Els goigs de Ramon Llull (20)

Goigs del segle XXI, 1

Llorenç Riber, Goigs a llaor del benaventurat màrtir i doctor il·luminat Ramon Llull. Nora Vela, “La vida de Ramon Llull segons que expliquen els seus goigs”. Música d’Antoni Pérez Moya. Edició… amb motiu de la conferència sobre “Religió i religions, noves perspectives” que impartí el Sr. Ignasi Moreta. Barcelona: Amics dels Goigs, 2014. 2 p. (Goigs de la Tercera etapa; número 203).

La diferència d’aquesta nova edició del text de Llorenç Riber, que ja havia estat publicat l’any 1927 per primera vegada, i vist i comentat als apunts 14, 15; i reeditat novament l’any 1980 (apunt 18), rau en l’estampa que acompanya els goigs, que reprodueix un fragment de la miniatura novena del manuscrit de la Badische Landesbibliothek Karlsruhe de l’obra de Tomàs Le Myésier Breviculum ex artibus Raimundi Lulli electum, escrit cap al 1321.

ramonllull_27xi_goigs_b

Al revers, una nota meva[1] introduïa en poques paraules la forma com els populars goigs havien tractat la vida de Ramon Llull, encabint-la en poques estrofes, per tal de fer-la arribar als seus lectors i cantaires: les primeres edicions del segle XVIII tenien un afany reivindicatiu de la seva santedat qüestionada; després s’anaven introduint títols d’algunes de les obres seves; recentment, el to líric dels poetes més moderns ha lloat amb preferència la seva figura i la seva mística.

perez-moya-goigs-ramon-llull-1927-grisLa partitura d’Antoni Pérez Moya del 1927 torna a adjuntar-se un cop més als goigs amb el propòsit de facilitar el seu cant, i també amb el mateix propòsit l’enllacem ara per fer-la sentir des del web de Josep Capdevila Els Goigs d’Obaga.

Van ser uns goigs fets a iniciativa de l’associació Amics dels Goigs, tot pensant en les celebracions que es programarien per celebrar el setè centenari del beat. L’any 1965, la mateixa entitat s’havia fet càrrec de la publicació dels Goigs lul·lians de la Puritat de Nostra Dona la Verge Maria, de mn. Bartomeu Guasp, com consta a la referència de l’apunt 17.

Nota

[1] Per als interessats en la temàtica dels goigs i la seva difusió electrònica: Nora VELA. “Els goigs a través de recursos electrònics”BiD: Textos universitaris de biblioteconomia i documentació, 23 (desembre 2009). DOI: http://dx.doi.org/10.1344/105.000001509 [Consulta: 18-11-2016].