Inspiracions del jove curro: poemes eròtics del segle XIX

Autor: Marcelo Fradera
Títol: Inspiracions del jove curro: poemes eròtics del segle XIX
Resum: “Els poemes que avui presentem són els pecats de joventut d’un autor mataroní de mitjan segle XIX, Marcelo Fradera Anglada, en plena flor de la salut carnal. El context social de l’època no era gaire favorable a escriure aquests tipus de versos, aquesta mena d’ars erotica censurada per l’autoritat i per l’Església en defensa d’una vida casta, de la institució matrimonial com a regla de conducta, en el marc d’una societat benpensant i puritana. Encara era més difícil conservar-los. Tanmateix, de manera ben excepcional, ara podem llegir aquests poemes eròtics i porcs, pura genitalitat, pastitxos d’amors descordats, miralls trencats que ens tornen detalls d’uns costums i uns vicis universals. “El vagar fa fornicar”, deien els antics. Tal com apuntava un poeta popular en uns versos:

Aquí es revelen les vides
privades de certa gent,
ab un llenguatge cruent
i en codolades polides.

Fradera, que lluita contra la hipertròfia de l’imaginari eròtic, escriu contra el pudor, contra les convencions socials que tenallaven el desig” (Pep VILA).

Primera edició: Marcelo Fradera, Inspiracions del jove Curro: poemes eròtics del segle XIX, edició i notes a cura de Pep Vila, Barcelona: La Magrana, 1997 (Marrana, 37). A la revista L’Encesa Literària de Figueres, núm. 5 de 2018, p. 163-179, el mateix autor hi va publicar una tria d’aquests poemes sense anotar.

Segona edició corregida i augmentada a Vademècum: setembre de 2019.

Accés a l’obra: Fradera, Inspiracions del jove curro…
Paraules clau: Biblioteca Laietana de Mataró; Literatura catalana; Manuscrits; Marcelo Fradera; Mataró; Poesia eròtica; Segle XIX; Sexualitat
Citació recomanada: Marcelo Fradera, Inspiracions del jove curro: poemes eròtics del segle XIX, edició i notes a cura de Pep Vila, 2a edició corregida i augmentada, Vademècum (14/09/2019) <https://mariatoldra.com/2019/09/13/inspiracions-del-jove-curro-poemes-erotics-del-segle-xix/> [dia de la consulta]

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.