Medieval Manuscripts in America

CensusAvui trenco el costum de no rebloguejar textos d’altres blogs que no siguin els meus amb un apunt de Julie Somers sobre eines de consulta de manuscrits medievals i renaixentistes de les biblioteques dels Estats Units, publicat el 30 d’agost a medievalfragments. A banda de la referència obligada al Census of Medieval and Renaissance Manuscripts in the United States and Canada, de Seymour de Ricci (1935-1940), l’apunt conté una selecció d’enllaços a col·leccions digitals i catàlegs de manuscrits. El blog medievalfragments és obra dels membres del projecte “Turning over a New Leaf: Manuscript Innovation in the Twelfth-Century Renaissance”  (Universitat de Leiden), que fa un ús intensiu de la web 2.0 com a eina de difusió. Un exemple: el compte de Twitter del coordinador, Erik Kwakkel @erik_kwakkel, i les seves reproduccions de manuscrits medievals.

medievalfragments

By Julie Somers

Last week, a post by Medievalists.net provided a map of the United States with all of the available programs offered in medieval studies. There are quite a number of institutions that have either a Certificate, M.A. or PhD option. However, once you have chosen your program in the States, now the question is how to access the primary sources needed for your research. Do you get your passport ready and brush up on your foreign languages? Do you start frantically looking for travel funding? No need to panic. In fact, there are a lot of medieval codices and fragments available to the American researcher. Many collections in America have works that range from the ninth through the sixteenth centuries. The collections include Bibles, psalters, graduales, commentaries, books of hours, charters, and many other medieval texts. Various museum libraries, university libraries and public libraries can provide access to…

View original post 849 more words

5 Comments

  1. Maria: no som res. Estats Units té més manuscrits medievals que nosaltres! Els deu haver xorissat. O són edicions modernes de manuscrits. No ho acabo d’entendre. N’hi ha d’originals? Per exemple algun exemplar de la nostra bíblica catalana? Com se busca? No sé si algun dia seré capaç de moure’m per aquest món virtual… Però pot donar idees per quan siguem rics. Bon començament de setembre. Una abraçada, Eulàlia

    M'agrada

    1. Hola, Eulàlia, un dia ens emportem un claustre i un altre un manuscrit 😉 Un exemple ben recent de les sorpreses agradables que poden donar aquestes biblioteques: http://www.sciencia.cat/biblioteca/documents/Cifuentes_Misser-Joan-pp.pdf Potser el més resseguit són els textos lul·lians i pseudolul·lians: només cal donar un cop d’ull a la llista de ciutats dels EUA de la Llull DB. I sí, s’ha de tenir força paciència per estar al dia de tanta col·lecció digital escampada, però hi ha alguns reculls útils de manuscrits i edicions digitals, per exemple aquesta pàgina de Karlsruhe: Important: per a cada cerca que es fa s’ha de marcar la casella “Digitale Medien”.

      M'agrada

Els comentaris estan tancats.