Sobre un repertori d’òperes còmiques en francès que s’havien de representar a Girona durant la dominació napoleònica (1814)

Autors: Joan Manel Barceló; Céline Mutos Xicola; Pep Vila
Títol: “Sobre un repertori d’òperes còmiques en francès que s’havien de representar a Girona durant la dominació napoleònica (1814)”
Resum: En aquest article transcrivim i estudiem dues cartes inèdites, escrites en francès, conservades als Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals de Perpinyà (ADPO), que volen ser una nova aportació a l’estudi de l’activitat cultural dels napoleònides durant l’ocupació de Girona (1808-1814), centrades sobretot en aspectes teatrals i musicals. Foren escrites des de Girona. A la ciutat s’hi feien espectacles, balls, música, òperes i teatre en francès, a les quals assistien les autoritats, els oficials de l’exèrcit, la minoria gironina afrancesada. La companyia de teatre francès que s’hi havia establert demanava al prefecte de Perpinyà l’enviament de noves obres per tal de renovellar periòdicament l’escena. S’analitza també el repertori d’autors i d’obres que s’hi havien de representar l’any 1814. L’acabament de la guerra aquell any, però, frustrà les aspiracions de posar-les a escena. Tot i les guerres, fams i privacions, el model cultural i social francès que es volia imposar tenia el seu interès, però, per diverses raons, no va arribar a quallar. La cartellera teatral que publiquem era del tot renovelladora. Girona s’havia de situar a l’avantguarda del millor teatre francès. ¿Fou aquesta guerra un accelerador del canvi social que havia començat a la fi del segle XVIII, amb la crisi de l’antic règim? El coneixement que tenim del context social i cultural d’aquell moment presenta encara moltes llacunes.
Accés a l’article: “Sobre un repertori d’òperes còmiques en francès que s’havien de representar a Girona durant la dominació napoleònica (1814)”
Paraules clau: Girona; Guerra del Francès; Música francesa; Òpera còmica.
Citació recomanada: Joan Manel Barceló; Céline Mutos Xicola; Pep Vila, “Sobre un repertori d’òperes còmiques en francès que s’havien de representar a Girona durant la dominació napoleònica (1814)”, Vademècum (23/03/2022) [En línia: https://mariatoldra.com/2022/03/23/sobre-un-repertori-doperes-comiques-en-frances-que-shavien-de-representar-a-girona-durant-la-dominacio-napoleonica-1814/ [dia de la consulta]

1 Comment

Els comentaris estan tancats.