E d’Eulàlia, santa

Bernat Martorell, Martiri de santa Eulàlia (MNAC)
Bernat Martorell, Martiri de santa Eulàlia (MNAC)

Eulàlia, verge noble, co en etat de ·XII· anys oýs dir que Dacian, rector de Spanya, en la ciutat de Barsalona perseguia e turmentava los christians, ja sia que·ls parents, sentints sa voluntat, la tinguessen enclosa en una torre luny queachom de la dita ciutat, ella, de nits la porta obrint, per boschs e lochs senes camín venc ab los peus sanguonoses davant lo jutge, en sa kadira stant, e reprès-lo durament de la persecució que faïa. Qui la féu penre. E provocant-la a la cultura dels déus, ella no respòs, mas, scopint a les ýdoles, gittà en terra ab lo peu lo bassí en què l’encens cremava. Dacian, indignat, féu-la despular, e ab ungles de ferre féu-li descarnar lo pits e·ls costats e ab fayles cremants socarrar. Ella sens plant e plor Déu loant, los cabeyls del cap cresqueren soptament tant que tot lo cors li cobriren; la flama, emperò, de les fayles cremants volava per la cara e per tota la persona e intrava per la bocha. E lavores ixí-li de la boqua una coloma pus blanqua que neu e, vehents tots, montà-sse’n volant al cel; e axí la ànima ixint del cors, la flama morí e romàs lo sant cors aquí.

Actor Semblant passió quax en tot se lig d’altra santa Eulàlia, sinó que aquesta pres martiri a Barsalona e l’altra en Emèrita, ciutat dins pregon en Espanya, e la festa d’aquesta [de] Barsalona és a ·IIII· ydus de deembre; e d’aquella de Emèrita, lo dia davant ydus de febrer. E aquesta d’Emèrita fo depux translatada en la ciutat de Elna, e és cap de la sglesa katedral d’aquell bisbat.

1 Comments

  1. Caram amb Santa Eulàlia, quines coses més boniques que escrivien en aquell temps. A mi també m’agradaria que l’ànima sortís en forma de coloma pus blanca que la neu. Redéu quines coses pensaven. I s’ho creien, lloat sia Déu. Molt bon post. Maria.
    Joan

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.