Coroleu, Latin political propaganda in the War of the Spanish Succession and its aftermath

:: Maria TOLDRÀ ::

:: Alejandro COROLEU, Latin political propaganda in the War of the Spanish Succession and its aftermath, 1700-1740, Londres: Bloomsbury Academic, 2024, 223 p., il. ::

“Aquesta monografia ofereix el primer estudi exhaustiu del paper cabdal que la llengua llatina va tenir a la Guerra de Successió espanyola com a expressió del discurs polític i propagandístic dels dos bàndols que s’hi enfrontaren. En aquest conflicte d’abast europeu, tant els partidaris de l’Arxiduc Carles d’Àustria com els de Felip V van fer ús de tots els mitjans a la seva disposició a fi de guanyar adeptes per a les causes respectives, fins al punt que paral·lelament a l’enfrontament bèl·lic tingué lloc una autèntica guerra de papers.

Coroleu examina el context històric en què es va gestar tot aquest corpus textual i analitza les tècniques de composició i imitació emprades pels autors de les obres que són objecte d’estudi. També relaciona els escrits redactats en llatí amb formes més populars de discurs propagandístic (literari o visual) que tingueren la seva expressió en la llengua vernacla. Alguns dels documents literaris que s’hi examinen van ser publicats a Catalunya o tenen a veure amb episodis bèl·lics i esdeveniments socials que durant la contesa militar es van esdevenir en terres catalanes. Finalment, aquest volum revela com la llengua de Roma va continuar funcionant com a instrument polític en el plet dinàstic fins a la mort de l’emperador Carles VI el 1740.”

Se’n poden llegir les pàgines preliminars a Google Llibres i a la web de l’editorial.

Recordem que el mateix Coroleu és coautor del volum Barcelona atacada pels francesos (Martorell: Adesiara, 2014), del qual ja vaig donar notícia, on s’edita i tradueix una mostra de la literatura neollatina produïda durant la guerra de Successió, el poema Barcino a gallis petita et Caroli III semper augusti auspiciis semper victricibus propugnata (c. 1708).

Contents
List of Illustrations
Preface
List of Abbreviations
Introduction
1. Praise and Blame: Legitimising the New Kings’ Old Dynasties
2. ‘Bellonae et Martis genitus’: mapping the Spanish conflict in Latin verse and prose (1701–1712)
3. Latin Writing between Court, Church and Academia during the War of the Spanish Succession
4. Latin Propaganda Beyond the Dynastic Conflict (1715-1740)
Conclusion
Notes
Bibliography
Index

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.