Benet: Maragall i la Setmana tràgica

:: Josep Benet, Maragall i la Setmana tràgica, epíleg de Jordi Amat, Barcelona: Edicions 62, 2009 (Llibres a l’abast, 15), 303 p. ISBN 9788429763089 ::

Un assaig clàssic sobre la influència decisiva dels fets de l’última setmana de juliol de 1909 a Barcelona en Joan Maragall, publicat per primera vegada el 1963, que té com a centre l’edició dels tres articles periodístics que el poeta va dedicar a la Setmana tràgica: a les causes d’una revolta que va començar com una protesta contra la guerra del Marroc (“Ah! Barcelona…”, aparegut a La Veu de Catalunya l’1 d’octubre del mateix any), a la repressió posterior (“La ciutat del perdó”, no publicat aleshores perquè Prat de la Riba ho considerà “impossible i contraproduent”) i a l’incendi d’esglésies i convents (“La iglésia cremada”, inclòs a La Veu […] del 18 de desembre, després de passar censura).

Josep Benet (1920-2008), definit per Jordi Amat com “un advocat que escrivia llibres d’història amb voluntat política de crear consciència patriòtica”, pren partit obertament a favor de la posició aïllada d’un fill de la burgesia com Maragall, un “noi de Sant Gervasi” catalanista i catòlic que aquells dies no era a la ciutat –estiuejava tranquil·lament a Caldetes amb la família. El llibre justifica el silenci inicial de Maragall, els dubtes a parlar, la necessitat última d’exercir com a guia de l’opinió pública per explicar i explicar-se uns fets que el van sotraguejar i li van fer replantejar-se el país i les seves classes dirigents –entre les quals s’incloïa. Benet no només fa una crònica detallada dels esdeveniments de la Setmana, sinó que assaja una reconstrucció del panorama polític de la Catalunya d’inicis del XX: el desencant amb el govern espanyol, el fracàs de Solidaritat Catalana i les divisions internes del catalanisme, l’auge del lerrouxisme. Dir que tot plegat encara resulta actual és poc.

No cal deixar-se impressionar massa pels alts i baixos de la política catalana: nosaltres l’hem de fer an ella, no ella a nosaltres. (Carta de Maragall al seu amic Freixas, 26 de desembre de 1909)

(He publicat aquesta entrada a Llibres per llegir (Què llegeixes?) el 13/12/2012)