Els goigs a la Concepció Immaculada de Maria i el seu devot Ramon Llull (1)

Entre les obres en prosa de Ramon Llull es troba el Llibre de santa Maria, escrit el 1290.[1] Representa un “diàleg entre personatges al·legòrics sobre les excel·lències de Maria, que l’entusiasme de l’autor converteix en vibrant homenatge d’enamorat”.[2]

Molts estudis han estat fets sobre aquesta devoció lul·liana, expressada en el Llibre de Santa Maria,[3] que quedarà reflectida ara, també, en diferents edicions de goigs dedicats a la Immaculada. Els versificadors que els han rimat han volgut escriure el nom de Ramon Llull al costat d’altres grans clàssics enamorats de Maria. Significa una nova projecció del savi mallorquí, digna de ser considerada aquest any que es commemoren els set-cents de la seva mort.

L’any 1912 la Lliga Espiritual de Nostra Senyora de Montserrat de Barcelona va publicar uns Goigs en llahor de la Immaculada Concepció de Maria, “composats per En Joseph Mas y Casanovas” (1861-1935?), amb música del mestre Lluís Millet. La tornada feia: “Per la gracia divinal / que l’Etern vos infundia / concebuda sou, Maria, / sens pecat original”. L’octava estrofa explicava que

Duns Escot, Bonaventura,
Ramon Llull, Pius novè,
són pilastres de la Fe
sostenint Vostra hermosura.

Va ser una lletra molt reproduïda posteriorment en altres goigs: a la col·lecció Fra Silveri de Mataró l’any 1948; a la col·lecció Servant amb motiu de l’Any Marià de 1953; reimprès el 1962 pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona en la seva Festa Patronal, i també el 1987. Totes les edicions adjuntaven la música. (Cliqueu sobre qualsevol imatge per veure la galeria.)

Una altra lletra bastant copiada va ser la del canonge de la catedral de Vic Marià Serra i Esturí (1867-1931) escrita per als Goigs a la Puríssima per cantar en memòria de la definició dogmàtica de la Immaculada Concepció. “Amb el cor ple d’alegria / cantem l’himne triomfal: / Concebuda sou, Maria, / Sens pecat original”. Originàriament impresa en la tipografia Anglada de Vic, sense data, s’afanyava a reivindicar la primacia de Llull en lloar Maria. Deia:

Vos ha escrita nostre poble
da sa historia en cada full,
Y’os defensa ab ardor noble
avans que Scot, Ramon Llull.

Al voltant de l’Any Marià de 1953 van fer-se noves edicions amb partitura firmada per Lluís Romeu. Més tard, el 1961, va ser reimpresa una altra mostra per la impremta Altés de Barcelona amb la música de Lluís Millet usada per al cas anterior de 1912; i encara l’any 1988 Gogistes Tarragonins feien una nova edició amb la música de Lluís Romeu, que és la que més es repeteix. Els goigs són font d’inspiració per part de dissenyadors que difonen les seves composicions a través de webs. El 2012 van aparèixer uns Goigs a llaor de la Puríssima Concepció, publicats en línia per Antoni Sabat Aguilera, amb aquesta mateixa lletra. Es poden veure a Els meus goigs de cada dia (consultat 7-12-2016).

Notes

[1] Consultable a text complet l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya a la Biblioteca virtual Miguel de Cervantes [consultat 07-11-2016].

[2] Comentari extret de l’apartat “Obres místiques” del web Ramon Llull [consultat 07-11-2016].

[3] Sobre la filosofia d’aquesta obra escriu Sarah Jane BOSS, “Ramon Llull’s Llibre de santa Maria: Theodicy, ontology and initiation”, Studia Lulliana, 51 (2011), p. 25-51. Sobre la “puritat” de Nostra Dona parla concretament entre les p. 20-30.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.