Muñoz Pujol: Agustí Duran i Sanpere

Munoz:: Josep M. Muñoz Pujol, Agustí Duran i Sanpere. Temps i memòria, Barcelona: Proa, 2004, 262 p. ISBN 8484374424 ::

No som davant d’una biografia completa, a la manera clàssica, d’Agustí Duran i Sanpere, arxiver, historiador i arqueòleg de Cervera que durant anys va organitzar i dirigir el que avui es coneix com a Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (ca l’Ardiaca). El punt inicial i al voltant del qual pivota el relat és el viatge de tornada de Duran a Barcelona, després d’una breu visita a la família escampada per França i Suïssa, el 1938, quan tothom és conscient que la guerra està perduda, per continuar la tasca de salvament del patrimoni arxivístic del país que li havia estat encomanada pel govern republicà.

Les millors pàgines del llibre (amb permís d’algunes línies memorables sobre el pare registrador de la propietat a Cervera, entossudit inútilment que el fill segueixi la mateixa carrera, i sobre el festeig de Duran amb la seva futura muller, Hermínia Grau, amb el rerefons de les festes literàries que Eduard Toda organitzava a Escornalbou) són les dedicades a les aventures d’un grup de funcionaris i col·laboradors, dirigits per Duran, per salvar els documents d’arxiu del país enmig de la revolució i la guerra. Papers que alguns veuen com a símbol de repressió que cal cremar o enviar al drapaire i d’altres, més espavilats, com a oportunitat de negoci amb bibliòfils estrangers. Alguna bala encastada en els lligalls dóna fe que la tasca no estava exempta de risc.

(He publicat aquesta entrada a Llibres per llegir el 29/9/2012.)

1 Comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.