordinadora de la base de dades Manuscrits catalans de l’Edat Moderna (IEC). Catalogadora de l’arxiu de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona (BC i AHSCSP). Administradora de les webs Els Borja i Castell interior. Corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (2014).

Tasques editorials i correccions per a Edicions Tres i Quatre, Editorial Barcino, Museu d’Història de Barcelona i per a la col·lecció Nova Edició de les Obres de Ramon Llull (NEORL), entre d’altres.

Autora de treballs sobre historiografia catalana medieval i moderna, inventari de fons manuscrits catalans, la família Borja, etc. (vegeu Publicacions de Maria Toldrà).

Vademècum

Vademècum es va estrenar l’agost de 2012, a la saga del blog que la mateixa autora dedicava als Borja i que, des de l’abril de 2016, es consulta des del lloc web Els Borja.

La tipologia dels apunts d’aquest Vademècum no se n’allunya gaire. S’hi troba, sobretot, textos antics i moderns inèdits o poc coneguts amb què l’autora ha topat mentre treballava en altres projectes, notícies sobre llibres i curiositats diverses generalment relacionades amb la filologia i la història o amb aquell concepte tan còmode com vague de la història de la cultura.

Des de finals de 2015, Vademècum és un projecte col·laboratiu. Fins avui hi han publicat articles els següents autors convidats: Laia de Ahumada, Joan Manuel Barceló, Oriol Baró (†), José Luis Bartolomé, Ramon Miró, Céline Mutos, Enric Prat, Ramon Pujades, Joan Requesens, Antoni Sànchez Cuxart, Maria Rosa Serra i Milà, Nora Vela i Pep Vila. Josep Capdevila ha permès utilitzar el fons de goigs musicats del seu web Els goigs d’Obaga.

2 Comments

  1. Benvingut aquest “Vademècum” tan entretingut per als que sóm amants de les curiositats antigues que es troben amagades en els arxius i biblioteques. Ja m’he registrat per anar-lo seguint, incansable Maria.

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.