Pomell de goigs del Jardí de Maria de Narcís Camós (1657): Nostra Senyora de Montgrony

Notícia de la imatge de Nostra Senyora de Montgrony del Jardí de Maria de Narcís Camós

Diu Narcís Camós que va veure la imatge de Nostra Senyora de Montgrony[1] prop de l’església de Sant Pere de Gombrèn. Era una talla de fusta de mig metre i policromada. La Verge apareixia asseguda amb l’infant Jesús al mig. Sobre l’escultura actual, Antoni Noguera comenta que “és una còpia, obrada el segle XV, de la romànica, del XII, i excessivament restaurada després de l’any 1939”.[2]

L’antiguitat de la invenció de la imatge s’explica en una inscripció en pedra que Camós va trobar al costat de la font propera a l’església, i que és de 1627; copia textualment:

Assí trobaren Nostra Senyora de Mongrony, anomenada de la Llet, en esta font, ab una campana, que trobaren dos toros, y vaquers de Don Galceran de Pinós, compte de Mataplana, en lo any 804.[3]

Miquel Ballbé[4] reprodueix una fotografia d’aquesta font quan parla de les marededéus de la Llet i observa que als vells goigs del segle XIX una estrofa cantava: “En el lloc on sou trobada / oiu sempre als afligits; / tota dona llastimada / la cureu de mal de pits”. En aquest sentit també parla Camós de les gràcies que atorga Maria a les dones amb problemes per alletar, pels quals és invocada. Com també contra desastres atmosfèrics en fer sonar una campana per comunir tempestes que apareix reproduïda als gravats dels goigs. Diversos episodis queden evocats.

Narcís Camós arrisca l’etimologia del mot Montgrony per estar situat el lloc entre “unas ásperas y admirables peñas, que comúnmente son nombradas grenys de roca”.[5]

Les dades històriques esmentades a la narració fan referència a Galceran de Pinós, comte de Mataplana, senyor del castell on servien els llauradors que van trobar la imatge. Joan Amades, en parlar de l’època històrica, vol remarcar que el cim de Montgrony i el castell de Montcada foren els únics indrets de Catalunya on no van arribar els moros. I que els Nou Barons de la Fama van reunir-se a Montgrony per conjurar-se en defensar la terra.[6]

Els goigs de Nostra Senyora de Montgrony, anomenada també de la Llet

Dos grans grups poden formar-se d’aquests goigs: els del segle XIX i principis del XX, i els posteriors. Els primers estan dedicats al costum tradicional de cantar els set goigs de la Mare de Déu en set estrofes diferents. L’octava cobla, o darrera, és una invocació per demanar els seus favors i, especialment en aquest cas, per curar els mals de pit. No debades porta l’apel·latiu de Nostra Senyora de la Llet. Dues columnes i una xilografia que mostra una imatge geomètrica envoltada en un mantell i, en alguns, una campana i un bou al peu.

Els posteriors presenten més estrofes i repassen tant la llarga història de l’indret des de l’any 804 i la posterior reconquesta, com les súpliques dels seus devots, que s’amplien als mariners i caminants també. A partir de l’Any Sant de 1950 apareix la partitura per entonar-los. Una mateixa i bonica xilografia els presideix sempre. Les orles i florons canvien i donen varietat al seu aspecte. Els llocs d’impressió van des de Vic a Puigcerdà, Barcelona i Ripoll.

Les imatges dels goigs de Nostra Senyora de Montgrony

Relació dels goigs de Nostra Senyora de Montgrony

◊ Goigs de Nostra Sra. de Mongrony, y anomenada també de la Llet la qual miraculosa imatge se venera en la parroquia de Mongrony, bisbat de Vich, Vich: Per Ignasi Valls, any 1845. “Cantarém Verge Sagrada / vostres goigs ab alegria: / de Mongrony intitulada, / socorreu-nos nit y dia”.

◊ Goigs de Nostra Senyora de Mongrony, anomenada també de la Llet. La cual miraculosa Imatge se venera en lo poble de Gombren, parroquia de S. Pere de Mongrony, bisbat de Vich, Vich: Imp. De Soler germans, 1859. “Cantarém Verge Sagrada / Vostres goigs ab alegria: / De Mongrony intitulada, / Socorreunos nit y dia”.

◊ Goigs de Ntra. Sra. de Mongrony, anomenada també de la Llet. La cual miraculosa Imatge se venera en lo poble de Gombren, parroquia de S. Pere de Montgrony, bisbat de Vich, Vich: Imp. de Valls, 1876. “Cantarém Verge Sagrada / Vostres goigs ab alegria: / De Montgrony intitulada / Socorreunos nit y dia”.

◊ Goigs de Ntra. Sra. de Mongrony anomenada també de la Llet la qual miraculosa imatge se venera en la parroquia de Mongrony bisbat de Vich. Vich: Imp. de P. Trullàs, s. a. “Cantarém Verge Sagrada / Vostres goigs ab alegria: / De Mongrony intitulada / Socorreunos nit y dia”.

◊ Goigs de N.ª S.ª de Montgrony, anomenada també de la llet, la cual miraculosa Imatge se venera en lo poble de Gombren, parroquia de S. Pere de Mongrony. Bisbat de Vich, Puigcerdá: Imp. de Joan Diumenge, s. a. “Cantarém Verge Sagrada / Vostres goigs ab alegria: De Mongrony intitulada / Socorreunos nit y dia.”

◊ Goigs de N.ª S.ª de Montgrony, anomenada també de la llet, la cual miraculosa Imatge se venera en lo poble de Gombren, parroquia de S. Pere de Montgrony. Bisbat de Vich, Puigcerdá: Imp. de Joan Diumenge, s. a. “Cantarém Verge Sagrada / Vostres goigs ab alegria: De Montgrony intitulada / Socorreunos nit y dia.”

*

◊ Goigs de N.ª S.ª de Montgrony anomenada també de la Llet. Qual miraculosa imatge se venera en la parròquia de St. Pere de Gombreny, bisbat de Vich, Ripoll: Imp. Sant Maria de J. Puig, 1921. “Vostra llum, sagrada aurora, / del mortal es guia y nort: / De Montgrony Reina y Senyora, / traheu vostres fills a port.”

◊ Goigs de N.ª S.ª de Montgrony anomenada també de la Llet. Qual miraculosa Imatge se venera en la Parroquia de St. Pere de Gombreny, del bisbat de Vich, Ripoll: Impremta Bonet, Monestir 10, s. a. “Vostra llum, sagrada aurora, / del mortal es guia y nort: / De Montgrony Reina y Senyora, / traheu vostres fills a port.”

◊ Goigs de N.ª S.ª de Montgrony anomenada també de la Llet. Qual miraculosa imatge es venera en la parròquia de Sant Pere de Gombreny, bisbat de Vich, Ripoll: Impremta Santa Maria de Joan Puig, 1924. “Cantarem, Verge Sagrada, / Vostres goigs ab alegria: / De Montgrony intitulada, / Socorreu-nos nit i dia”.

*

◊ Goigs de N.ª Sra. de Montgrony dita també de la Llet que es venera en la Parròquia de Sant Pere de Gombreny del Bisbat de Vic, Ripoll: Impremta Bonet, Monestir 10, Any Sant 1950. “Vostra llum, sagrada aurora, / del mortal és guia i nord: / De Montgrony Reina i Senyora / dueu vostres fills a port”. [Amb partitura, a dues tintes]

◊ Goigs de Santa Maria de Montgrony dita també de la Llet que es venera a la parròquia de Sant Pere de Gombreny, del bisbat de Vic, Lletra popular revisada, Ripoll: Tip. Ripollesa D. Maideu, Pl. Clavé, 9. 1966. “Vostra llum, sagrada aurora / dels mortals és guia i nord: / De Montgrony, oh gran Senyora, / dueu vostres fills a port”. [Amb partitura]

◊ Goigs de Santa Maria de Montgrony dita també de la Llet que es venera a la parròquia de Sant Pere de Gombreny, del bisbat de Vic, Lletra popular revisada, Ripoll: Imprenta Bonet, Monestir, 6., 1971. [Al revers, gravat xilogràfic en color amb la inscripció “Ntra. Sra. de Montgrony”]. “Vostra llum, sagrada aurora, / dels mortals és guia i nord: / De Montgrony, oh gran Senyora, / dueu vostres fills a port”. [Amb partitura, a dues tintes]

◊ Goigs de Santa Maria de Montgrony dita també de la Llet que es venera a la parròquia de Sant Pere de Gombreny, del bisbat de Vic, Lletra popular revisada, Ripoll: Imp. Maideu. Pl. Clavé, 9, 1979. “Vostra llum, sagrada aurora / dels mortals és guia i nord: / De Montgrony, oh gran Senyora, / dueu vostres fills a port”. [Amb partitura]

◊ Goigs de Nostra Senyora de Mongrony, anomenada també de la Llet. La cual miraculosa Imatge se venera en lo poble de Gombren, parroquia de S. Pere de Mongrony, bisbat de Vich, Edició a cura de Joan Amer, Reproducció facsímil de l’edició de l’any 1859, Barcelona, 8 setembre del 1981. “Cantarém Verge Sagrada / Vostres goigs ab alegria: / De Mongrony intitulada, / Socorreunos nit y dia”.

◊ Goigs de la Mare de Déu de Montgrony que’s venera en el seu santuari de la parròquia de Gombreny i bisbat de Vic, Publicació de l’Arxiu Marià, Mes de Maig del Foment de Pietat, dia 19 de maig, Barcelona: Taller Francesc Forés i Font, s. a. “Vostra llum, sagrada aurora, / del mortal és guia y nord: / De Montgrony Reina y Senyora, / dueu vostres fills a port.” [A dues tintes]

◊ Goigs de Santa Maria de Montgrony dita també de la Llet que es venera a la parròquia de Sant Pere de Gombreny, del bisbat de Vic, Lletra popular revisada, Ripoll: Imp. Maideu. Pl. Clavé, 9, 2003. “Vostra llum, sagrada aurora / dels mortals és guia i nord: / De Montgrony, oh gran Senyora, / dueu vostres fills a port”. [Amb partitura]

La música dels goigs de Nostra Senyora de Montgrony

Josep Capdevila, com a editor de música, ens permet un cop més sentir la partitura a través del seu “Banc de melodies” del web Els goigs d’Obaga o tot clicant directament la partitura. O pot sentir-se la melodia en aquest altre enllaç.

* * *

Montgrony és una altra Mare de Déu cantada amb afecte, i el lloc és també tot un símbol patriòtic que remet als Nou Barons de la Fama i al castell de Mataplana en el seu veïnatge.

Notes

[1] Narciso CAMOS, “De la Imagen de Nuestra Señora de Mongrony”, dins ÍD., Jardín de Maria plantado en el Principado de Cataluña […], Barcelona: Jayme Plantada, 1657, p. 300-304.

[2] Antoni NOGUERA I MASSA, “La marededéu de Mogrony”, dins ÍD., Les marededéus romàniques de les terres gironines, Barcelona: Artestudi, 1977, p. 292-293.

[3] CAMOS, ibídem, p. 301.

[4] Miquel BALLBÉ I BOADA, “Mare de Déu de Montgrony o de la Llet”, dins ÍD., Les Marededéus de la Llet: Països Catalans, Matadepera: Cardellach, 1996, p. 137-140.

[5] CAMOS, ibídem, p. 300. Expressió registrada al DCVB amb el mateix sentit.

[6] Joan AMADES, “Montgrony, Mare de Déu de”, dins ÍD., Imatges de la Mare de Déu trobades a Catalunya, Barcelona: Ed. Selecta-Catalonia, 1989, p. 270-272.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.