Nou inventari de l’arxiu de l’Hospital de la Santa Creu

Des de fa unes setmanes es pot consultar al lloc web de la Biblioteca de Catalunya (BC) l’inventari Fons Hospital de la Santa Creu de Barcelona (documents conservats a la Biblioteca de Catalunya), una descripció parcial de la documentació de l’arxiu de l’Hospital ingressada per compra el 1918 en aquella biblioteca, que, com és sabut, es va repartir el fons de la institució amb el que avui és l’Arxiu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (AHSCSP). L’inventari, redactat per Reis Fontanals i Maria Toldrà, conté la descripció de 988 unitats documentals simples i compostes ja catalogades amb signatura precedida per les sigles AH (Arxiu de l’Hospital), a més d’enllaços als materials de la mateixa procedència conservats en altres seccions de la BC però no referenciats a l’inventari (des de les col·leccions de pergamins i protocols notarials fins al fons del baró de Castellet, amb el subfons Cadastre, etc.) i remissions generals a les sèries de l’AHSCSP. S’ha pretès, doncs, compensar el caràcter provisional de l’inventari, que s’anirà completant en lliuraments posteriors a mesura que es cataloguin noves unitats, amb enllaços a altres sèries de l’arxiu de l’Hospital per tal d’oferir a l’usuari un panorama del que havia estat el fons de la Santa Creu, ordenat a partir del quadre de classificació següent:

Quadre

L’inventari parteix en última instància de la base de dades Fons històric de l’Hospital de la Santa Creu, consultable des de 2007 al lloc web de la BC. Es tracta d’un recurs d’Internet que permet accedir als registres de la documentació d’un dels fons hospitalaris antics més importants -per complet i ben conservat- d’Europa. La base de dades, fruit d’un conveni firmat el 2006 entre la BC i la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, recupera des d’una interfície comuna la descripció bàsica dels documents repartits entre l’AHSCSP i la BC, s’actualitza setmanalment amb la incorporació de dades noves i a finals de novembre de 2012 comptava amb més de 18.800 registres. La redacció de les entrades va anar a cura inicialment de Teresa Huguet (2006-2007) i, des 2007 fins a l’actualitat, de Maria Toldrà, sota la direcció de la responsable de l’Arxiu Històric de la BC, Reis Fontanals. El disseny i el manteniment informàtic van a càrrec de l’Àrea de Tecnologia de la Informació de la mateixa biblioteca.

dbHSC

7 Comments

  1. Interessantíssim, no cal dir-ho. I enhorabona per la feina ben feta. T’admiro, Maria.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.