Pomell de goigs del Jardí de Maria de Narcís Camós (1657): Nostra Senyora de la Bovera

Notícia de la imatge de Nostra Senyora de la Bovera del Jardí de Maria de Narcís Camós

L’advocació de Nostra Senyora de la Bovera que relata Narcís Camós[1] fa referència a una imatge mariana situada en una ermita prop de Guimerà, sobre un turó. Explica que va ser trobada per un bou dins la soca d’una alzina, i que, rere episodis de veneració populars, l’orde del Císter[2] la va acollir al segle XII al seu monestir depenent de Vallbona de les Monges. La clausura del cenobi va deteriorar l’indret. Narcís parla del retaule que va veure dedicat a la dormició de la Mare de Déu, actualment al Museu Episcopal de Vic, i de la imatge d’alabastre que presidia la nau del santuari, amb casa per a un ermità i oratori exterior. Al segle XVIII es va construir l’església actual. Acaba la seva història amb la descripció d’exvots i retaulons que va trobar, un dels quals escenificava com fra Tomàs Roig, dominicà, es va veure alliberat del seu captiveri a Alger després d’encomanar-se a la Verge de la Bovera.

Retaule de la Dormició de la Mare de Déu, de Guimerà (MEV)

La seva festivitat es celebrava el dia de l’Assumpció de Maria.

Els textos dels goigs arrenquen dels que va escriure Francesc Vicent Garcia, rector de Vallfogona, al segle XVII. Segueixen l’esquema clàssic de descripció i lloança dels set “goigs” de la Verge, més uns desitjos de protecció. La història del bou que va trobar la imatge es repeteix en les xilografies sense més varietats.

Són diferents uns goigs de Cervera rimats en “codolades” i impresos a la seva Universitat el 1798. Afegeix als set goigs rituals la història de la troballa i, el boix, representa la Verge dins la soca de l’alzina on va aparèixer.

Als segles XIX i XX, la lletra clàssica del rector de Vallfogona predomina en les edicions, tot alternant també amb una de nova del prevere Ramon Bergadà que s’estén en descriure els llocs comarcals associats a la seva veneració.

 

Els fulls dels goigs

 

Bibliografia dels goigs de Nostra Senyora de la Bovera

La notícia més antiga que es coneix impresa dels goigs de la Mare de Déu de la Bovera apareix publicada en la primera edició de l’Armonia del Parnàs de Vicent Garcia, rector de Vallfogona[3] (Barcelona: Figueró, 1700, p. 205).[4]

♥ Vicent GARCIA, “Goigs en alabansa de nostra senyora de la Bovera”, dins La armonia del Parnàs […] del atlant del cel poetic lo Dr. Vicent Garcia, rector de la parroquia de Santa Maria de Vallfogona […], Barcelona: Rafael Figueró, 1700, p. 203, però 260.

Segle XVIII

♥ Goigs en alabança de N. Senyora de la Bovera. “Puix de Deu sou tant amada / com à Mare verdadera / siau la nostra advocada / vos Verge de la Bovera”, Barcelona: Maria Martí viuda, [1720 c.].

♥ [Vicent GARCIA], Goigs en alabansa de N. Señora de la Bovera, Reus: Rafael Compte, [1750 c.].

♥ Coblas en alabansa de N. Senyora de la Bovéra, venerada en la parrochiál iglesia de la antigua vila de Guimerá, Archebisbát de Tarragona, Tarragona : per Magí Canals, [1760 c.].

♥ [Vicent GARCIA], Goigs en alabansa de Nostra Senyora de la Bovera, Barcelona: Carlos Gibért y Tutó, [1791 c.].

♥ Coplas en alabansa de la miraculosa imatge de Maria Santissima : que se venera en lo Santuari de la Bovéra, en la Parroquia de la antigua vila de Guimerá, Cervera: en la Imprenta de la Pontificia, y Real Universitat, 1794.

♥ Coplas en alabansa de la miraculosa imatge de Maria Santissima, que se venera en lo Santuari de la Bovera, en la parròquia de la antiga Vila de Guimerà, Cervera: Imp. Pontificia y Real Universitat, 1798. [Estrofes en codolades]

Segle XIX

♥ Goigs en alabansa de Nostra Senyora de la Bovera, Tarragona: Antonio Puigrubí, 1846.

♥ Goigs en alabansa de Nostra Senyora de la Bovera, Tarragona: Antonio Puigrubí, 1869.

♥ Goig en alabansa de Ntra. Sra. de la Bovera, R. Bergadá, Pvre., Tàrrega: Antonio Figueras, [s. a.].

Segle XX

♥ [Vicent GARCIA], Goigs en alabansa de Nostra Senyora de la Bovera, Cervera: Tipografia Minerva, [1912 c.]

♥ [Vicent GARCIA], Goigs en alabança de Nostra Senyora de la Bovera (Guimerà), 1946 (Goigs de l’Arquebisbat de Tarragona, nº 71).

♥ Vicent GARCIA, Goigs a la Mare de Déu de la Bovera, venerada a la seva ermita de Guimerà (Urgell), lletra atribuïda al Rector de Vallfogona, Dr. F.V. Garcia (1582-1623) Música: Provinent de la Reverenda Comunitat de Verdú (1721) Gogistes Tarragonins, 407; goigs 295. 4 de maig.

♥ Goigs a llaor de Nostra Senyora de la Bovera de Guimerà […], 1972, Llar Torrell-Benavent. Imp. Altés. (Sèries Goigs nº 584).

♥ [Vicent GARCIA], Goigs de Nostra Senyora de la Bovera, venerada a la seva ermita de Guimerà, [Barcelona: Torrell de Reus: 1975] (Col. Torrell de Reus, 704). [Dues tintes]

Segle XXI

♥ Goigs en lloança de Nostra Senyora de la Bovera, Lletra de Mossèn Ramon Bergadà, Lleida: Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida, 2013. [Policromat]

La música dels goigs de Nostra Senyora de la Bovera

Solament un full de goigs hem trobat amb música[5] i és el que l’amic editor de músiques Josep Capdevila permet ara sentir a través del seu “Banc de melodies” del web Els goigs d’Obaga tot clicant aquí i seleccionant els goigs de la Mare de Déu de la Bovera de Guimerà (Urgell, arquebisbat de Tarragona) o bé clicant directament sobre la imatge següent.

Un estudi recent on també es parla dels goigs de Nostra Senyora de la Bovera, que inclou aspectes musicals manuscrits, el va publicar Josep M. Salisi i Clos a Urtx.[6]

* * *

Com explica Oswald Cardona[7], el rector de Vallfogona, el primer poeta a rimar goigs a la Mare de Déu de la Bovera, pensava que és el poeta qui ofereix el seus versos al poble per cantar-los, i ell autodefinia la seva habilitat en aquest sentit en dir:

Jo sí que so home de versos,
que si emprenc de fer uns goigs,
tan iguals com una pinta
los acabo, o no m’hi pos.

Notes

[1] Narciso CAMOS, “De la Imagen de Nuestra Señora de la Bovera”, dins ÍD., Jardín de Maria plantado en el Principado de Cataluña […], Barcelona: Jayme Plantada, 1657, p. 27-29.

[2] “Monestir de Santa Maria de la Bovera”, Monestirs de Catalunya: cistercenques [web en línia] [consulta 21-09-2017].

[3] Oswald CARDONA, “Vicent Garcia i els seus goigs”, dins Els goigs i les cobles del Dr. Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona (1582-1623) en el 352 aniversari de la seva mort, Ordenació, bibliografia i aparat crític a cura de Torrell de Reus, Barcelona: Altés, 1975. Fulls 1 i 2 sense numerar + 6 làmines de goigs.

[4] Pot consultar-se en línia a Viquitexts [consulta 24-09-2017].

[5] Vicent GARCIA, Goigs a la Mare de Déu de la Bovera, venerada a la seva ermita de Guimerà (Urgell), Lletra atribuïda al Rector de Vallfogona, Dr. F.V. Garcia (1582-1623), Música: Provinent de la Reverenda Comunitat de Verdú (1721) (Gogistes Tarragonins, 407; goigs 295). 4 de maig.

[6] Josep M. SALISI I CLOS, “Goigs a Nostra Senyora de la Bovera, un manuscrit anònim de 1721”, Urtx, revista cultural de l’Urgell, 18 (2005), p. 125-143.

[7] CARDONA, “Vicent Garcia i els seus goigs”, full 2.