Ramon Llull davant de Jesús, infant petit

[…] Jesucrist, Sènyer! Ah, qui fos
en aquell temps que nasqués vós
e vos vesés infant petit,
vostres carns nues e poc lit,
pobre de draps, ple de bontat!
Ah, com fóra enamorat
en vos veser, tenir, tocar
e contra ergull contrastar,
veent lo rei del cel e·l tro
jaer en paubre liteló!
Ah, qui fos en cell temps noirit
que Jesús fo infant petit,
e qu·hom tots jorns ab ell anàs,
ab ell estés, ab ell jugàs!
Ah, com fóra gauig de plaer!
Ah, qui volgra àls mais haver! […]

Ramon Llull, “Medicina de pecat”, dins íd., Poesies, a cura de Josep Romeu i Figueras, Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1988, p. 89-91.

La xilografia que acompanya aquests versos de Ramon Llull és de mitjans del segle XVIII i està ben identificada i documentada per Miquela Forteza i Miquela Sacarès en comentar que “del conjunto de grabados que representan la revelación divina de Ramon Llull inspirada por la Inmaculada tenemos que mencionar otra variante iconográfica firmada per Llorenç Vallespir a mediados del siglo XVIII, que se utilizó para ilustrar en 1744 la Logica nova[1] de Llull”.[2]

Aquest aspecte de la revelació divina recorda l’apartat 15 de les “metàfores morals” del Llibre d’Amic e Amat: “Portà nostra Dona son Fill a l’amich per ço que li besàs son peu, e que scrivís en son libre les virtuts de nostra Dona”.[3]

Antonio Furió, al seu Diccionario histórico,[4] interpreta l’escena de la xilografia perfectament. L’obra de Vallespir és molt bonica. La signatura del gravador es llegeix nítidament al peu de la imatge de Maria i l’Infant, sense inicial que precedeixi el nom.

Notes

[1] Ramon Llull, Logica nova, en l’edició feta a Palmae Balear.: Typis Michaelis Cerda, & Antich, & Michaelis Amoròs, MDCCXXXXIV. Es pot veure a la p. 6.

[2] Miquela Forteza; Miquela Sacarès, “Las Xilografias antiguas del Bto. Ramon Lull: repertorio luliano de la Imprenta Guasp”, Gutenberg Jahrbuch (2015), p. 152-153, imatge 7.

[3] Ramon Llull, Llibre d’Amic i Amat, ed. crítica d’Albert Soler i Llopart, Barcelona: Barcino, 1995 (Els Nostres Clàssics, B 13), p. 69.

[4] Antonio Furió, “Vallespir, N.”, dins íd., Diccionario histórico de los ilustres profesores de las Bellas Artes en Mallorca, Palma: Gelabert y Villalonga, 1839, p. 198.