Els Borja: la web de l’IIEB es renova

Des d’aquest mes d’abril ja està operativa la nova web de l’IIEB, Els Borja, que substitueix l’antiga, oberta el 2005. Els Borja parteix d’un disseny més funcional i una estètica renovada que faciliten tant la incorporació de nous continguts com la seva actualització.

La web està dissenyada per a dos tipus de destinataris: per a un públic general s’ofereixen materials divulgatius sobre el llinatge valencià; per als investigadors, notícies referents a projectes recents i eines de treball en diferents formats. Una de les novetats més destacables respecte de l’antiga web és la incorporació d’un blog de caràcter col·laboratiu; es tracta d’un format molt pràctic com a eina de comunicació i d’actualització dels continguts adreçats als dos tipus de destinataris, taulell d’anuncis d’activitats i notícies, etc.

Una primera secció de la web, L’IIEB, de caràcter més institucional, presenta breument els orígens i els objectius de l’Institut Internacional d’Estudis Borgians (“Què és i qui som”). Conté un apartat sobre les “Publicacions de l’IIEB” en paper (Edicions Tres i Quatre): el Diplomatari Borja, vaixell insígnia de la casa, i les dues “Biblioteca Borja”, la gran i la “Minor”, nascudes a redós de l’anterior.

Una altra secció, Els Borja, està pensada per a un públic general, que sol accedir al món dels Borja amb uns coneixements previs on la història es mescla amb la llegenda, sovint modelats a partir de les últimes versions de la llegenda negra borgiana (sèries de TV, best-sellers, etc.). Aquí es recuperen seccions de l’antiga web: “La família Borja”, un qui-és-qui o biografies breus dels personatges i les branques principals de la família, amb una selecció de temes relacionats (llengua i cultura, art, llegenda negra, etc.); “Filmografia borgiana”, inventari elaborat per Josepa Cortés amb registres des de 1908; “Rutes borgianes” o itineraris historicoartístics redactats per Vicent Climent Ferrando (Llombai), Esperança Costa (Gandia), Eulàlia Duran (Ferrara, amb Júlia Benavent, i la Romanya, amb Josep Maria Muñoz) i Teresa Lloret (Roma).

La secció Recerca s’adreça als investigadors. Recupera la “Bibliografia Borja” de l’antiga web, que partia d’una selecció del recull de bibliografia borgiana impresa des de 1488 fins a 2006 preparat per Josepa Cortés, ara continuat, actualitzat i completat amb cercadors per camps i general; i incorpora la Revista Borja. Revista de l’IIEB (ISSN 1988-723X), una publicació acadèmica especialitzada també accessible des del repositori RACO, que, entre d’altres treballs, ha acollit les actes d’alguns dels últims congressos internacionals sobre els Borja. Finalment, la secció contindrà la base de dades “Documentació borgiana a l’Arxiu Secret del Vaticà” (en construcció), que es es proposa oferir un regest dels documents dels registres vaticans d’Alexandre VI i Calixt III que fan referència a personatges i toponímia catalanoaragonesa.

Com dèiem, la nova web incorpora el blog Els Borja, que compta amb articles d’autors procedents de camps diversos. Fins avui hi han col·laborat: Joan Iborra, Dragoș Moldoveanu, Sebastià Moranta, Josep Murgades, Daniele & Giuseppe & M. Veronica Palma, Ivan Parisi, Aurèlia Pessarrodona, Joan Requesens i Maria Toldrà; així mateix, cal agrair els materials proporcionats per Marc Gomar, Emili Payà i Nora Vela.

Entre els projectes de futur hi ha la creació d’una secció de Textos o antologia d’obres literàries i historiogràfiques, amb alguns documents sobre els principals personatges de la nissaga, prou significatius perquè permetin resseguir com es configura la seva imatge –o imatges– al llarg dels segles.

El disseny i el manteniment d’Els Borja van a càrrec de Xavier Cáliz, desenvolupador web, i la coordinació de continguts, de Maria Toldrà.

2 Comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.