Diccionari biogràfic de l’Acadèmia de Bones Lletres

:: Diccionari biogràfic de l’Acadèmia de Bones Lletres, obra dirigida per Pere Molas, Eulàlia Duran i Josep Massot; redactores: Margalida Tomàs i Mireia Campabadal, Barcelona: Reial Acadèmia de Bones Lletres; Fundació Noguera, 2012, 502 p. ISBN 978-84-938885-1-0 ::

DicBiogrABLDes de fa uns mesos, per saber qui és (o era) qui a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (RABLB) es pot recórrer a l’útil Diccionari biogràfic d’acadèmics de la institució, un projecte que remunta a 1997 però que no va començar a prendre forma fins al 2007. Es tracta d’una obra col·lectiva duta a terme per la RABLB sota la direcció del seu president actual, Pere Molas i Ribalta, i dos membres, Eulàlia Duran i Josep Massot i Muntaner, amb coordinació a càrrec de Margalida Tomàs i Mireia Campabadal, autora d’una monografia indispensable sobre La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona en el segle XVIII. L’interès per la història, la llengua i la cultura catalanes (Barcelona, 2006).

Amb el Diccionari culmina una sèrie de treballs d’enfocament prosopogràfic sobre el personal de les Bones Lletres, iniciada pels articles de Joaquim Miret i Sans (1917-1920) i Josep Rafael Carreras i Bulbena (1922, 1927-1930) publicats al Butlletí de la RABLB. El lector hi trobarà notícies biobibliogràfiques sobre els membres de l’Acadèmia durant les tres fases de la seva història: Desconfiada (1700-1703), Sense nom (1729-1752) i Reial (1752 fins a l’actualitat). Les entrades, després d’una presentació general sobre cada personatge, se centren en les activitats i la producció pròpiament acadèmiques, es recolzen en una bibliografia mínima i, en alguns casos, en documentació arxivística, sobretot provinent de l’arxiu de la RABLB. En resum, una eina important per conèixer l’aportació de l’Acadèmia a la vida cultural del país durant els últims tres-cents anys.

4 Comments

  1. Hi ha un bon nombre d’entrades que donen informació preciosa sobre personatges molt poc documentats. Una gran eina

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.