L’Entremès del tonto prudent, una obreta misògina del segle XVIII, d’origen mallorquí

Autors: Maria Rosa Serra Milà, amb la col·laboració de Pep Vila
Títol: “L’Entremès del tonto prudent, una obreta misògina del segle XVIII, d’origen mallorquí”
Resum: L’Entremès del tonto prudent és una obra inèdita del segle XVIII, que tracta el tema de la institució matrimonial des d’un punt de vista satíric, paradigma present a tot el teatre europeu. Un jove és forçat a casar-se per conveniències familiars, en nom d’unes convencions socials ben arrelades a l’època.

Més que un entremès, per la seva llargària, sembla que ens trobem davant d’una comèdia burlesca.

Les referències a Mallorca i, sobretot, el llenguatge, viu i ple de formes genuïnes, no permeten dubtar de l’origen mallorquí de la peça.

L’obra, que pertany al fons de l’Arxiu dels Caputxins de Sarrià, a Barcelona, destaca sobretot pel costumisme, per la riquesa lingüística i per la galeria de personatges populars que hi desfilen.

Accés a l’article: Serra Milà; Vila, “L’Entremès del tonto prudent…”
Paraules clau: Caputxins de Sarrià; Dialecte mallorquí; Entremès; Mallorca; Segle XVIII; Teatre burlesc; Teatre popular.
Citació recomanada: Maria Rosa Serra Milà; Pep Vila (col.), “L’Entremès del tonto prudent, una obreta misògina del segle XVIII, d’origen mallorquí”, Vademècum (4/05/2020): https://mariatoldra.com/2020/05/04/lentremes-del-tonto-prudent-una-obreta-misogina-del-segle-xviii-dorigen-mallorqui/ [dia de la consulta]

(Imatge destacada: escola de Hogarth, “Three women, one of them wielding an enormous syringe approach three apprehensive men. Pen drawing”, Wellcome Collection.)

2 Comments

  1. Hola Maria,

    llegit l’entremès. Bona iniciativa aquestes edicions. Comença a sortir el sol després del confinament tan llarg. Salutacions

    Enric

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.